Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции РФП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

9.4. Послуги з розміщення цінних паперів

Андерайтинг – це комплекс послуг з організації та проведення емісії цінних паперів, що надаються фінансовими посередниками емітенту; система послуг, яка включає етапи роботи із підготовки та проведення емісії, визначення ризику цього процесі та можливості його хеджування.

При проведенні андерайтингу посередник надає емітенту такі послуги:

  • консультує емітента про час, обсяги та інші характеристики емісії;

  • сприяє викупу частини емісії або всього обсягу емісії цінних паперів у емітента (основана операція);

  • розміщує емісію серед інвесторів відповідно до визначеного рівня ризику.

В результаті викупу частини емісії або всього обсягу емісії цінних паперів у емітента він вчасно отримує потрібну для подальшої діяльності визначену суму коштів, а посередник (андерайтер) бере на себе ризики щодо подальшого розміщення цінних паперів на ринку. Успішне проведення андерайтингу передбачає викуп ЦП за нижчою ціню і подальше розміщення за вищою ціною (класичний андерайтинг). Різниця між цінами викупу та розміщення помножена на кількість ЦП за вирахування витрат на розміщення є прибутком андерайтера.

Андерайтерський дисконт (різниця цін) залежить від обсягів емісії та ступеня ризику ЦП.

Останнім часом посередники намагаються уникати класичного типу андерайтингу і контракт на здійснення викупу за фіксованою ціною не підписують; вони консультують емітентів і допомагають їм за певну винагороду здійснити розміщення ЦП на ринку.

Часто для розподілу ризиків фірми-андерайтери організовують андерайтингові синдикати, а для розширення кола інвесторів залучають групи по продажу (брокерські фірми).

Серед механізмів андерайтингу часто використовують аукціон та викуп посередником частки емісії ЦП. Для участі в аукціоні андерайтери створюють об’єднання (синдикати), кожне з яких пропонують умови викупу. Синдикат, який пропонує найвищу ціну викупу (або найменшу премію), виграє аукціон і викуповує весь випуск ЦП. Іншою формою є аукціон при якому кожен з андерайтерів пропонує свою частку викупу і свій розмір премії за розміщення ЦП на ринку. Аукціон проводиться за однією ціною або за множиною цін. Ціною виступає розмір премії (андерайтингів дисконт) у процентах до обсягу розміщуваної частки.

У випадку викупу посередником частки емісії ЦП андерайтер пропонує майбутньому емітенту боргових зобов’язань ряд фірм які зможуть купити частку випуску при певному рівні відсоткового доходу та даті погашення. Протягом наступних декількох днів емітент повинен дати відповідь на цю пропозицію. У разі позитивного рішення андерайтер викуповує частку емісії і розміщує її серед своїх клієнтів – інституціональних інвесторів або перепродає іншим андерайтерам. Таку форму використовують при великих обсягах емісії для зменшення інвестиційного ризику або за браком часу для створення андерайтингового емісійного синдикату.

При проведені приватного розміщення ЦП (без затвердження комісії з ЦП) фінансові посередники проводять консультації з потенціальними емітентами та інвесторами проекту. У визначені терміни за попередньо обумовленою ціною вони передають ЦП емітента визначеному колу інституційних інвесторів.