Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з геології.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, молоді та спорту УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання самостійної роботи для студентів очної форми навчання і контрольної роботи для студентів заочної форми навчання з дисципліни "геологія з основами геоморфології"

спеціальності 6.040106 "Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування"

Затверджено

на засіданні кафедри екології

Протокол № від 2012 р.

Черкаси

2012

Методичні вказівки до виконання самостійної роботи для студентів очної форми навчання і контрольної роботи для студентів заочної форми навчання з дисципліни "геологія з основами геоморфології" спеціальності 6.040106 "Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування" /Укл. Мислюк О.О. – Черкаси: ЧДТУ, 2012. – с.

Укладачі: доцент, к.х.н. Мислюк О.О.

1. Вступ

Більшість геологічних процесів за довжиною у часі і своїми масштабами значно перевищують як вік існування людства, так можливості впливу на них господарської діяльності людини. Але протягом останнього століття вплив людини на навколишнє природне середовище, у тому числі і на надра, в окремих своїх проявах досягнув масштабів геологічних явищ і почав перевищувати їх адаптивні можливості. Вплив техногенної діяльності на геологічне середовище характеризується складністю, що обумовлюється особливостями геологічної будови територій, різноманіттям ендогенних і екзогенних процесів. Практично всі еколого-геологічні проблеми носять комплексний характер і потребують вивчення всього ланцюгу складних взаємних зв’язків між компонентами геологічного середовища і навколишнім природним середовищем. У зв’язку з цим особливе важливе значення має аналіз і оптимізація взаємодії в системі «живі організми – геологічне середовище». Саме тому вивчення дисципліни "геологія з основами геоморфології" є важливим елементом освіти майбутніх спеціалістів-екологів.

Навчально-методичний матеріал призначений для закріплення теоретичних основ з дисципліни та надбання студентами практичних навичок. Він стане у нагоді студентам, які вивчають дисципліну "геологія з основами геоморфології" спеціальності 6.040106 "Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування". Уважне вивчення вказівок дозволить студентам закріпити набуті теоретичні знання, самостійно опанувати новий матеріал, який не було викладено під час аудиторних занять, а також виконати самостійну (контрольну) роботу.

Основна мета самостійної роботи – навчити майбутнього еколога аналізувати несприятливі природні геологічні процеси, що можуть призвести до надзвичайних ситуацій, оцінювати роль людини у зміні геологічного середовища з метою зменшення антропогенного тиску на довкілля, надання рекомендацій з охорони навколишнього середовища.

2. Загальні Рекомендації

Студент виконує самостійну (контрольну) роботу згідно із завданням варіанту.

Виконання конкретного завдання вимагає попереднього вивчення відповідного розділу теоретичного курсу. Наприкінці кожного завдання треба надати список літератури з нумерацією сторінок, де це питання висвітлене більш повно. Якщо теоретичного матеріалу в підручнику для відповіді недостатньо, то на додаток до літератури надані ці методичні вказівки, у найбільш важких випадках в них приведені приклади виконання завдання.

Контрольна робота повинна бути написана розбірливо, на кожній сторінці необхідно залишати поля. Графічну частину роботи виконувати охайно, в масштабі, що рекомендується, на креслярському чи міліметровому папері.

Відповіді на завдання повинні бути чіткими, ясними, по можливості короткими і супроводжуватися при необхідності схемами і рисунками. Відповіді на завдання слід формулювати своїми словами, а не переписувати один за одним розділи підручника. відповіді можна оформляти у табличній формі.

При виконанні розрахунків записується спочатку розрахункова формула, розшифровуються позначення усіх величин, потім підставляють у формулу числові значення величин, приводять результат розрахунків з позначенням розмірності.

Ілюстрації повинні мати назву, яку розміщують посередині під ілюстрацією. При необхідності між ілюстрацією і назвою розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст).

В кінці роботи наводиться перелік літератури, що була використана під час виконання самостійної (контрольної) роботи.