Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кольор.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

3. Живопис - "кольоровий інструмент стану душі".

У класифікації почуттів людини особливе місце зай­мають естетичні почуття. (Учням пропонується прочита­ти визначення понять "естетика", "естетичні почуття" в тлумачному словнику). А що є джерелом наших есте­тичних почуттів?

Так, уа ми маємо потребу не лише в пізнанні, а й у насолоді прекрасним Почуття прекрасного звеличує людину, облагороджує її, сповнює високим духовним змістом. Тарас Шевченко писав: "Якщо б краса у всіх її образах хоча б на половину людства мала свій благо­родний вплив, тщі б ми швидко наблизились до доско­налості" (5. с 224] Естетичні почуття - це насолода крає сою пейзажів, переживання прекрасного у мистецтві та навколишньому світі.

Сьогодні ми будемо досліджувати вплив творів об­разотворчого та музичного мистецтва на наші емоції та почуття.

Засновник і теоретик абстракціонізму Василь Кандінський звеличував емоційну силу кольору, назива­ючи живопис "кольоровим інструментом стану душі". Отже, живопис - це мистецтво змальовувати фарба­ми, а живописець - людина, що вміє бачити більше тонів і відтінків, ніж всі інші люди.

Видатний художник Карп Брюллов одного разу жар­тома зауважив, що мистецтво живопису надзвичайно легке - слід лише взяти потрібну фарбу і покласти її в потрібне місце.

(Учитель пропонує учням уявити майстерню худож­ника і демонструє фаховий інструментарій живописця: палітру, пензлі, мастихіни, фарби, мольберт).

Психологічний практикум (частина І): Демонст­рація двох картин - теплої та холодної ко- льорових гам з наступним обговоренням самоспостережень емоцій та почуттів учнів.

Доповнення реплік учнів: секрет майстерності ху-дожника-живописця - це кольорова гамма, іншими сло­вами, колорит-це всі відтінки кольорів, фарб, що приведені до певної єдності. Залежно від переважання тих чи інших фарб колорит може бути темним і світлим, холодним (коли домінують сині та зелені фарби) і теп­лим (коли переважають червоні та жовті фарби), а за­лежно від поєднання фарб - спокійним чи напруженим.

Всього існує три основні кольори: червоний, жовтий, синій (однак, яку кількість можливостей надає їх засто­сування) і сім кольорів спектра та безліч відтінків.

Перед нами дві картини. Перша картина написана у теплих світлих тонах. Живописець відтворив на полотні кольорову гамму всіх відтінків жовтогарячого та жовтого кольорів, і цей колорит картини викликає у нас світлий, приємний сонячний настрій. Друга картина має холод­ний синьо-бпакитний колорит, який, напевно, викликає у нас відчуття прохолоди, смутку.

Психологічний практикум (частина II). Самостійна робота в групах.

Учням роздають репродукції картин художників і пропонують прокоментувати свої враження, емоції та почуття, викликані сприйманням кольорової гамми. Декілька учнів (за бажанням) демонструють усім свої репродукції та коментують їх.

Приклад. Репродукція картини художника О.Рило-ва "В голубому просторі". Кольорова гамма - всі відтінки синьо-блакитного кольору - створює бадьорий настрій. Можна зачитати уривок твору М.Коцюбинського: "Ми стояли ранком на високому і прекрасному березі. Море було таке синє. Стільки було блакиті. Ціле море у небі й ціле небо у морі. На душі блакитно... просторо..."

Колорит може виражати не лише настрій самого художника, він може бути виразником часу, історич­ної епохи, може бути підкорений сюжетові картини художника.

Приклад. Учитель демонструє ілюстрацію до дра­ми німецького поета та драматурга Ф.Шіллера "Дон Карлос". Історична епоха дії драми-XVI ст, часи царю­вання іспанського короля Філіпа II. Це епоха релігійного мракобісся - інквізиції, часи тортур і палаючих вогнищ, жертвами яких були єретики, а також усі ті, хто намагав-

ся ПРОТИСТОЯТИ ВЛаДІ ЖОРСТОКОГО КОрОЛЯ «ІрГИЙф 0ГЙ0**

рює незвичний, особливий настрій. Тут немає іїдтіиііі фарб, художник використовує так званий локальний колір (тобто, чистий, умовний). Це, передусім, доміную­чий чорний - темний, важкий, гнітючий, напрущіФїй; тривожний; червоний - колір пожеж. Образи персо­нажів та історичний інтер'єр змальовані білою фарбою і лише контурами.

Примітка. Учитель може використати репродукції картин художника Миколи Реріха або художників-імпредоністів.

Список репродукцій для візуального сприйняття ко­льору, аналізу психофізіологічного впливу і дослідження емоцій та почуттів, які можуть бути використані на уроці:

У.Таксибаєв "Перська дорога Ангрен -Коканд" (синьо-зелений колорит).

Л.Бродська "Весна" (біло-рожевий колорит, світлий, теплий).

Б.Кустодієв "Масниця" (біло-рожевий колорит, світлий, теплий).

М.Реріх "Пам'ятай" (синьо-голубий, холодний).

М.Романдін "Гроза наближається" (темно-зелений, холодний).

"Травневий вечір" (світло - зелений, легкий, прозорий).

Пейзаж настрою

Мета: розширити уявлення про пейзажний жанр, дати поняття "марина"; ознайомити учнів з творчістю І.Айвазовського; розвивати навичку зображувати при­роду в різних станах.

Тип уроку: комбінований.

Оснащення уроку: а) для учнів: альбом, акварельні фарби або гуаш, пензлики, баночки для води;

б) для вчителя: репродукції картин І

Левітана "Золо­та осінь", І.Шишкіна "Сосни, освітлені сонцем", О. Сара - сова Траки прилетіли", А.Кисельова "За качками", Ф.Коновалюка "Перший сніг", "Старі селянські хати по­близу Канева", Грицая "Львівські пейзажі", ІАйвазовсь-кого "Дев'ятий вал", "Наближення бурі", "Буря", "Крижані гори", "Краєвид на Золотий Ріг", 'Туманний ранок в Італії1, "Острів Іскія", "Неаполітанська затока в місячну ніч", "Кавказькі гори з моря", "Берег моря"; листівки-ре-продукції картин КАйвазовського; портрет Айвазовсько-го; фото морських краєвидів; таблиці "Штиль-шторм", 'Теплі й холодні кольори", "Послідовність виконання ро­боти"; кросворд, магнітофон, аудіокасети Ф. Шопен "Етюд До-мінор", "Класика, романтика і звуки моря". За­пис словниковою мінімуму термінів і понять: ІАйва-зовський (1817-1900), марина.