Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціологія -прог. 2007.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
67.58 Кб
Скачать

2. Суспільство як об`єкт соціологічного аналізу

Поняття, характерні ознаки суспільства. Суспільство як соціальна система. Координація і субординація елементів соціальної системи як засоби досягнення системної якості суспільства.

Соціальні зміни як різновид суспільної динаміки. Сучасні соціологічні теорії соціальних змін.

Поняття соціального інституту. Механізм здійснення інституціоналізації. Загальні ознаки і структурні елементи соціального інституту. Види і функції соціальних інститутів.

Поняття соціального інституту. Механізм здійснення інституціоналізації. Загальні ознаки і структурні елементи соціального інституту. Види і функції соціальних інститутів. Поняття і характерні ознаки соціальної організації. Цілі і функції соціальних організацій.

Управління організаціями. Характеристика авторитарного, демократичного і ліберального стилів управління організаціями.

3. Соціальна структура суспільства.

Поняття соціальної структури суспільства. Соціальні групи як елемент соціальної структури суспільства. Класифікація соціальних груп.

Національно-етнічна структура суспільства. Етнічні спільноти. Соціальні характеристики національно-етнічних утворень. Національно-етнічна структура сучасної України. Характеристика сучасних етнічних процесів.

Соціально-поселенська структура суспільства. Урбанізація. Соціально-поселенські спільноти. Соціальний склад і спосіб життя сільського та міського населення. Місто та село як об’єкти соціологічного аналізу.

Соціально-професійна структура, її соціальні характеристики.

Соціально-демографічна структура суспільства. Соціально-демографічні групи та процеси. Соціологічний аналіз динаміки складу населення за віком, статтю та сімейною структурою. Основні категорії демографії: народжуваність, смертність, шлюбність, міграція.

Соціально-демографічна ситуація в Україні. Основні напрямки демографічної політики.

Соціально – класова структура суспільства. Соціальна диференція сучасного українського суспільства. Соціальна стратифікація. Типи стратифікаційних систем.

Процес соціальної мобільності. Види соціальної мобільності та механізм її виникнення. Наслідки соціальної мобільності. Проблема маргінальності.

Розділ 11. Спеціальні соціологічні теорії.

4. Соціологія особистості

Соціологічний вимір особистості. Соціологічні теорії особистості.

Особливості соціологічної типологізації. Соціальна типологія особистості, характеристика базисного, модального та ідеального типів особистості.

Соціальні якості особистості: соціально визначена мета діяльності; соціальний статус та соціальна роль; норми і цінності, якими людина керується в процесі своєї діяльності; система знаків спілкування; рівень освіти та спеціальної підготовки; соціально-психологічні особливості людини; активність та ступінь самостійності в прийнятті рішення.

Соціалізація людини: поняття, структура, етапи, фактори та механізми соціалізації. Особливості адаптації, інтеріоризації та формування соціальної активності.

Мотиви, стимули, соціальні потреби та соціальні інтереси, ціннісні орієнтації й настанови в соціальній діяльності та соціальній поведінці людини.