Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ Охорона праці.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
855.04 Кб
Скачать

3.2.3.Служба з охорони праці

Організаційно-методична робота по управлінню охороною праці, підготовка керівних рішень та контроль за їх реалізацією здійснюється службою охорони праці, підпорядкованої безпосередньо керівнику підприємства.

Згідно зі ст.15 Закону України „Про охорону праці” на підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці відповідно до типового положення.

На підприємствах з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку і призначені наказом керівника підприємства.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку.

Основні завдання спеціалістів служби охорони праці:

  • опрацювання ефективної системи управління охороною праці на підприємстві та сприяння удосконаленню діяльності у цьому напрямку кожного структурного підрозділу і кожного працівника. Забезпечення фахової підтримки рішень роботодавця з цих питань;

  • організація проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та ін. випадкам загрози життю або здоров’ю працівників;

  • вивчення та сприйняття впровадженню у виробництво досягнень науки і техніки, прогресивних і безпечних технологій, сучасних засобів колективного та індивідуального захисту працівників;

  • контроль за дотриманням працівниками вимог законів та ін. нормативно-правових актів з охорони праці, положень (у разі наявності) галузевої угоди, розділу „Охорона праці” колективного договору та актів з охорони праці, що діють у межах підприємства;

  • інформування та надання роз’яснень працівникам підприємства з питань охорони праці.

3.2.4. Аудит охорони праці на підприємстві

Аудит з охорони праці – це засіб управління, який базується на системному підході і за допомогою якого оцінюється ефективність управління охороною праці і таким чином сприяє конкурентоспроможності та інвестиційній привабливості підприємства.

Багаточисельні малі підприємства, в яких відсутні штатні спеціалісти з охорони праці, на сьогоднішній день дуже гостро відчувають потребу в кваліфікованій допомозі по оцінці стану охорони праці на підприємстві у відповідності з нормативними актами. Значну допомогу при цьому може надати система аудиту, тобто перевірка стану охорони праці з розробкою профілактичних заходів із залученням сторонніх компетентних аудиторів.

Аудитор з охорони праці – особа, яка володіє відповідною кваліфікацією для проведення аудитів, що підтверджуються ліцензією та сертифікатом. Аудитор повинен мати інженерну освіту та відповідний досвід роботи на посаді інженера по охороні праці іншого підприємства відповідної галузі або державного (технічного) інспектора, або викладача курсу охорони праці учбового закладу. Він повинен знати техніку та технологію підприємства, яке досліджується, вимоги законів та нормативних документів по охороні праці, систему управління охороною праці, процедури та засоби аудиту.

Аудит – це документально оформлений процес перевірки, що включає збір даних та об’єктивну оцінку відповідності стану умов праці та профілактичних засобів з охорони праці, системи управління цією діяльністю необхідним критеріям, тобто встановленим нормативно-правовим актам з передачею результатів перевірки замовнику. Таким чином, підприємство підвищує свій престиж як на ринку праці, продукції так і на ринку інвестицій.

Обсяг, умови та порядок обстеження визначаються у договорі із замовником, який зацікавлений у вивченні стану охорони праці на своєму підприємстві. Результати виконання договору оформлюються актом сдачі-приймання. Договір про аудит містить обов’язки та права учасників договору. Фінансування робіт по проведенню обстеження здійснюється за рахунок коштів замовника.