Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ПСИХОПАТОЛОГІЯ.docx
Скачиваний:
103
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
111.4 Кб
Скачать

10. Психічний розвиток дітей при рда

Порушення імпресивного мовлення  дитина краще реагує на тиху або шепітну мову, часто не розуміє словесних конструкцій

Страждає експресивне мовлення  в домовленнєвому розвитку відсутні або запізнілі періоди гуління,лепету. Запізніле формування перших слів і фраз,відсутнє інтонування. Мовлення носить монотонний характер, не звернене до конкретної особи, дитина часто повторює одні і ті ж фрази

1/3 дітей має інтелектуальну недостатність, в інших випадках зустрічається ЗПР

Спостерігається психопатоподібний синдром, афективна збудливість, яка проявляється криком.

В період вікових змін відмічається підвищена агресія,істерикоформні реакції на будь-який дискомфорт

Зорове сприймання: погляд мимо,відсутність слідкування за об’ктом, відсутність реакції на зміну яскравого світла і руху яскравих предметів

Слухове сприймання: +реагують на приємну музику, негат реагують на шум води,шуршання паперу. Мб відсутня реакція на звук

Пропріоцептивне сприймання: проявляється у прагненні гратися тільки з дорослими,люблять щоб їх довго кружили,підкидали,ходіння навколо своєї осі.

16 Етіологія,патогенез,класифікація,діагностика РДА. Причини виникнення РДА поділ на: генетичні, на які вказують риси батьків, їх емоц холодність, спадкова шизофр, дивакуватість, відсутн контактів з оточ, особливості вихов дітей, симбіот звяз з мамою (синдр Канера ,синдр Аспергаера); екзогенно-органічні причини, тобто ураження ЦНС з специфічною мозковою локаліз в стовбурі мозку , ретик формації, лобно-лімб системі, або наявність дзеркальних нейронів. А також інфекції, віруси. РДА притаманний асинхронний тип затримки(порушення ієрархії психічного,мовного,моторного,емоційного дозрівання. При діагностиці треба звертати увагу на дефіцит псих активності, поруш моторної функції, інстинктивної та рух сфери. Класиф. НІкольської:1) діти відгороджені від оточуючих, відсутність потреби у спілкування, знаход у своєму колі, мутизм, мб нема навичок самообслуг 2) значна кількість стереотипів,симбіоз з матірю. 3) діти з підвищеною памяттю, потягами, вираженим фантазуванням, надцінними закавленнями, гіпертонус, 4) діти прагнуть захисту, стереотипії.

28)Основні клінічні симптоми РДА. РДА Аутичні синдроми в різні вікові періоди. Клінічна картина РДА в різні вікові періоди. РДА – захв що хар-ся хворобливою відсутністю контактів з оточ, поруш соціаліз, симпт що мають свою специфіку. Перші ознаки РДА проявляються в 3-6 місяців. Комплекс пожвавлення виникає несвоєчасно, як наслідок діти не реагують на світло, звук, не формується активний руховий компонент, замізніло форм емоції, дитина не реагує на звернення дорослих, симбіот звяз з мамою. Діти не фіксують погляд на обличчі. Характерне виникнення страхів, особливо до нового, пов’язані з побутовим шумом, яскравістю об’єктів. Страхи можуть набувати маячноподібного характеру – до кольору, форми, ситуації і одягу. Спілкув з мамою (симбіо, аутист, негативіст), спілкув з дітьми (уник, не поміч, страх, вибірковість, агресивність), мовл (відсутн експрес , воно скандоване, фрази відривч, поруш інтонац, мутизм), пізнавал дія-ть (конкретне мислен, нерівномірн показники, рух (стереотипії, затримка сидіння, хода «дерев ляльки», запізн вказівні жести), гра (без маніпул, неігр предметами, нема ігр сюжетів)

18 Тяжкі психічні порушення психотичного типу при ДЦП. Розлади емоцій:маніакальний,депресивний.

Тяжкі психічні порушення психотичного типу можуть виникнути у дітей з ДЦП, якщо приєднуються несприятливі чинники (псих чи фіз травма, перенес тяж інф, нейроінф, виражен інтоксикац, ураж ел струмом) тяж пс поруш проявл короткочасною втратою свідом (деліріозний синдром просторова агніозія (особ збереж), галюцинації, 1гіперматоморфоз, 2гіпермнезія, 3делірій, 4.мутисуючий делірій.) (Сутінкового затьмарення-сенсорна гіперпатія, поруш мислення(дежавю), Галюцинації, маячні ідеї з афектом страху, дисфор настрій, поведінка не цілеспрямована. форми: 1проста форма 2маячна 3епілептична(галюц); за тривалістю: 1амбулаторний автоматизм 2фуга(декілька хв) 3транс(год- днів); 4.абсанс.

Синдроми емоц розладів: маніакальний (гіпопрозекція, незвязн мовлення, булімія, безсоння, ейфор чи десфор настр, прискор чи сповільн мислен, збільш рухова активн), депресивний (малорухл до депрес ступору, ажетована депрес збудж+тужл, маячін самозвинувач, галюц), іпохондричний (навязл пережив за здоровя, афективні розл)

6. Мовленнєві порушення при ДЦП. Особливості мовленнєвого розвитку при ДЦП

Порушуються, як перед мовленнєвий так і мовленнєвий розвиток. В одному випадку домовленнєві стани можуть зміститися, а в іншому накладаються один на один (затримка лепету, гуління нема). На домовл етапі пригніч рефлекси орального автоматизму. Чим виваженіші рухові поруш, тим більше поруш мовлення. Найчастіше спостерігається дизатрія (порушення вимовної сторони мовлення внаслід недостатн іннервації мовленн апарату), або аратрія.