Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава3_4_U.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
579.58 Кб
Скачать

Режими зберігання картоплі в сховищах з активною вентиляцією

Периоды хранения

Температура воздуха в толще насыпи картофеля, ° С

Относительння влажность воздуха, %

в толще насыпи картофеля

в хранилище

максимальная

минимальная

макси- мальная

мини- мальная

макси- мальная

мини- мальная

Подготовительный (лечебный) – 10–14 суток

20

10

95

85

90

80

Период охлаждения – 20–30 суток после подготовительного периода

10

2

95

85

90

80

Основной период хранения – до апреля-мая

3

2

98

85

90

80

Зберігання картоплі й овочів у сховищах із природною вентиляцією

252. Картопля й овочі в сховищах із природною вентиляцією (табл. 4) зберігають у засіках, піддонах ящикових і шухлядах.

Таблиця 4

Режими зберігання картоплі й овочів у сховищах із природною вентиляцією

Наименование

Период хранения

Температура хранения, °С

Относительная влажность,%

Картофель

Лечебный период

Основной период

От 15 до 18

От 2 до 4

80–95 90-95

Капуста бело- качанная

Основной период

От –1 до 0

90-95

Морковь

То же

От 1 до 0

90–95

Свекла

»

От 0 до +1

90–95

Лук репчатый

»

От –1 до 0

70–80

Висота насипу сухого лежкоспособного картоплі в засіках із природною вентиляцією 1,5–1,8 м. Температура в товщі насипу картоплі на 1–3°С вище температури повітря в сховище.

253. Температура і відносна вологість повітря регулюються за допомогою вентиляції. Чи провітрювання вентилювання здійснюється шляхом відкривання двер, вікон, люків і вентиляційних труб сховищ у тому випадку, якщо температура і відносна вологість зовнішнього повітря нижче, ніж повітря в сховищах.

У сиру і теплу погоду, коли температура і відносна вологість зовнішнього повітря вище, ніж повітря сховища, провітрювання не допускається.

У зимовий період зберігання з настанням холодної стійкої погоди проводяться заходи щодо утеплення сховищ.

Приточная вентиляція використовується тільки при температурі зовнішнього повітря не нижче –1°С.

Реєстрація температури і відносної вологості повітря здійснюється щодня ранком, вдень і ввечері, результати заносяться в картку реєстрації температури і відносної вологості повітря.

254. Восени і навесні для охолодження картоплі і самого сховища з природною вентиляцією варто використовувати добові перепади температури і заморозки до –2° С, роблячи наскрізну вентиляцію не тільки вдень, але і вночі.

Щоб уникнути підморожування картоплі й овочів при провітрюванні сховищ узимку стінки засіків і верхній шар завантаженої картоплі й овочів утеплюють мішковиною, чи папером поліетиленовою плівкою.

Для усунення відпрівання верхніх шарів картоплі в засіках із природною вентиляцією можна їх укрити зверху пінопластом БС-5, а також чистими порожніми лотками, шухлядами, мішковиною, кошиками зі стружками і т.п. У міру зволоження укриття варто змінювати і висушувати.

255. При виявленні вогнищ із захворілими бульбами необхідно негайно їх видалити, причому разом із гнилими бульбами, видаляють і здорові, котрі стикалися з хворими.

256. Найбільш раціональним є спосіб зберігання картоплі в ящикових піддонах і шухлядах, покладених у штабелі. При цьому способі картопля краще зберігається і застосування засобів механізації можливо. Режим зберігання картоплі в піддонах ящикових і шухлядах такої ж, як і при зберіганні в засіках.

Для запобігання відпрівання верхніх шарів картоплі їх укривають вологовбирними матеріалами, як і в засіках.

При природній вентиляції сховищ для видалення надлишкового тепла і вологи відкривають труби, двері, люки, улаштовуючи наскрізне провітрювання. При цьому не допускається підморожування, відпрівання і зів'янення картоплі.

257. При підвищенні температури в товщі маси картоплі на 4–5° С у порівнянні з температурою повітря сховищ необхідно підсилити вентиляцію. Якщо температура не знижується, то це вказує на процес самозігрівання і псування картоплі. У цьому випадку картопля піддається перебиранню. Висота насипу картоплі при зберіганні у весняно-літній період знижується до 0,8 м.

258. З настанням сталої теплої погоди, коли температура зовнішнього повітря вище температури повітря сховища, вентиляційні труби закриваються.

Видачу картоплі зі сховища на постачання особового складу в теплі дні рекомендується проводити рано чи ранком пізно ввечері.

Удень усі люки і двер тримаються закритими, сховище провітрюється тільки в нічний час.

259. Ознаками незадовільного стану збереженої продукції є:

запах гнили в сховище;

наявність ознак відпрівання верхніх шарів картоплі;

поява білих хлопьев («зайчиків») на верхньому шарі картоплі і цвілі на дерев'яних частинах сховища;

проростання бульб картоплі;

наявність підморожених, хворих і зів'ялих бульб.

260. Морква їдальня на тривале зберігання затаривается в шухляди масою 10–20 кг, овочеві підлоги-

контейнери масою 150–180 кг чи піддони ящикові масою 300–350 кг. При укладанні моркви в шухляди і піддони ящикові з перешаруванням її піском тару попередньо зсередини вистилають чи папером полиэтиленом.

261. При відсутності тари морква закладається на тривале зберігання в піраміди шириною 1 м у підстави і довжиною 3 м і більш у залежності від ширини сховища. Висота пірамід при укладанні на підлозі і нижніх чи середніх стелажах 70–75 див, а на верхніх – 50 див. Між пірамідами залишають проходи в 40–50 див Моркву укладається в піраміди голівками назовні. При укладанні її кожен наступний ряд укорочують на 2–3 див по довжині і ширині піраміди. Під піраміду і на кожен ряд моркви насипають злегка зволожений пісок шаром 1,5–2 див. Зверху і з боків піраміду також засинають злегка зволоженим піском шаром 5 див. Норма витрати піску на Ь т моркві – 0,5 м3. В міру підсихання верхнього шару піску його злегка обляпують водою зверху і з бічних сторін. Узимку на піраміди періодично кладуть сніг.

262. Морква лежких сортів може зберігатися в засіках висотою насипу 70–90 див, у поліетиленових мішках місткістю до 25 кг, з обпилюванням крейдою в порошку (2–3% до маси коренеплодів), а також у пірамідах з додаванням до піску такої ж кількості мела.

263. Буряк їдальню зберігають у засіках, піддонах ящикових і шухлядах місткістю до 30 кг. Режим зберігання, відхід і спостереження за буряком такі ж, як і за морквою. Але температура при зберіганні буряка повинна бути на ГС вище, тобто від 0 до ГС.

Щоб уникнути зів'янення буряка при зберіганні її в піддонах ящикових їх попередньо вистилають чи папером полиэтиленом.

264. Капуста белокочанная на тривале зберігання закладається на чи полки стелажі, у шухляди-клітки, піддони ящикові розсипом – пірамідами на чи стелажах на підлоги і підвішеної за стебло.

265. Найкращий спосіб зберігання капусти – у піддонах ящикових. Нижній шар капусти в піддонах ящикових рекомендується викладати кочерыж-

який догори, а верхній – качаном донизу. В інших шарах допускається закладка капусти без викладень-качанів. Капусту в шухлядах-клітках укладають на піддони, що потім встановлюють у штабелі.

266. На стелажах капусту викладають у виді невеликих пірамід шириною в підстави не більш 1 м, висотою не вище 0,5–0,6 м. Піраміди розташовують у поперечному напрямку стелажів по всій їх довжині, з відступом від стіни на 30 див. Між пірамідами залишають проміжки в 30–40 див. При укладанні капусти на нижніх стелажах по подовжній осі піраміди установлюють вентиляційні трикутні ґратчасті труби. Допускається укладання капусти на стелажах суцільним шаром по всій їхній ширині і висотою в два-три- качанів. Відстань між верхнім шаром качанів і вышележащим стелажем повинне бути 15–20 див.

267. Добре зберігається капуста, покладена на багатоярусні полки в один шар, однак при цьому менш ефективно використовується корисна площа сховища.

268. Не можна допускати різких перепадів температури повітря в сховище. При температурі –2° С и нижче капуста замерзає. Якщо капусту зберігати при температурі –2° С в плин двох місяців, то усередині качана утвориться потемніння (стусан).

269. Обпилювання капусти крейдою в кількості 2–3% загальної маси при закладці на зберігання сприяє скороченню утрат від гнилизни.

270. Недостатня природна вентиляція сховища веде до скорочення терміну зберігання і підвищенню втрат маси капусти. Тому дуже важливо щодня стежити за температурою повітря в сховищах, періодично перевіряти стан капусти і видаляти ушкоджені хворобами качани, що після зачищення витрачати на постачання. Зачищення качанів здійснюється в окремому місці. Зняті при зачищенні аркуші негайно видаляють зі сховища. Місце, де вироблялося зачищення уражених качанів, очищається і посипається вапном.

271. Цибуля ріпчастий у сховищах зберігається на багатоярусних ґратчастих стелажах насипом висотою шаруючи до 50 див на нижніх полках і до 30 див на верхніх.

Можливе зберігання цибулі в лотках, шухлядах, а іноді в чи зв'язуваннях вінках (косах) у підвішеному стані.

272. Шухляди пли лотки з цибулею встановлюються в штабелі на стелажі в шаховому порядку. Вони розташовуються по напрямку торцевих стін попарно з дотриманням зазорів у 10 див між двома рівнобіжними штабелями і 5 див – між шухлядами. Цибуля солодких і напівсолодких сортів зберігається на стелажах висотою шаруючи до 40 див і реалізується в першу чергу. Його краще зберігати в лотках.

273. Зберігання цибулі ріпчастого організується окремо від картоплі й інших видів овочів.

При зберіганні цибуля вимагає підвищеної циркуляції повітря. У сирому приміщенні з підвищеною температурою зберігання цибуля легко уражається хворобами, а в дуже сухому приміщенні він усыхает.

274. Відпрівання і проростання цибулин указує на зайву вологість повітря в сховище. У цьому випадку необхідно прийняти міри до зниження відносної вологості повітря, просушке і перебиранню цибулі з видаленням із загальної маси пророслих і уражених хворобами цибулин. Для просушки цибулі затоплюють печі, але труби після топки не закривають.

У процесі зберігання необхідно періодично перевіряти стан цибулин по всій масі.

Гниття цибулі виявляється не відразу, воно починається з внутрішніх шарів цибулин. Перша ознака початку гниття цибулі – це поява дрібних мошок у сховище.

При виявленні захворювань уражені цибулини негайно віддаляються. Якщо грибкова поразка підсилилася, то здійснюється повне і ретельне перебирання всієї цибулі на даному стелажі.

Зберігання картоплі й овочів у буртах і траншеях

275. Зберігання картоплі й овочів у буртах і траншеях можливо в районах із середньою температурою січня не нижче –20° С.

Бурти і траншеї являють собою тимчасові сховища й обладнаються при чи відсутності недоліку спеціалізованих сховищ.

Таблиця 5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]