Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя готовая малярка.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
251.24 Кб
Скачать

Херсонська обласна державна адміністрація

Управління освіти і науки

Дипломна робота

Тема:

Випускника

« Технологія виконання фарбування гіпсокартонної конструкції водоемульсійними фарбами»

ДНЗ « Вище професійне училище № 2 м. Херсона»

Нефьодкіна Дениса Анатолійовича

Група № 37_______________________________________________________

Професія : Штукатур,лицювальник-плиточник, маляр.

Керівник__________________________________________________________

Херсон

2009- 2012

ПЛАН:

Вступ 1

1. Загальні відомості. 2

2.Призначення і види фарбування. 4

3. Підготовка поверхі під високоякісне фарбування. 7

4.Інструмент і інвентар. 9

5.Технологія виконання високоякісного фарбування ГКП . 17

6.Дефекти водного фарбування. 20

7.Організація робочого місця маляра . 22

8.Охорона праці. 24

9.Контроль якості роботи. 29

10.Економічна частина. 31

Перелік використанаї літератури. 32

1

Вступ

В будівництві роль маляра дуже велика. Де штукатур, там і маляр - так вони і йдуть один за одним. Маляр покриває фарбами і лаками стіни, стелі, підлоги, двері і інші елементи будівель і споруд при їх остаточній обробці. Маляр не лише забарвлює поверхні, але і обклеює їх шпалерами і іншими гнучкими облицювальними матеріалами. Пішли в минуле ті часи, коли маляр користувався лише кистю і відром. Сучасний маляр широко користується можливими інструментами і механізмами. Це електрозмішувачі, шліфувальні машини, електрощітки, електричні краскопульти, агрегати для пневматичного розпилювання малярних складів та ін. Маляр не лише працює з цими механізмами, але і регулює їх і настроює. Також фахівець повинен добре знатися на законах гармонійного поєднання кольорів. Хороший маляр той, хто відчуває незадоволення, коли бачить неправильно підібрані фарби або недбале забарвлення. Маляр живе в світі фарб, як музикант в світі звуків. Основне навантаження в роботі маляра падає на зір. Гострота зорового розрізнення потрібна для контролю якості поверхні (жорсткостей, горбків, подряпин, вм'ятин). Дії маляра відрізняються ритмічністю, причому робоче навантаження в основному падає на провідну руку. Певне значення має відчуття рівноваги, оскільки маляру часто доводиться працювати на висоті (на підмостях, сходах, козлах, люльках). Важливу роль в роботі маляра відіграють розумові процеси. Йому потрібно робити розрахунки малярних складових, вимірювати площу забарвлення, знатися на технологічній документації. Окрім художнього смаку, кольоровідчуття і окоміру, дуже велике значення має акуратність, оскільки маляр працює в основному з рідкими матеріалами, які мають здатність розбризкуватися, стікати. Тому необхідно завжди точно дозувати як свої рухи, так і кількість фарби, що наноситься на поверхню. Акуратність також необхідна при обклеюванні стін шпалерами, оскільки вони легко забруднюються і рвуться в процесі роботи. Особливо важлива акуратність для маляра у зв'язку з тим, що його професія відноситься до профілю обробних робіт. Це кінцеві операції, після яких все в новій будівлі повинно бути чистим і красивим, без плям і помарок. Маляр вирушає з будівництва останнім, його робота завершує всю працю колективу будівельників. Він приносить радість людям, що заселяються в нові квартири: це дозволяє йому самому переживати почуття величезного задоволення. Справжній маляр - хороший художник. Мистецтво прикраси житла, громадських будівель завжди було одним з найважливіших видів естетичної діяльності людини.

2

1.Загальні відомості про приготування водних фарбувальних сумішей .

Водною називають таку суміш, у якій застосовують в"яжучі матеріали, здатні розчинятись у воді або тужавіти під її дією. Такі суміші до робочої в"язкості розводять водою.

Водна фарбувальна суміш складається з пігментів, в"яжучого матеріалу і води. Пігменти можна використову­вати хроматичного або ахроматичного кольору. Дуже рідко в малярній практиці водні фарбувальні суміші при­готовляють з одного кольорового (хроматичного) пігмен­ту. Така суміш забарвлює поверхню в насичений, іноді яскравий колір, який стомлює зір, негативно впливає на нервову систему людини. Тому стіни, стелі і фасади житлових, учбових і промислових будівель фарбують розбіленими сумішами — розбілами. Для розбілу водних фарбувальних сумішей застосовують крейду або вапно. Насиченими за кольором сумішами фарбують деякі гро­мадські приміщення (кафе, магазини, фойє кінотеатрів, клубів тощо).

За насиченістю кольорового тону виділяють суцільні, інтенсивні, нормальні і розбілені фарбувальні суміші.

Суцільна фарбувальна суміш перед доданням до неї клею складається з 100 % хроматичного пігменту (без домішок білих пігментів). Такі суміші іноді використову­ють для виконання фільонок і малюнків у фризах та бордюрах. Суцільну фарбувальну суміш можна приготов­ляти тільки з пігментів, які мають незначну фарбувальну здатність.

Інтенсивна фарбувальна суміш складається з 60— 90 % кольорових пігментів і 10—40 % крейди або вапна.

Інтенсивною сумішшю фарбують фільонки, бордюри, па­нелі.

Нормальна фарбувальна суміш має 50 % кольорових пігментів і 50 % білого пігменту.

Розділена фарбувальна суміш складається з 5—40 % кольорових пігментів і 60—95 % білого пігменту. Це найпоширеніший вид фарбувальних сумішей.

Водні фарбувальні суміші після висихання на поверхні значно світлішають. Тому після добавляння в суміш кольорового пігменту слід зробити пробне фарбування. Для цього кусок паперу покривають сумішшю і висушу­ють над вогнем. Суху пробу порівнюють із зразком зада­ного тону. Якщо колір проби відрізняється від кольору зразка, то в суміш добавляють пігмент або крейду. Най­краще для сухої проби фарбувальної суміші замість паперу користуватись попередньо нагрітим куском скла або силікатною цеглою.

Рідка суміш має велику текучість і під час нанесення на поверхню стікає з неї, внаслідок чого дає погану покривність, а густа — при фарбуванні залишає на по­верхні сліди від щітки. Тому перед використанням суміші її в"язкість перевіряють віскозиметром ВЗ-4 (рис. 128). Віскозиметр має вигляд чашки об"ємом 100 см3. У дні віскозиметра є отвір діаметром 4 мм, крізь який меже вільно витікати суміш, яку випробовують.

В"язкість визначають залеж­но від часу витікання 100 см3 фарбувальної суміші з віскози­метра. Для цього отвір закри­вають пальцем і віскозиметр за­повнюють сумішшю. Відкривши отвір, водночас пускають се­кундомір. Кінцем витікання вва­жають момент, коли суміш пе­рестане текти струминою і з"я­виться перша крапля. Клейова суміш повинна витікти з віско­зиметра ВЗ-4 протягом: для на­несення щіткою — 30—35 с, фарборозпилювачем — 35— 40 с.

Фарбувальної суміші приготовляють стільки, щоб її вистачило на фарбування всього приміщення, оскільки підібрати другу порцію суміші такого самого кольору, як і перша, майже неможливо.

фарбування поверхонь — це заключний етап опо­рядження будинку. Від якості фарбування залежать стро­ки наступної експлуатації приміщення і його зовнішній вигляд, а якість фарбування — від попередньої підготов­ки поверхонь. Тому до фарбування різні поверхні (обшту­катурені, дерев"яні, металеві тощо) слід підготувати: очистити, підмазати і зашпаклювати пошкоджені місця, відшліфувати їх тощо.

4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]