Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(Т3 укр)м(Л19).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
8.74 Mб
Скачать

Характеристики:

Суха маса, кг.........................................................................................1106

Тяга двигуна на злітному режимі в умовах МСА, кгс……………..6500

Тяга двигуна в режимі малого газу в умовах МСА, кгс………….....400

Питома витрата палива, кг/кгс·ч (кг/Н·ч)............................0,350(0,0357)

Число оборотів вентилятора, об/хв....................................................5400

Число оборотів КНТ, об/хв................................................................10500

Число оборотів КВТ, об/хв................................................................14170

Габаритні розміри двигуна, мм: - довжина................................3470

- ширина.................................1541

- висота...................................1711

На літаку Ту - 154 встановлений двигун НК-8-2У, який є двоконтурним турбореактивним двигуном із змішуванням потоків повітря зовнішнього і внутрішнього контурів. Конструктивно двигун складається з вхідного направляючого апарату (ВНА), багатоступінчастого компресора і турбіни, камери згоряння і змішування, реактивного сопла, механізму реверсу тяги, коробки приводів і інших елементів. Загальний вигляд двигуна (зліва і справа) показаний на рисунку.

Вигляд зліва.

Вигляд справа.

Розміщення трьох двигунів НК-8-2У на літаку Ту - 154

1 –лівий двигун; 2 – правий двигун; 3 – допоміжна силова установка;

4 – середній двигун.

АН-225 с шестью ТРДД Д-18Т

МіГ –АТ з ТРДД Snecma 04-R20 Larzac

Ан – 72 з ТРДД Д-436

ТРДД як і ТРД можуть бути забезпечені регульованими соплами. Як правило це ТРДД зі змішуванням потоків за турбіною з малими ступенями двоконтурності для надзвукових військових літаків.

ТРДД можуть оснащуватися форсажною камерою згоряння (ТРДДФ), в якій, для збільшення тяги, відбувається додаткове спалювання палива: або у зовнішньому контурі, або за турбіною внутрішнього контура в камері форсажу.

Трдд форсований нк - 22 літака Ту – 22м.

Ту – 22м-3

Трдд з форсажною камерою ал – 31ф літака Су – 27.

Су - 27

Ту – 160 з ТРДДФ НК-32

МіГ – 29 з ТРДДФ РД-33

Су – 34 з ТРДДФ АЛ-35ФМ

3.27. Турбовентиляторний та гвинтовентиляторний реактивні двигуни

Турбовентиляторний реактивний двигун (ТВРД) – це ТРДД зі ступінню двоконтурності m = 2 – 10. У цьому типі двигунів (рис. 3.57) компресор низького тиску перетворюється у вентилятор, який відрізняється від компресора меншим числом ступенів і більшим діаметром. Вентилятор 1 забезпечує високу витрату повітря через двигун на всіх швидкостях польоту, враховуючи низькі швидкості при зльоті.

Схема турбовентиляторного двигуна

  1. вентилятор;

  2. захисний обтічник;

  3. турбокомпресор;

  4. вихідний потік внутрішнього контура;

  5. вихідний потік зовнішнього контура.

Рис. 3.57. Схема турбовентиляторного реактивного двигуна.

Зовнішній контур ТВРД представляє собою одноступінчастий вентилятор великого діаметра. За вентилятором розташовується спрямляючий апарат з нерухомих лопаток. Лопатки розганяють потік повітря за вентилятором і повертають його, приводячи до осьового напряму. Зовнішній контур закінчується соплом. Вентилятор таких двигунів має більший діаметр і ступінь підвищення тиску повітря у вентиляторі невелика, тому сопло зовнішнього контура цих двигунів достатньо коротке. Відстань від входу в двигун до зрізу сопла зовнішнього контуру може бути значно меншим ніж відстань від входу в двигун до зрізу сопла внутрішнього контура 3. Через це досить часто, сопло зовнішнього контура помилково приймають за обтічник 2 вентилятора.

Будова внутрішнього контура 3 таких двигунів подібна будові ТРД, останні ступені турбіни якого є приводом вентилятора. Так як сопла внутрішнього і зовнішнього контурів рознесені на великі відстані, то турбовентиляторні двигуни є двоконтурними двигунами без змішування вихідних потоків внутрішнього 4 і зовнішнього 5 контурів, струмені яких утворюють тягу ТВРД.

ТВРД з високою ступінню двоконтурності мають двовальну або тривальну конструкцію. Головною перевагою таких двигунів є їхня висока економічність. Недоліки – високі маса та габарити. Особливо – великий діаметр вентилятора, який приводить до значного лобового опору повітря в польоті. Прикладом ТВРД є двигун ПС-90А літаків Ил-96 і Ту-204.

ТВРД ПС-90А літаків Ил-96 і Ту-204 Вентилятор ПС-90А. Вид спереду.

Ту-204

Подальшим розвитком ТВРД зі збільшенням ступені двоконтурності m = 2090 є турбогвинтовентиляторний двигун (ТГвВД). На відміну від турбогвинтового двигуна, лопати рушія (гвинта) ТГвВД мають шаблевидну форму. Це дозволяє перенаправити частину повітряного потоку в компресор і підвищити тиск на вході компресора. Такий двигун отримав назву гвинтовентилятор і може бути як відкритим, так і закапотованим кільцевим обтічником. Друга відмінність – гвинтовентилятор приводиться від турбіни не напряму, як вентилятор, а через понижуючий редуктор.

В теперішній час у світі відомий лише один серійний зразок двигунів цього типу. Це двигун Д-27, який призначений для установки на високоекономічні пасажирські та транспортні літаки з поліпшеними зльотно-посадковими характеристиками. Д-27 має редуктор, який з‘єднує чотириступінчасту турбіну с двома гвинтовентиляторами, які обертаються в різні боки та розташовані попереду двигуна (тобто тяга утворюється по принципу гвинта, що тягне). Компресор комбінованого типу. Він складається з 5-ти ступенів низького тиску, двох ступенів високого тиску і доцентрованого ступеня. Турбіна складається з однієї ступені високого тиску, однієї ступені низького тиску та 4-х ступенів вільної турбіни (турбіни гвинта). Лопати гвинтовентилятора виконані з композитних матеріалів, що знімає навантаження з валів і редуктора.

Двигун Д-27 встановлений на літаку Як-44, з крейсерською швидкістю польоту 670 км/год., і на літаку Ан-70, з крейсерською швидкістю 750 км/год.

Як-44 з гвинтовентиляторними двигунами Д-27.

Ан – 70 з гвинтовентиляторними двигунами Д-27.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]