Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГЗ Щербина.DOCX
Скачиваний:
18
Добавлен:
06.06.2019
Размер:
536.66 Кб
Скачать

1. Характеристика зовнішніх умов експлуатації суден

Районом перевезення вантажу є внутрішні морські води України, а саме річки Дніпро та її ліва притока – Десна.

Порт відправлення – Чернігів.

[Джерело: http://chernigivriverport.pat.ua]

Чернігів - обласний центр України, розташований на річці Десна, лівій притоці Дніпра. Промисловість головним чином легка, харчова. Населення - близько 300 тис. жителів. Чернігівська пристань починає виконувати вантажні і пасажирські операції з кінця XIII в. З іншими містами Чернігів довгий час пов'язували в основному водні транспортні маршрути, що сприяло швидкому розвитку судноплавства. Сучасний порт веде відлік своєї історії з серпня 1964 р. З розвитком в 70-х рр. автомобільних доріг порт починає втрачати основного значення як вантажний і пасажирський транспортний вузол. Однак залишається основним перевізником, в тому числі транзитних, будматеріалів, ліси, текстильної продукції, контейнерів. Радіозв'язок здійснюється з 8.00 до 20.00 через портову радіостанцію на УКХ, канал 5,2.

Десна - ліва притока Дніпра завдовжки 1130 км. Судноплавна до Новгорода-Сіверського. Річка замерзає в грудні, розкривається в квітні. Чернігівський річковий порт розташований на 206-му км від гирла річки Десни, на її правому березі. Навігація триває 240 діб в році, з квітня по листопад включно. Перевезення здійснюються в світлий час доби. Навантажувальні роботи ведуться цілодобово. До Чернігівському порту приписані пристань Новгород-Сіверський і причал Путивськ. Вимоги до осаді прийнятих суден змінюються в залежності від стану річки. Точна інформація може бути отримана у диспетчера порту. Порт здійснює перевезення по Десні виключно силами свого флоту, який керується правилами плавання на внутрішніх водних шляхах України. У Чернігівському річковому порту можливий поточний ремонт з підняттям частини судна в кормопод'емнік (маються 2 шт.). Порт Чернігів виконує різання металу, виготовлення металоконструкцій. Порт має три причали, вони обладнані і механізовані. Загальна довжина - 808 м. Глибини біля стінки причалів не перевищують 1,45 м. До першого причалу ведуть залізничні колії. Є контейнерний майданчик.

Приписана до порту пристань Новгород-Сіверський розташована на 315-му км від Чернігова вгору по Десні. Поблизу знаходиться крейдяний кар'єр Путивськ. Причал є природний берег, є відкриті складські площі. Навантаження здійснюється за допомогою плавучого крана в / п 5 т. Пропускна здатність причалу - 150 т на добу, через склад - одна тисяча дев'ятсот сімдесят дев'ять т на добу. Є три відкритих складу. Загальна площа - 24,8 тис. М2. У розпорядженні порту є: портальні крани: г / п 5 т - 2 од .; г / п 10 т - 2 од; плавкрани: г / п 5 т - 3 од .; г / п 16 т - 1 од .; автокран г / п 10 т - 1 од.

Найближчі порти: Київський річковий порт , відстань 216 км по воді.

Порт призначення – Київ.

[Джерело: https://www.krp.com.ua/#kievriverport]

Київський річковий порт - головний порт столиці, портал міжнародної торгівлі і річковий порт на півночі України, що швидко розвивається. Має багату історію, яка сягає 19 століття. Офіційно компанія створена в 1993 році як відкрите акціонерне товариство. Наразі це приватна компанія, і з приходом нового керівництва в 2014 році почався новий виток її розвитку.

Порт розташований в Київській гавані, охоплює понад 18 гектарів землі і має берегову лінію довше 1,5 тис.м. До складу Київського річкового порту входять два вантажні райони: по вул. Набережно-Лугова, 4 та вул. Електриків, 12, а також Київський річковий вокзал (Поштова пл., 3).

Окремий структурний елемент - Митний термінал з міжнародним пунктом пропуску. Основний вантажопотік Київського річкового порту - будівельні матеріали - пісок, щебінь, метал. У планах - розвиток контейнерних перевезень і перевалка цементу. Можливості перевалки - 2 млн тон вантажів на рік. У літній сезон особливо актуальний туристичний напрямок - пасажирські перевезення по Дніпру, які здійснюються з причалів Київського річкового вокзалу.

Вантажні причали обладнані сучасними вантажно-розвантажувальними засобами. Наявність залізничної колії, зручний під'їзд для габаритного автотранспорту, сучасні вагові комплекси дають унікальні можливості переробки вантажів, які прибувають водним, залізничним і автомобільним видами транспорту. Також в складі підприємства є гідротехнічні споруди, спеціальні пристрої для стоянки, обробки та навігаційного обслуговування флоту, берегове господарство та ремонтні майстерні.

Порт має власний вантажний флот, до якого відносяться: вантажний самохідний флот, буксирний флот, службово-допоміжний флот, а також несамохідний флот, для виконання різних видів робіт і обслуговування великих вантажопотоків.

Флот: самохідний флот – 17 одиниць, пасажирський флот - 10 одиниць, вантажний самохідний флот (в тому числі криголам) - 7 одиниць, несамохідний вантажний флот – 10 одиниць, плавкрани – 3 одиниць, гідро навантажувачі піску - 2 одиниць, причальні понтони – 7 одиниць, портальні крани – 6 одиниць, очисне судно ОС-21, станція біологічного очищення СБО, плавучий док ДОК-3.

Залізнична гілка: три колії - 2419 м, фронт навантажень 50 вагонів, ваговий комплекс.

Митний комплекс: територія 10,27 га, склад тимчасового зберігання - 541,5 кв.м, митний склад відкритого типу - 423 кв.м, місце доставки товарів транспортними засобами - 6024 кв.м, бокс поглибленого огляду товарів і транспортних засобів - 790,2 кв .м, оглядова - 449 кв.м

Порт надає широкий комплекс послуг по наступним напрямкам: перевалка та зберігання всіх видів генеральних і навалювальних вантажів, послуги портофлоту, послуги митного комплексу, судноремонт, видобуток та реалізація річкового піску (порт є найбільшим легальним видобувачем піску в Київській області), оренда приміщень та територій, транспортно-експедиторські послуги, диспетчеризація суден, організація річкових пасажирських та туристичних перевезень.

Вантаж для перевезення – щебінь.

Кількість вантажу – 150 тис.т.

Щебінь - неорганічний зернистий сипучий матеріал із зернами крупністю понад 5 мм, який одержується шляхом дроблення гірських порід, гравію і валунів, — а також попутно добутих розкривних і вмисних порід або некондиційних відходів гірських підприємств по переробці руд (чорних, кольорових і рідкісних металів металургійної промисловості) і неметалічних копалин інших галузей промисловості й наступного розсіву продуктів дроблення.

Навесні починає збільшуватися кількість будівель, для яких необхідна велика кількість будівельних матеріалів. Одним з основних складових кожної споруди є щебінь .

Самі зерна цього будівельного матеріалу бувають різних фракцій, а їх форма залежить від лещадністю. Виходячи з того, для яких цілей ви хочете купити щебінь , буде зроблений вибір на сторону того чи іншого зовнішнього вигляду продукції. Так, наприклад, більш шорсткий щебінь буде служити кращим матеріалом для зчеплення з розчином при виготовленні бетону . Сфери застосування щебню так само залежать від його фракцій - крупний щебінь використовують при будівництві автомобільного доріг , дрібніший - для закладки фундаментів. Щебінь фракцій 5-2 і 3-8 використовують для приготування якісних бетонних розчинів. Щебінь поділяють по фракціям для зберігання, і створюють максимальні умови для уникнення забруднення матеріалу.

Але доставка щебню не залежить від його фракцій і функцій. Весь щебінь найзручніше транспортувати на великих відкритих машинах. Можна використовувати і автомобіль з тентовими бортами, але за умови можливості завантаження матеріалу зверху, адже завантаження відбувається за допомогою ковша або крана. Розвантажувати щебінь буде менш проблематично, якщо ви використовуєте для його транспортування самозваних. На більш далекі відстані щебінь перевозять за допомогою залізно дорожнього транспорту, використовуючи вантажні вагони.

Якщо ж матеріал необхідно переправляти по воді, то в цьому випадку для завантаження і розвантаження використовують стрічкові конвеєри. Якщо ж використання таких конвеєрів неприпустимо - щебінь завантажують і розвантажують вручну. Вага щебню, що перевозиться по воді, визначають по ватерлінії і вираховують за формулою, знаючи його щільність.

Щебінь будь-якої фракції практично однаковий за характеристиками морозостійкості, яка може бути визначена циклами розморожування і заморожування. У будівництвах намагаються використовувати щебінь, цикли розморожування і заморожування якого більш трьохсот.

Для збільшення обсягів виробництва щебню, а так само поліпшення якості його транспортування, виробники будівельних нерудних матеріалів постійно оновлюють і розширюють парк спеціальної техніки для обробки і доставки щебню.

Існують різні способи транспортування цього матеріалу, але найдешевшим залишається річковий транспорт. За рахунок значної місткості трюмів судна собівартість перевезення істотно знижується. Крім того, щодо перевезення щебню по річці немає таких жорстких правил, як при транспортуванні автотранспортом та іншими видами наземного транспорту.

Перевезення щебню водним транспортом передбачає укладання навалом, іншими словами, без окремої упаковки. Вантаж просто засипають в трюм.

Для прийому щебню на борт необхідна транспортна накладна, в якій описані не тільки характеристики вантажу, а й повна інформація про судно, маршруті. Для вантаження і вивантаження використовують спеціальну портову техніку. За процесом уважно стежать. За підсумками складають акт про правильне проведення всіх операцій.

Навантажувальний обсяг, м3 / т:

щебінь гр. 5*20 - 0.57

щебінь ізв. 20*40 - 0.59

щебінь гр. 20*40 - 0.6

щебінь гр. 40*70 - 0.65 – обрано для перевезення.

Кут природного укосу вантажу в спокої, градуси: 45

При перевезенні вантажу на відстань понад 150 км вага визначається в пункті навантаження.