Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Чайковский РГЗ.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.06.2019
Размер:
32.58 Кб
Скачать

Підготовка вантажних приміщень та вимоги до остійності судна

Важливою частиною для підготовки судна в рейс для вантажних суден є правильна підготовка вантажних приміщень, навантаження вантажу і його кріплення, коли необхідно. Так само забезпечення належних умов перевезення вантажу (вентиляції, температури, вологості і т.д.) під час переходу. Наприклад, на балкерних судах, вантажний помічник капітана (як правило Старший помічник) і капітан, повинні переконатися, що трюму чисті, все залишки попереднього вантажу прибрані, трюму сухі і відповідають вимогам перевезення даного вантажу. Так само повинні бути перевірені заходи безпеки в трюмах, такі як належна робота і можливість відкатки води з льяльні колодязів, датчики присутності води в трюмі, системи виміру температури і вологості в трюмах, системи пожежогасіння в трюмах, вентиляційні системи, дренажні системи кришок трюмів і можливо інші пристосування і обладнання, встановлені на даному судні.

В обов'язковому порядку повинні бути перевірені кришки трюмів, лази і будь-які інші отвори в трюмах на водонепроникність. Всі вище перераховані вимоги з вантажних відсіках так само перевіряються перед початком навантаження вантажовідправником \ одержувачем, сюрвеєрами страхових компаній, представником судновласника і іншими зацікавленими особами, організаціями.

Після перевірки вантажних відсіків, капітан надає всім зацікавленим особам план навантаження, послідовність навантаження, розрахунки міцності і остійності судна. Так само необхідно відзначити, що по закінченню навантаження і під час переходу судно не повинно бути перевантажено більше відповідної вантажної марки. Всі вимоги по відношенню до вантажних приміщень і навантаження судна регламентується так само SOLAS і Load Line Convention. Для балкерів вимоги з безпеки перевезення вантажу навалом регламентується BC Code.

Дуже часто перераховані вище розрахунки так само перевіряються на правильність владою порту, які дають дозвіл на вихід судна в море. Відповідно правильна підготовка вантажних приміщень, навантаження судна, не порушення остійності і міцності судна є важливою і необхідною частиною морехідності судна і його підготовці до рейса.

Слід зазначити, що для різних вантажів існують різні умови по навантаженні, перевезенні, кріпленню і розрахунку остійності і міцності судна. Наприклад, для перевезення зерна необхідно провести розрахунок остійності з урахуванням впливу вільної поверхні зерна, так як воно є сипучим вантажем. Для перевезення заліза, так як він є важким вантажем, потрібно провести розрахунки місцевої міцності палуби, використовуваної сепарації і кріплення вантажу.

Такі вимоги регламентуються і описані в різних правилах і конвенціях, виданих IMO. Наприклад: Grain Code, Timber Carrier Code, IMSBC Code. Окремо регламентуються правила перевезення, навантаження, зберігання небезпечних вантажів (IMDG Code). Крім цього, слід враховувати, в разі перевезення небезпечних вантажів, судна можливо необхідно обладнати і забезпечити додатковими засобами безпеки для екіпажу, що так само береться до уваги капітаном при підготовці судна до рейсу.

Крім того, капітану необхідно потурбуватись необхідними матеріалами і інструментами на час рейсу, потрібними для забезпечення безпечної та належного перевезення вантажу, якщо спеціальні вимоги з перевезення є. Такі як: вентиляція, дегазація, охолодження та інші. Слід зазначити, що розрахунки остійності і міцності потрібно до всіх видів судів, включаючи контейнеровози, танкера, пасажирські та інші. Але природно вимоги для підготовки вантажного приміщення і самого судна, різних типів суден - відрізняється.

Вище ми описали підготовку вантажних приміщень (трюмів) для балкера. Деякі особливості підготовки судна і екіпажу до моря для інших видів судів буде описані в третьому пункті.

ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ РІЗНИХ ТИПІВ СУДЕН

Перш за все слід зазначити, що основні вимоги щодо забезпечення мореплавства, сертифікації, забезпечення постачання судна, наявність необхідних запасів і навченого екіпажу перераховані в першому пункті - є так само необхідним для судів усіх видів. Але певні види судів вимагають додаткових заходів для підготовки судна в рейс. Наведемо приклад для деяких видів судів:

Судно контейнеровоз.

Крім усього іншого, капітан повинен подбає наявністю і відповідністю кріпильного матеріалу, і кріпленням контейнерів, особливо на верхній палубі. З причини специфіки перевезення вантажу контейнерами і величезних обсягів навантаження \ вивантаження контейнерів в одному порту, часто розрахунки по розміщенню контейнера на судні робляться автоматизованими системами або фахівцями (суперкарго) на березі. В такому випадку капітану надається карго-план для перевірки і підтвердження. Капітан залишається відповідальним за дотримання остійності і міцності судна, а вантажний і вахтові помічники під час вантажних операцій, повинні перевіряти, що занурені контейнера і їх вага відповідають заявленим в карго-плані.

Часто в контейнерах перевозяться небезпечні вантажі різних видів. Тому при підготовці судна до рейсу, слід переконатися в правильному зберіганні та постачанні судна всіма необхідними засобами для гасіння пожежі, дегазації, надання першої медичної допомоги екіпажу, необхідні для даного небезпечного вантажу.

Члени екіпажу повинні пройти спеціальну підготовку з гасіння пожежі та інших аварійних випадках, беручи до уваги специфіку перевезення на контейнерах і небезпечних вантажів.

Пасажирське судно.

Робота пасажирського судна значно відрізняється від вантажних суден. Головна мета - це перевезення пасажирів і інші заходи для них. Слід зазначити, що вимоги безпеки для пасажирських суден, значно суворіше, але ці вимоги так само описані в SOLAS. Капітан і офіцерський склад пасажирських суден повинні пройти спеціальне навчання, тренінги та отримати додаткові сертифікати на відміну від вантажних суден. Тренування щодо забезпечення безпеки судна та пасажирів на пасажирських судах проводяться частіше, крім того, такі тренування по знанню елементарних засобів порятунку, шляхів і місць евакуації, проводяться так само з пасажирами. Це так само є необхідною умовою для підготовки судна до рейсу. Якщо на вантажних судах чисельність екіпажу 14 - 26 чоловік, то на пасажирських чисельність екіпажу і пасажирів може досягати кілька тисяч. Відповідно, при підготовці судна до рейсу, судно повинно бути забезпечене харчами, постачанням та іншими матеріалами на таку величезну кількість людей. На великих пасажирських суднах для цього існують окремі посади, не пов'язані з експлуатацією судна, але які займаються постачанням, забезпеченням і обслуговуванням пасажирів під час рейсу. Всі особи екіпажу, хоч вони не пов'язані з експлуатацією суднових механізмів і навігацією, все одно повинні бути навчені і мати на руках сертифікати, згідно з вимогами, STCW для пасажирських суден.

Судна танкера.

Танкера (або хімовози) - цей клас судів так само вимагає додаткових тренінгів і сертифікатів для капітана і офіцерського складу. Так як специфіка цих судів - перевезення наливних, як правило, небезпечних вантажів: нафти, масл, хімії і т.п. При підготовці судна до рейсу капітан повинен переконатися, що всі члени екіпажу сертифіковані, треновані для роботи на таких судах. Так само в даному типі судів, розрізняються підготовці вантажних приміщень (танків) і розрахунки остійності і міцності судна. Капітан і вантажний помічник при розрахунках, повинні брати до уваги вільну поверхню рідини в танках, коефіцієнт розширення рідини при нагріванні, зменшення обсягу при охолодженні, а також безліч інших вимог з перевезення даного виду вантажу. Не тільки в сфері безпеки судна та екіпажу, а й охорони навколишнього середовища (вимоги MARPOL). Як правило, такі судна обробляються на спеціальних терміналах і всі перераховані вище вимоги підготовки судна до рейсу, строго контролюються владою порту, терміналу, фрахтувальника і представника страхових компаній. Так як будь-який недолік при підготовці судна до рейсу, може обернутися крім загибелі судна і екіпажу - ще величезної екологічною катастрофою.

Соседние файлы в предмете География