Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дизайн.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
100.86 Кб
Скачать

Зміст

  1. Поняття дизайн

  2. Історія Дизайну

  3. Види дизайну

3.1 Фітодизайн

3.2Ландшафтний дизайн

3.3Дизайн інтер'єру

3.4 Веб-дизайн

3.5 Індустріальний дизайн

3.6 Графічний дизайн

4.відомі дизайнери

5.спілки дизайнерів

1) Поняття дизайн

Дизайн ( англ. design інженер-конструктор, від лат. designare відміряти) - це творча діяльність, метою якої є визначення формальних якостей промислових виробів. Ці якості включають і зовнішні риси виробу, але головним чином ті структурні і функціональні взаємозв'язки, які перетворюють виріб у єдине ціле як з точки зору споживача, так і з точки зору виробника. Дизайн прагне охопити всі аспекти навколишнього середовища людини, яка обумовлена ​​промисловим виробництвом.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Дизайн

термін «дизайн» тим паче він є запозичений з іншої мови. До введення у нашу мову терміну «дизайн» проектування речей і навколишнього оточення називалося «художнім конструюванням «, а сама теорія створення речей » технічною естетикою «. У перекладі з англійської термін »дизайн» означає малювання. Під словом дизайн можна розуміти певні похідні поняття, такі як – «дизайнер» художник-конструктор, «дизайн-форма» – зовнішня форма предмету.

http://orbk.net/2011/02/shho-take-dizajn

У перекладі з англійської мови design - мета, задум, план. Дизайн - це творча задумка творця. Новий, незвичайний підхід до предметів і речей. Простіше кажучи, дизайн - це все те, що нас оточує, весь навколишній світ з усіма нововведеннями і постійним прогресом. Автомобілі, комп'ютери, тостери, телевізори, кондиціонери - скрізь постаралася рука конструктора-дизайнера. Але дизайн - це не тільки створення нових електроприладів і засобів зв'язку з навколишнім світом. Дизайн включає в себе і розробку буклетів, листівок, книг, одягу та меблів.

http://mag-portal.com/uk/дизайн-сайту/що-таке-дизайн.html

У перекладі з англійської « дизайн »означає малювання. До цього проектування речей називалося «художнім конструюванням». Від слова «дизайн» відбулися похідні поняття: «дизайнер» - художник-конструктор, «дизайн-форма» і т. д.

Мета дизайну - створення світу прекрасних форм, речей, які розкривали б справжній характер нашої цивілізації.

http://desingbeta.narod.ru/

2) Історія Дизайну

Дизайн, у застосуванні до моді . Функціональність і естетика сукні для масового споживача.

Слово «design» з'явилося в XVI столітті і однозначно вживалося у всій Європі. Слово "дизайн" вперше згадав в одній зі своїх робіт італієць К. В. Скьер. [джерело не вказано 270 днів] Італійське вислів «designo intero» означало народжену у художника і викликану Богом ідею - концепцію твори мистецтва. Оксфордський словник 1588 дає наступну інтерпретацію цього слова: «задуманий людиною план або схема чогось, що буде реалізовано, перший начерк майбутнього твору мистецтва».

У вересні 1969 року на конгресі Міжнародної ради організацій з дизайну (ІКСІД) було прийнято наступне визначення: «Під терміном дизайн розуміється творча діяльність, мета якої визначення формальних якостей предметів, вироблених промисловістю. Ці якості форми відносяться не тільки до зовнішнього вигляду, але головним чином до структурних та функціональних зв'язках, які перетворюють систему у цілісну єдність з точки зору, як виробника, так і споживача ».

У середині XX століття в професійному лексиконі для позначення формоутворення в умовах індустріального виробництва вживалося поняття "індустріальний дизайн». Тим самим підкреслювався його нерозривний зв'язок з промисловим виробництвом і конкретизувалася багатозначність терміна «дизайн». І багато трактатів по історії дизайну того часу в заголовках містили уточнення «індустріальний дизайн». Потім в кінці XX століття проектно-художню діяльність в області індустріального формоутворення стали називати більш стисло - «дизайн». Частково це пов'язано і з тим, що суспільство вступило у фазу постіндустріального розвитку, відбулися значні зміни в целеустановка «індустріального дизайну».

Сучасне уявлення про дизайн в цивілізованому світі розглядається набагато ширше, ніж промислове проектування. Відомий американський дизайнер в галузі реклами Максима Віньеллі (Massimo Vignelli) вигукнув: «Дизайн всеобщ!» І дійсно, в будь-якій області творчої діяльності людини, будь то мистецтво, будівництво або політика ми стикаємося з поняттям дизайну.

Дизайн як творчий процес можна розділити на:

художній дизайн - створення речового світу суто з точки зору естетики сприйняття (зовнішні прояви форми);

технічну естетику - науку про дизайн, що враховує всі аспекти, і перш за все конструктивність (ранній етап становлення), функціональність (середній), комфортність виробництва, експлуатації, утилізації технічного виробу і т. д. (сучасне розуміння).

http://ru.wikipedia.org/wiki/Дизайн

Історія стилів дизайну

Розвиток і зміна архітектурних стилів нерозривно пов'язані з історією. Зміна епох завжди спричиняла зміну стилю. Нижче можна подивитися історію стилів дизайну різних епох.

Єгипетський стиль

Античність

Романська архітектура

Готика

Ренесанс

Бароко

Рококо

Класицизм

Ампір

Модерн

Вплив навколишнього середовища переоцінити неможливо. Від цього безпосередньо залежить наш душевний стан і навіть здоров'я. Людину, яка живе в правильному, комфортному середовищі, можна відразу виділити з тисячі. Чому він такий? Ви це відразу зрозумієте, якщо побуваєте в гостях. Там так добре, що аж дух захоплює. Стіни, підлога, стеля - все як завжди. Якщо окремо. А разом весь інтер'єр наповнює душу чудовими почуттями. Давайте будемо вчитися створювати красу. І жити красиво.

http://desingbeta.narod.ru/

Історія дизайну - тема не тільки цікава, але і досить важлива як для досвідчених, просунутих розробників, так і для початківців дизайнерів. Звертаючись до історії, ми можемо знайти велику кількість цікавих фактів і корисною, іноді актуальної інформації. Можливо, час від часу ми будемо повертатися до давніх подій, періодами і особистостям, які, власне, і сформували той світ, частиною якого і є дизайн для web, екранний дизайн.

Дизайнери в усі часи стикалися з подібними проблемами - як виконати добротний, зручний у користуванні, довговічний продукт, яким захочуть користуватися його реальні й потенційні споживачі.

Теорія дизайну - це система накопиченого століттями досвіду по "поліпшенню" оточуючого нас світу - від кухонних приладів до космічних кораблів, від концептуальних розробок до поточного виробництва. Досвід цей грунтується на певній кількості виконаних окремими особистостями розробок, схвалених та прийнятих у користування масовим споживачем. Ви ж здогадуєтесь, що чашка має ручечки збоку, каструля з обох боків, а чайник для газової комфорки - зверху, і це все не просто так, це хтось придумав, втілив в життя, і таке рішення виявилося ЗРУЧНИМ для більшості користувачів конкретно цих приладів (тобто практично усієї земної кулі)!

Проте інтуїтивне ухвалення досвіду допустимо для споживача, але не для розробника. Дизайнерові, як правило, потрібна більша кількість впорядкованої інформації, і якщо вам цікава тема історії дизайну, піднята в минулому матеріалі - Історія дизайну. Від Сократа до Баухауза, то, мабуть, має сенс продовжити огляд найбільш видатних особистостей, шкіл та організацій.

До речі, про особистості. У цьому році виповнилося 70 років одному з найвідоміших дизайнерських журналів - шведському журналу "Form", який був народжений з видаваного в 1905-1931 рр.. журналу "Cvenska Clöjdföreninges, tidskvift" (ще раніше - в 1884-19904 рр.. цей журнал виходив під назвою "Meddelanden fran Cvenska Clöjdföreningen"). Журнал видавався заснованим у 1845 році "Союзом друзів кустарних ремесел Швеції", засновником якого був Нільс Монссон Мандельгрен, видатний і різносторонній шведський вчений, інженер, мистецтвознавець, дослідник давньої шведської культури, археолог і громадський діяч. Шведський союз називають "найстарішої в світі дизайнерської організацією"!

Тридцять років тому цей самий журнал "Form" опублікував короткі витяги з книги Папанека [відомий американський дизайнер] "Середовище і мільйони" під назвою "Дизайн - обслуговування або самообслуговування?". Розглядалися питання, пов'язані з п'ятьма міфами більшості дизайнерів -

міф про масове виробництво

міф про старіння виробів

міф про "побажаннях" публіки

міф про безсилля дизайнера і

міф про те, що "якість не повинно означати чогось більшого"

До речі, крім усього іншого, більше тридцяти років тому Папанек вказував на те, що до областей, настійно потребують дизайні, слід віднести (перерахуємо небагато):

Дизайн для нерозвинених, відсталих і заново організують країн

Дизайн матеріалу для виховання, відсталих, калік і дискримінованих

Дизайн для експериментальних досліджень

Дизайн для революційних ідей ...

... Так от ... на сьогоднішній день ми приходимо до того, що ідеї 30-річної давності продовжують залишатися актуальними для сьогоднішніх розробників, незалежно від того, в якій області працює дизайнер.

Тридцять три роки тому один з найстаріших та найвідоміших американських дизайнерів Чарльз Імз дав вельми цікаве і актуальне для сьогоднішнього дизайну інтерв'ю представнику Лувру [паризького музею декоративного мистецтва]. Давайте-но ознайомимося сьогодні з тезами метра про дизайн - думаю, цікаво буде усім

http://www.nundesign.com/st/29.html