Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціологія -прог. 2007.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
67.58 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

ПРОГРАМА

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«СОЦІОЛОГІЯ»

Харків

2007

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

ПРОГРАМА

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«СОЦІОЛОГІЯ»

Затверджено Вченою радою академії

(протокол № від 2007 р.)

Харків

2007

Програма навчальної дисципліни “Соціологія” / Уклад. М.П. Требін, Ю.І.Золотарьова, Н.П.Осипова та ін. - Харків: Національна юрид. акад. України, 2007. - 7 с.

У к л а д а ч і: М.П. Требін,

В.Д.Воднік,

Ю.І. Золотарьова,

Г.П. Клімова,

Н.П.Осипова,

І.В. Підкуркова,

О.В.Сердюк.

Рекомендовано до видання редакційно – видавничою радою академії (протокол № від 2007 р. )

Соціологія є навчальною дисципліною циклу гуманітарних і соціально-економічних дисциплін освітньо-професійної програми за спеціальністю «Правознавство».

Соціологія як соціально-гуманітарна наука вивчає суспільство як цілісну систему, орієнтовану на виявлення законів соціальної взаємодії соціальних груп, інститутів, особистості. Майбутній юрист повинен розуміти специфіку соціальної системи, конкретної соціальної спільноти, чітко визначати соціальний статус та соціальні потреби та інтереси, ціннісні орієнтації та настанови, мотивацію діяльності та поведінки для прийняття вірного рішення та профілактики правопорушень.

Метою вивчення соціології в юридичному вузі є озброєння студентів знаннями загальних закономірностей розвитку взаємозв’язків між ними, логічним обґрунтуванням характеристик соціальної реальності. Враховуючи те, що право є інструментом соціального управління, досягнення соціальних цілей, прийняття юридичного рішення є різновидом управлінського рішення, а будь-яка взаємодія в сфері юридичної практики є згідно змісту взаємодією соціальною, причому правовідносини являють собою специфічні соціальні відносини, і суб`єкти права мають соціальну природу, юрист повинен добре орієнтуватися у питаннях соціального управління, соціальної структури суспільства, в проблемі особистості, вміти проаналізувати сучасне суспільство з точки зору соціології, тобто вміти використовувати в своїй професійної діяльності знання загальних закономірностей соціального розвитку.

Вимоги до знань та умінь

Знати:

  • основи загальної соціології, її предмет, структуру, вихідні категорії, закони та функції;

  • історичний шлях розвитку світової та вітчизняної соціологічної думки;

  • загальний зміст спеціальних соціологічних теорій (в тому числі, соціології права);

  • питання методики та техніки конкретно-соціологічних досліджень.

Уміти:

  • аналізувати специфіку соціальних та соціально-психологічних явищ і процесів у суспільстві, трудовому колективі, сім`ї;

  • використовувати на практиці результати емпіричних соціологічних досліджень;

  • здійснювати соціальне управління і, зокрема, соціоінженерну діяльність: діагностувати стан соціально-психологічного клімату в колективі, причини наявних конфліктів;

  • використовувати соціальні технології по профорієнтації та адаптації, роботі з кадрами, поліпшення соціально-психологічного клімату в колективі, розв`язування міжособистих і групових конфліктів, використання соціальних резервів управління.

Розділ 1. Загально-теоретична теорія.

1. Соціологія як наука

Об`єкт та предмет соціології як науки. Особливості взаємодії соціології з іншими суспільними науками. Соціологія та правознавство.

Структура соціологічної системи знання. Загальносоціологічні теорії. Спеціальні соціологічні теорії та їх класифікація. Конкретно-соціологічні дослідження.

Функції та методи соціології.

Періодизація розвитку соціологічної науки. Основні соціологічні школи та "класичні" соціологічні теорії.