Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Впровадження засобів фітбол аеробіки для студентів.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.06.2019
Размер:
31.45 Кб
Скачать

Реферат

з предмету: Фізична культура

на тему: Впровадження засобів фітбол аеробіки для студентів коледжу

Зміст

Вступ...........................................................................................3

Поняття «Аеробіка»..................................................................4

Поняття «Фітбол-аеробіка»......................................................5

Базові положення на фітболі....................................................6

Впровадження засобів фітбол-аеробіки для студентів (дослідження)............................................................................9

Висновок...................................................................................11

Література.................................................................................12

Вступ

Останнім часом серед студентської молоді спостерігається істотне зростання популярності різних видів фітнесу, зокрема фітбол-аеробіки, що приваблюють сучасних студентів доступністю, простотою, високим емоційним фоном, вираженою загальнооздоровчою спрямованістю.

У зв'язку з цим багато фахівців у галузі фізичного виховання висловлюють припущення, що практичне впровадження засобів фітбол-аеробіки в систему занять з фізичного виховання студентів різних спеціальностей може сприяти істотному підвищенню ефективності процесу фізичного виховання у вищих навчальних закладах, а отже, і підвищенню рівня фізичного стану сучасної студентської молоді.

Вирішення проблеми низького рівня стану здоров'я студентської молоді країни стоїть перед фахівцями фізичного виховання і спорту. Пріоритетним тут є пошук ефективних шляхів комплексного впливу на їх фізичний розвиток і укріплення здоров'я. Відомо, що важливим компонентом стану здоров’я являється рівень розвитку основних фізичних якостей який, у певній мірі, визначає працездатність студентів, грає значну роль у всебічному і гармонійному розвиткові особистості, в досягненні високої стійкості організму до соціально-екологічних умов та в підвищенні адаптивних властивостей організму.

В рефераті детально описано поняття «аеробіка» та «фітбол-аеробіка», запропоновані базові вправи для занять з фітболом та розглянуто впровадження засобів фітбол-аеробіки для студентів.

Поняття «Аеробіка»

Термін «аеробний» означає той, хто «живе в повітрі» або «використовуючий кисень».

Аеробні вправи відносяться до таких видів фізичного навантаження, коли необхідна наявність кисню протягом тривалого часу. Вони пред'являють організму вимоги, що примушують його збільшувати споживання кисню. В результаті відбуваються сприятливі зміни в легенях, серці і судинній системі. Можна сказати, що регулярні заняття аеробікою підвищують здатність організму пропускати повітря через легені, збільшують загальний кровотік, причому кров ефективніше здійснює одну зі своїх основних функцій - транспорт кисню.

У наш час більшість людей малорухлива. Вони ходять пішки від автостоянки або автобусної зупинки до своєї установи, від робочого столу до буфета або кафетерію. Навіть молодь не дуже балує себе фізичними навантаженнями. А нестача рухів погано позначається і на стані здоров'я, і на можливостях людини у всіх сферах життя. Медичні дослідження показують, що фізичні вправи допомагають поліпшити психічний стан, кровообіг і захистити організм серцевих захворювань. Рухова активність - ось чого потребує людина для нормального функціонування, для зміцнення здоров'я і хорошого самопочуття.

Зараз ефективність аеробіки загальноприйнята. Аеробіка - це комплекс вправ на витривалість, які продовжуються відносно довго і пов'язані з досягненням балансу між потребами організму в кисні і його доставкою. Відповідь організму на підвищену потребу в кисні називається тренувальним ефектом або позитивними фізичними зрушеннями. Ось деякі такі зрушення:

· загальний об'єм крові зростає настільки, що поліпшується можливість транспорту кисню, і тому людина проявляє велику витривалість при напруженому фізичному навантаженні.

· об'єм легенів збільшується, а деякі дослідження пов'язують зростання об'єму легенів з вищою тривалістю життя.

· серцевий м'яз зміцнюється, краще забезпечується кров'ю.

· підвищується вміст ліпопротеїдів високої щільності, відношення загальної кількості холестерину до ЛВП знижується, що зменшує ризик розвитку атеросклерозу.

· зміцнюється кісткова система

· аеробіка допомагає справитися з фізичними і емоційними стресами.

· підвищується працездатність.

· аеробіка - реальний шлях до схуднення або підтримки ваги в нормі. Саме цей аспект понад усе привертає молодих дівчат займатися аеробікою.

· Поліпшується (підвищується) координація рухів.

Поняття «Фітбол-аеробіка»

Заняття з фітболом – один із сучасних напрямів фітнесу з використанням еластичних м’ячів діаметром 45 см., 75 см. та 95 см., що здатні витримувати вагу до 300 кг. Розмір фітболу підбирається виходячи із зросту тих, хто займається (розмір м’яча прямо пропорційний до зросту студентки). Чим сильніше надутий м’яч, тим складніше виконувати вправи. Тому, студентам рекомендується працювати зі слабо надутими фітболами.

Фітбол має форму кулі . Спільна робота рухового , вестибулярного , зорового і шкірного аналізаторів , які включаються при виконанні вправ з фитболом , в геометричній прогресії посилює позитивний ефект занять.

М'ячі можуть бути не тільки різного діаметру , але і різного кольору. Різні кольори по- різному впливають на емоційні та фізіологічні стани людини.

Оздоровчий ефект обумовлений цілою низкою біомеханічних факторів. Це і напруга механізмів, що забезпечують підтримку пози і збереження рівноваги, і низькочастотні коливальні рухи, що викликають формування позитивних адаптаційних зрушень .

Виконання вправи у вихідному положенні ( і.п. ) лежачи животом або спиною на фітбол набагато важче , ніж на стійкій опорі . Підтримка рівноваги привертає до координованої роботі численні м'язові групи , чудово вирішуючи оздоровчу завдання формування м'язового корсету за рахунок зміцнення м'язів спини і черевного преса.

Ще в 50-х роках минулого сторіччя швейцарський врач-фізіотерапевт Сьюзан Кляйнфогельбах запропонував використовувати фітбол для реабілітації хворих на ДЦП. Оздоровчий ефект вправ з фітболом підтверджується досвідом роботи багатьох спеціалізованих реабілітаційних медичних центрів і привів до їх використання у реабілітації людей після травм опорно-рухового апарату, з хворобами суглобів, варикозним розширенням вен, людям з надмірною вагою та похилого віку.

Сьогодні фітбол аеробіка є однією з популярних напрямів у фітнесі. Він не має протипоказань і порівнюється з іппотерапією: відмінно формує поставу й зміцнює м’язи хребта, розвиває координацію. Сидячи на м’ячі людина змушена постійно утримувати рівновагу, напружуючи при цьому безліч м’язів. За рахунок коливань стимулюється робота внутрішніх органів і систем організму; прискорюється формування умовно-рефлекторних зв’язків у головному мозку, необхідних для інтелектуального і психічного розвитку людини.

Заняття з м’ячем класифікуються як силовий вид фітнесу, де включені різноманітні вправи для розвитку сили м’язів. Фітбол-заняття прекрасно підвищують загальну витривалість організму. Форма і розмір м’яча збільшує амплітуду рухів, що ефективно покращує виконання вправ і сприяє розтягуванню м’язів. Також включають вправи на розслаблення м’язів

Отже, фітбол-заняття спрямовані на:

· профілактику і корекцію захворювань (опорно-рухового апарату, внутрішніх органів, суглобів тощо);

· розвиток фізичних якостей;

· розвиток музично-ритмічних і творчих здібностей.

Основними засобами фітбол- аеробіки є фізичні вправи , які можна класифікувати за педагогічною ознакою:

- Гімнастичні вправи різновиди ходьби , бігу, стрибків , ОРУ

- Основні (базові) руху аеробіки , з'єднані в блоки і комбінації

- Танцювальні вправи і елементи ритміки , хореографії та сучасних танців

- Вправи лікувальної фізичної культури , спрямовані на профілактику та корекцію різних захворювань

- Рухливі і музичні ігри та естафети

- Вправи з інших оздоровчих та спортивних видів фізичної культури .