Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(Т3 укр)м(Л19).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
8.74 Mб
Скачать

Трдд зі змішуванням потоків.

У ТРДД без змішування потоків газовий струмінь внутрішнього контура та струмінь холодного повітря зовнішнього контура викидаються роздільно, так як через значну різницю тисків, температур і швидкостей змішування цих струменів ускладнено.

Трдд без змішуванням потоків.

Двигуни з малою ступінню двоконтурності (m < 2) застосовуються на надзвукових літаках. Двигуни зі степінню двоконтурності m > 2 застосовуються на дозвукових пасажирських і транспортних літаках.

1 – вхідний пристрій (повітрозабірник); 2 – мотогондола (корпус зовнішнього контура низького тиску); 3 – вентилятор (компресор зовнішнього контура низького тиску); 4 – зовнішній контур низького тиску (сопло контура вентилятора); 5 – газова турбіна; 6 – вихідний пристрій (реактивне сопло) внутрішнього контура високого тиску; 7 – компресор високого тиску.

Д – 36

Авіаційний турбореактивний двоконтурний двигун Д-36 призначений для установки на літаки Як-42, Ан-72, Ан-74 і екраноплани "Комета-2" і "Вихор-2". Двигун пройшов стендові випробування в 1971 р. З 1981 р. експлуатується в ГА.

Конструкція Д-36 виконана за тривальною схемою з широким використанням титана і застосуванням принципу модульності, що дозволяє проводити заміну окремих модулів двигуна безпосередньо в експлуатації. Модулі двигуна: колесо вентилятора, апарат вентилятора, що спрямляє, вал вентилятора, компресор низького тиску, коробка приводів, задня опора, турбіна вентилятора, ротор турбіни низького тиску, корпус опори турбіни, ротор турбіни високого тиску, камера згоряння, проміжний корпус у зборі з компресором високого тиску. У конструкції використовуються всього шість підшипників. Міжвальні підшипники виключені.

Д-36 включає одноступінчатий трансзвуковий вентилятор з 29 титановими лопатками ротора, шестиступінчастий компресор низького тиску з нерегульованим ВНА (титанові диски і лопатки ротора і сталеві лопатки статора), семиступінчастий компресор високого тиску з регульованим ВНА (диски і лопатки останніх двох ступенів сталеві), кільцеву камеру згоряння з 24 форсунками, одноступінчату турбіну високого тиску (конвекційно-плівкова система охолоджування), одноступінчату неохолоджувану турбіну низького тиску, триступінчату турбіну вентилятора (диски, що охолоджуються повітрям) і вихідного пристрою (кожух заднього підшипника і сопло).

Для підвищення надійності Д-36 в його вузлах реалізовані такі прогресивні технічні рішення, як вентиляторні лопатки з високим ККД і підвищеною міцністю, здатні у польоті витримувати удар птахів, непробивний корпус вентилятора, зміцнений композиційними матеріалами, пружно-масляні демпфери підшипникових опор, електронно-променеве зварювання роторів та інші.

Двигун має вузли універсальної підвіски, яка дозволяє встановлювати його на пілоні зверху або знизу крила, у фюзеляжі, на лівому і правому бічних пілонах фюзеляжу. У вихідній частині зовнішнього контуру на двигун може бути встановлений пристрій реверсу тяги.

У серійному виробництві. Випускається ВАТ "Мотор Сич". Україна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]