Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Чайковский РГЗ.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.06.2019
Размер:
32.58 Кб
Скачать

Отримання рейсового завдання та підготовка судна до рейсу

Коли дві особи або компанії укладають договір купівлі-продажу будь-якого товару, для перевезення цього товару необхідний морський транспорт, вони привертають 3-ю сторону - судновласника - або можуть користуватися своїми судами. У будь-якому випадку, укладається договір фрахтування судна для перевезення даного вантажу або на час. Коли договір фрахтування підписаний, то рейсове завдання передається капітану.

Слід відразу зазначити, що капітан є єдиною особою, повністю відповідальним за підготовку судна до рейсу, безпеку судна, вантажу та екіпажу під час рейсу і вантажних операцій в порту навантаження \ вивантаження. Всі інші особи та організації, які беруть участь в договорі про перевезення вантажу, повинні надати капітану допомогу в постачанні, необхідні матеріали та інформацію, згідно з його вимогами.

У рейсовому завданні зазвичай вказується порт навантаження, порт вивантаження, вид і кількість вантажу та інші вимоги або особливості, згідно з договором про фрахтування. Головним завданням капітана на майбутній рейс є підготовка судна і посвідчення, що судно знаходиться в морехідному стані. Капітан повинен упевнитися і підтвердити, що судно конструктивно ціле і не пошкоджено, всі двигуни і механізми в робочому стані, вантажні відсіки (трюму) підготовлені, водонепроникні, відповідають вимогам з перевезення даного вантажу. Судно забезпечене необхідним запасом палива, масел, прісної води, запчастинами на даний перехід. Все навігаційне і радіо обладнання в робочому стані. Всі засоби по забезпеченню безпеки судна і порятунку екіпажу в разі аварійної ситуації, в належному стані і кількості, готові до використання.

Всі перераховані вище вимоги так само регламентуються морською конвенцією SOLAS. Крім того, капітан повинен переконатися, що судно укомплектовано належно навченим екіпажем, згідно Safety Manning Certificate. Всі офіцери і рядові члени екіпажу мають відповідні сертифікати, здорові і навчені для дії в звичайних і аварійних ситуаціях на даному судні. Вимоги по екіпажу регламентуються STCW Code. Крім цього, капітан повинен переконатися, що на судні достатньо харчів і інших запасів, необхідних для нормального забезпечення всіх членів екіпажу протягом рейсу. Ці вимоги регламентуються MLC (Maritime Labor Convention), яке набрало чинності в 2015 році. Виконання і відповідність всім перерахованим вище вимогам перевіряються державною інспекцією порту і прапора (PSC - Port State Control і FSI - Flag Safety Inspection). У разі знаходження несправностей чи невідповідності вимогам судно може бути затримано в порту до усунення зауважень.

Крім того, в підтвердженні того, що судно знаходиться в морехідному стані в морській галузі, прийнята система кваліфікаційних товариств, які після перевірки судна, видають відповідні сертифікати, згідно з вимогами SOLAS, MARPOL, ISM Code і інших конвенцій, правил, прийнятих IMO. Найбільш відомі кваліфікаційне суспільства, які визнані всіма країнами світу це: Bureau Veritas, Lloyd Register of Shipping, Nippon Kaiji Kyokai і деякі інші.

Вищезазначені суспільства проводять періодичні інспекції судна і в разі відповідності судна з вимогами, видають необхідні сертифікати, наприклад, такі як: Cargo Ship Safety Equipment, Cargo Ship Safety Radio, Cargo Ship Safety Construction, Load Line Certificate та інші. Наявність на борту судна оригіналів і діючих сертифікатів, виданих кваліфікаційними товариствами, також є необхідною умовою визнання судна морехідним.

Соседние файлы в предмете География