Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12_R_11.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
504.06 Кб
Скачать

Балансовий метод утворення, використання і поставки вторинної сировини і відходів виробництва

Ресурси

тис. грн.

Використання

тис. грн.

1. Наявність на початок поточного періоду

1. Використано, всього:

З них:

  • на виробництво продукції виробничо-технічного призначення

  • на виробництво споживчих товарів

  • на паливні потреби

2.Утворилося (поточний вихід) за поточний період з початку року

2. Поставлено (продано), всього:

З них:

  • підприємствам, включаючи сільськогосподарські, установам та організаціям України

  • фізичним особам — суб’єктам підприємницької діяльності

  • на експорт

Закінчення табл. 11.1

Ресурси

тис. грн.

Використання

тис. грн.

3. Одержано відходів зі сторони, всього:

З них:

  • від підприємств свого регіону

  • від підприємств інших регіонів України

  • від заготівельних організацій, населення

  • імпорт

3. Знищено або вивезено на звалище

4. Наявність на кінець поточного періоду

Баланс

Баланс

За найменуванням у статистичній звітності 14-мтп проводиться поділ металобрухту на брухт і відходи чорних металів (сталевий брухт і відходи, чавунний брухт і відходи, доменний присад, брухт легованого металу) та брухт і відходи кольорових металів (алюміній, мідь, латунь, бронза, свинець, цинк, олово, нікель, титан, кобальт, магній, мідно-нікелеві сплави та ін.).

Бланк форми 14-мтп заповнюють промислові та сільськогосподарські підприємства, будівельні організації, установи, інші суб’єкти господарської діяльності, в яких вторинна сировина, відходи, брухт, відходи чорних та кольорових металів утворюються, використовуються, здійснюється їх поставка та продаж. Показники форми заповнюються з урахуванням давальницької сировини. До обсягів використання не включаються оборотні відходи підприємств (вони враховуються у внутрішньовиробничому балансі сировини).

У формі “Про залишки, надходження і здачу до Держфонду дорогоцінних металів у вигляді лому та відходів” (додаток до форми 2-ДМ) за кожною товарною позицією (золото, срібло, платина, метали платинової групи) обліковуються:

1) залишок на початок року;

2) надходження у вигляді лому і відходів з початку поточного періоду;

3) здано до Держфонду;

4) відпущено іншим підприємствам (організаціям);

5) залишки на кінець звітного періоду.

Таким чином, облік ведеться також за балансовим методом.

У формі “Утворення та використання вторинних енергетичних ресурсів” (додаток до форми 11-мтп) облік показників проводиться за двома групами ресурсів:

1) вторинні горючі ресурси, т умов. палива (доменний, конвертерний та феросплавний газ, чорний луг, відходи лісозаготівлі, відходи деревообробки);

2) вторинні теплові ресурси, гігакал (вихід і використання енерготехнологічними установками, котлами-утилізаторами, котлами сухого гасіння коксу, котлами охолодження конверторного газу, системами випарного охолодження, контактними теплообмінниками).

Ці показники характеризуються: а) річним виходом; б) фактичним використанням на підприємстві; в) відпуском на сторону; г) витратами.

У формі 1-опт “Звіті про діяльність підприємств оптової торгівлі” вказуються основні показники товарообороту (оптового обороту від посередницької діяльності, обороту від інших видів діяльності, а також роздрібний товарооборот, крім того, вказуються продаж і товарні запаси товарів за найбільш важливими товарними групами класифікатора відходів (брухт чорних і кольорових металів, зола і золошлакові відходи, макулатура та ін.).

Важливим джерелом про забруднення навколишнього середовища може бути таблиця “Витрати –– Випуск”, яка через коефіцієнти прямих та повних витрат характеризує розміри забруднення у натуральному і вартісному виразі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]