Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
486Никульникова МВ Аналіз господарської діяльно...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
175.1 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Державний вищий навчальний заклад

«Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана»

Криворізький економічний інститут

Методичні рекомендації

до виконання курсової роботи

з дисципліни «Аналіз господарської діяльності»

для студентів спец. 6.106.13 всіх форм навчання

Затверджено на засіданні

кафедри контролю і ревізії

Протокол №

від 2008 року

Кривий Ріг

2008

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «Аналіз господарської діяльності» для студентів спец. 6.106.13 всіх форм навчання. Кривий Ріг, КЕІ КНЕУ. – 27c.

Укладач: Нікульникова Т. Г., к. е. н., доцент

Рецензент: Шендригоренко М. Т., к. е. н., доцент

Відповідальний за випуск: Лебедько Н. П., ст. викладач

Зміст

Вступ 4

  1. Загальні вимоги, які пред’являються до написання курсової роботи. 5

  2. Основні етапи виконання курсової роботи.

    1. Вибір теми, визначення мети та об’єкта дослідження. 6

    2. Визначення завдань дослідження і складання плану курсової роботи. 7

    3. Вивчення літературних джерел. 8

    4. Написання роботи. 9

  3. Структура і зміст роботи. 10

  4. Вимоги до оформлення курсової роботи. 12

  5. Захист курсової роботи. 22

Додатки 23

ВСТУП

Розвиток ринкових відносин збільшує відповідальність і самостійність підприємств у прийнятті рішень по забезпеченню ефективності їх роботи. Результати виробничої, комерційної, фінансової та інших видів господарської діяльності залежать від різноманітних факторів, що знаходяться у різного ступеня зв’язку між собою, а також, з підсумковими показниками.

Їх дія і взаємодія різні за своєю силою, характером і часом. Причини, або умови, що породжують ці фактори, також різні. Не розкриваючи і не оцінюючи напрямки, активність і час їх дії, не можна забезпечити ефективність управління. Якісно виконати цю складну роботу можна тільки за допомогою комплексного аналізу господарської діяльності, який відповідає сучасним вимогам розвитку ринкової економіки.

Відповідно з цим, до студентів ВУЗів економічного профілю, які вивчають дисципліну «Аналіз господарської діяльності» пред’являються значні вимоги в оволодінні не лише теоретичними знаннями, але й практичними навичками. Цьому, в значній мірі, буде сприяти виконання курсової роботи.

Виконання студентами курсової роботи підбиває підсумок якості оволодіння пройденим матеріалом, дозволяє визначити глибину та міцність отриманих знань, виробляє навички самостійної роботи над літературними джерелами, здатність до науково – дослідницької роботи та прийняття науково обґрунтованих управлінських рішень. Одночасно, накопичений матеріал за темою курсової роботи є базою для виконання аналітичних завдань дипломної роботи.

Метою даних методичних рекомендацій є допомога студентам у виконанні курсової роботи. Методичні рекомендації складені згідно з навчальною програмою курсу «Аналіз господарської діяльності».

І. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ, ЯКІ ПРЕД'ЯВЛЯЮТЬСЯ ДО НАПИСАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

У курсовій роботі необхідно показати знання економічної теорії, її стану на сучасному етапі розвитку господарства України, продемонструвати вміння використовувати теоретичні знання та практичні навички з економічного аналізу, отриманні під час навчання, робити висновки та розробляти науково обґрунтовані управлінські рішення.

Курсова робота повинна довести вміння студента самостійно визначати мету дослідження та досягти її. Таке дослідження є творчим і передбачає теоретичну розробку теми й оцінки літературних та інших джерел з проблеми, що розглядає вивчення чинної практики аналітичної роботи та розробку конкретних рекомендацій щодо вдосконалення методики аналізу й підвищення ефективності роботи підприємства.

До роботи ставляться такі вимоги:

  • творчій підхід до вибраної теми, самостійне виконання досліджень за проблемою, що вивчається, правильне та глибоке теоретичне висвітлення теми, взаємозв'язок теоретичних питань з практикою діяльності підприємств;

  • усвідомлення результатів дослідження та вміння робити узагальнення і надавати рекомендації щодо підвищення ефективності роботи підприємства;

  • знання можливостей сучасних засобів обчислювальної техніки та вміння використовувати їх у процесі дослідження та при розробці рекомендацій.

Робота повинна базуватися на вітчизняних і зарубіжних літературних джерелах, а також містити в собі матеріали конкретного підприємства.

Виконання роботи складається з таких етапів:

  1. Вибір теми, згідно наведеної тематики, визначення мети та об'єкта досліджень.

  2. Визначення завдань дослідження і складання плану курсової роботи.

  3. Вивчення літературних джерел за темою дослідження.

  4. Вибір методів дослідження.

  5. Узагальнення економічних, спеціальних джерел, збирання статистичних даних, даних первісного та зведеного обліку, а також звітності підприємства, на матеріалах якого виконується робота.

  6. Виконання, оформлення та подання роботи на кафедру.

Обсяг курсової роботи рекомендується в межах 40-50 аркушів машинописного тексту. Вона повинна бути не лише методично правильно і грамотно виконана, але й акуратно і правильно оформлена. Курсова робота повинна мати додатки (фактичні дані роботи підприємства), які також повинні відповідати вимогам до їх оформлення.

2. Основні етапи виконання курсової роботи

2.1 ВИБІР ТЕМИ, ВИЗНАЧЕННЯ МЕТИ ТА ОБ'ЄКТА ДОСЛІДЖЕННЯ

Кафедра контролю і ревізії розробляє і кожного року уточнює тематику курсових робіт (дод. А). Студентові надається право самостійного вибору теми, але, якщо потрібно, він може одержати кваліфіковану консультацію у викладачів кафедри, або у свого керівника. За узгодженням з науковим керівником та завідуючим кафедрою, студент може запропонувати для курсової роботи свою тему, яка не увійшла до названого переліку, а також дещо змінити її назву, обґрунтувавши доцільність. Забороняється виконання студентами курсових робіт за однаковою темою на базі даних одного й того самого підприємства.

Тема повинна бути актуальною, враховувати сучасні тенденції розвитку національного господарства України, відбивати чинну практику роботи підприємств, відповідати завданням і вимогам, які стоять перед економічним аналізом та основним напрямком дипломних досліджень кафедри.

Під час вибору теми необхідно, також, враховувати наукове та практичне значення даної проблеми, можливості використання її розробок та рекомендацій з науковою та практичною метою.

Студентам заочної форми навчання пропонується вибирати тему з урахуванням потреб підприємства, на якому вони працюють.

Тема роботи не повинна бути занадто широкою, порушувати надто велику кількість питань, тому що, у цьому випадку, є ризик поверхового викладення матеріалу. Але тема має бути і не занадто вузькою, бо тоді студент не матиме змоги зробити необхідні висновки та узагальнення в зв'язку з недостатністю інформації.

Доцільним є попереднє вивчення забезпеченості теми інформацією літературними джерелами та практичними матеріалами, щоб переконатися, що її достатньо для виконання роботи.

Коли тему обрано, вона закріплюється за студентом розпорядженням по кафедрі. Вибір теми означає початок роботи над курсовою роботою.

Метою дослідження є систематизація, узагальнення, розширення (закріплення теоретичної підготовки, поглиблене вивчення та розробка окремого питання, а також рішень, та найбільш повного виявлення і використання резервів покращення фінансово - господарської діяльності підприємства.

Для успішного написання курсової роботи велике значення мас вибір об'єкта дослідження. Бажано, щоб для студентів заочної форми навчання це було підприємство, де вони працюють, а для студентів денного відділення - майбутня база проходження практики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]