Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мой КП по ел.усаткуванню.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
551.94 Кб
Скачать

2.6 Вибір електрообладнання і його розміщення.

10.1 Вибір електродвигуна насосу охолодження.

Для вибору електродвигуна насосу охолодження необхідно розрахувати його потужність.

Рдв = ( g · ρ · Q · Н · 103 / ηнас · ηпер ) Кз

де: ρ = 0,8 кг/дм2 = 0,8 · 10-2 кг/м2 - щільність рідини, яка перекачується;

g = 9,81 м/с2 – прискорення вільного падіння;

Q = 1,25 · 10-4 м3/с – продуктивність насосу;

ηнас = 0,85коефіцієнт корисної дії насосу;

ηпер = 0,95 – коефіцієнт корисної дії передачі;

Кз = 1,25 – коефіцієнт запасу;

Н = 8 м – статичний напір.

Рдв = (9,81· 0,8 · 1,25 · 10-4 · 8 · 103 / 0,85 · 0,95) · 1,25 = 0,121 кВт

Вибране обладнання заносимо у звітну таблицю специфікації усіх елементів схеми.

10.2 Розміщення електрообладнання.

На верстаті 1І611П двигун головного руху встановлений безпосередньо на корпусі верстата, двигун подач і допоміжні двигуни вмонтовуються в середину. При цьому забезпечен доступ охолодженого повітря до двигунів, але виключається можливість проникнення в двигуни масла чи охолоджувальної рідини.

Електроапаратура управління верстата розміщується в електрошкафи, що встановлюється безпосередньо на механізмах і виконан у вигляді панелі встановленій на стінці і зачиненій дверкою.

Командні органи верстата (кнопки управління, перемикачі і інше) встановлюються на двох стаціонарних пультах керування: боковому і передньому.

2.7 Заходи з техніки безпеки і протипожежні заходи.

Верстат повинен бути надійно заземлений відповідно до правил і норм.

Забороняється робота на верстаті з відкритим шафою управління і клемної коробок. Профілактичний ремонт, огляд і чистку електрообладнання робити тільки при відключеній живильної електричної мережі.

Електричний опір, виміряний між гвинтом заземлення я будь-якої металевої частиною верстата, яка може виявитися під напругою в результаті пробою ізоляції, не повинен перевищувати 0.1 Ом.

Обслуговування електрообладнання верстата повинне проводитися фахівцями з електроустаткування верстатів.

Пам'ятайте, що при відключеному вступному вимикачі його верхні затискачі і вступної клемний набір знаходяться під напругою мережі живлення. Знімати кожухи забороняється.

Для огляду і налагодження електроапаратури під напругою (при відкритій дверке шафи) в схемі передбачено деблокуючий перемикач SA1, встановлений в шафі управління. Цим перемикачем повинні користуватися фахівці-електрики.

Перед тим як перейти до роботи на верстаті, слід привести до ладу робочий одяг: застебнути і підв’язати обшлага рукавів, надіти головний убір. Жінки повинні заховати волосся під косинку, пов’язану без звисаючих кінців.

Забороняється працювати в печатках або рукавицях, а також з забинтованими пальцями без резинових напальчників.

При обробці крихких матеріалів, які дають відлітаючу стружку, а також при дробленні стальної стружки при обробці необхідно застосовувати спеціальні окуляри або індивідуальні щитки для захисту обличчя.

Перед початком роботи потрібно перевірити справність кріплення вантажу на тросі противагу, а на радіально-свердлильних верстатах – міцність кріплення основи верстата. Крім того, слід впевнитися, що оброблювані деталі, тиски і пристосування надійно закріплені на столі або фундаментній плиті. Їх кріплення виконують спеціальними кріпильними болтами, відповідними пазу столу, притискними планками і т.п. Тиски повинні бути справними з неспрацьованою насічкою губок. При роботі неможна застосовувати патрони і пристосування з виступаючими стопорними гвинтами і болтами. Виступаючі частини необхідно наладити.

При встановлені ріжучих інструментів слідкують за надійністю і міцністю їх кріплення і правильністю центрівки. Установку інструмента виконують при повній зупинці верстата.

При заміні інструментів шпиндель повинен бути спущений. Заміну інструмента на хід верстата дозволяється виконувати тільки при наявності спеціального швидкозмінного патрону.

При заміні інструменту на багатошпиндельних головках, де робота спряжена з знаходженням рук робочого в зоні розташування головок, застосовують спеціальні підставки, попереджуючі падіння головки при обриві вантажу.

Н еможна користуватися інструментом з зношеними конусними хвостовиками. При установці в шпиндель свердла або розвертки з конусним хвостовиком слід остерігатися порізу рук о ріжучу кромку інструмента. При заміні патрона або свердла користуються дерев’яною виколоткою.

Ріжучий інструмент підводять до оброблюваної деталі поступово, плавно, без удару.

При ручній подачі свердла при свердлінні на прохід або дрібними свердлами не слід сильно натискати на важіль. При автоматичній подачі неможна допускати подач, перевищуючих указані в паспорті норми. В процесі роботи неможна нахилятися близько до шпинделя і ріжучого інструмента.

У випадку заїдання інструменту, несправності хвостовика свердла, мітчика і т.п. верстат необхідно вимкнути.

Перед зупинкою верстата інструмент відводять від оброблюваної деталі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]