Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стандартизация.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
98.18 Кб
Скачать
  1. Дайте визначення ту. Які особливості є в розробленні та затвердженні ту?

Технічні умови – нормативний документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинні відповідати вирб, процесс чи послуга.

Порядок розробл ТУ регламентуеться ДСТУ 1.3-2004. Для ТУ, які розробляюються підприємством, що мають відомчу підпд, порядок їх затвердження встан. відповідним міністерством (відомством). В інших випадках ТУ затверджують підприємство розробник.

ТУ розробляють, якщо нема національних стандартів на продукцію, або потрібно конкретні уточнення або підвищити умови стандартів на дану продукцію.

Державну рєєстрацію ТУ здійснюють теріторріальні органи держспоживстандарту України за місцем знаходження піприємства – розробника. .

  1. Поясніть завдання міжнародного співробітництва в галузі стандартизації.

Міжнародне співробітництво України у сфері забезпечення якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів передбачає:

  • участь у роботі міжнародних організацій;

  • укладення міжнародних договорів, у тому числі про взаємне визнання результатів робіт з оцінки відповідності харчових продуктів вимогам якості та безпеки (сертифікації);

  • гармонізації державних стандартів, норм і правил з міжнародними стандартами, нормами і правилами, які визначають вимоги до якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів, а також методів їх випробувань;

  • обміну з торговими партнерами інформацією про заходи, що вживаються в Україні для забезпечення якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів

15. Які організації працюють у галузі міжнародної стандартизації?

  • Міжнародна організація зі станд (ISO) - міжнародна неурядова організація, що здійснює розробку міжнародних стандартів і співпрацю в області стандартизації. Заснована в 1946 . Об’еднує більще 160 країн світу.

Мета організації — розвиток стандартизації і пов’язаної з нею діяльності у міжнародному масштабі.

  • Міжнародна електротехнічна комісія (IEC) – найб.після ISO орган, створ в 1906 роцы. Об’єднує більше 70 країн світу. Розробляють стандарти в галузі електротехніки, радіо. і зв’язку . Фонд понад 4000 міжнарод стандартів. Технічні вимови і методи випроб цих стандарт набагато повніші, порівняно з ИСО.Це пов’язано с високими вимогами і великим досвідом роботи. Україна була прийнята у 1993 р.

  • Европейський комітет із стандартиз (CEN) – був створенний в 1961 р. Україна ввійшла в 1997. Діяльність CEN спрямована на більш ефективне впровадження європейських стандартів національними органами стандартизації, полегшення гармонізації національних стандартів і розроблення нових узгоджених документів.

16. Охарактеризуйте діяльність Міжнародної організації із стандартизації іsо.

Міжнародна організація по стандартизації (ISO), міжнародна неурядова організація, що здійснює розробку міжнародних стандартів і співпрацю в області стандартизації. Заснована в 1946 . Об’еднує більще 160 країн світу.

Основною метою ISO є сприяння розвитку стандартизації у світовому масштабі для взаємодопомоги та полегшення міжнародного обміну товарами і послугами, а також розширення співробітництва в інтелектуальній, науковій, технічній та економічній діяльності.

Основне завдання — розробка міжнародних стандартів у сфері готової продукції, напівфабрикатів і сировини на основі координації та уніфікації національних стандартів, що мають рекомендаційний характер; розвиток міжнародного співробітництва у галузі стандартизації.

Україна є повноправним членом Міжнародної організації зі стандартизації (ISO) з 1993 року.

Кожен рік випускається близько 500 ст., а всього більше 15000 виданих станд.