Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виконавче впровадження.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
152.06 Кб
Скачать

6. Поворот виконання

Поворот виконання являє собою процедуру повернення боржнику всього того, що з нього було стягнуто на користь стягувача по виконавчим документам.

Поворот виконання наступає при відміні рішення, яке вступило в законну силу і при його частковому чи повному виконанні. Отже, для повороту виконання необхідно мати в наявності дві умови: відміна рішення та часткове або повне його виконання.

Ініціювати вирішення цього питання може сам боржник або суд.

Суд який може вирішувати це питання може бути суд апеляційної та касаційної інстанції, якщо він відміняє рішення і закриває провадження, залишає заяву без розгляду, відмовляє в задоволенні позову або задовольняє його в меншому розмірі.

Суд першої інстанції це питання буде вирішувати при новому розгляді справи, якщо він відмовляє в позові або задовольняє його в меншому розмірі.

Заяву про поворот виконання може подати і сам боржник до того суду, де перебуває справа. Таку заяву відповідач повинен подати в межах строків позовної давності. Якщо при виконанні рішення суду стягувачеві було передане майно і під час повороту виконання його не можливо передати, то стягувач повинен відшкодувати вартість такого майна в розмірі коштів, отриманих від його реалізації.

По деяким категорія справ поворот виконання не допускається. Так, при скасуванні рішення за нововиявленими обставинами у справах про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або смертю фізичної особи, поворот виконання допускається тільки в тому разі, якщо рішення було обґрунтоване на повідомлених позивачем неправдивих відомостей або поданих ним підроблених документів.