Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya_rabota_yuli.rtf
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
504.36 Кб
Скачать

1.2 Види рекламної діяльності

Інформативна реклама.

Інформативна реклама переважає в основному на етапі виведення товару на ринок, коли постає завдання створення первинного попиту. Так, виробникам, наприклад, харчової продукції потрібно спочатку проінформувати споживачів про живильні достоїнства і численні способи використання продукту.

Завдання:

  • повідомлення ринку про новинку, чи нове застосуваннях існуючого товару;

  • інформування ринку про зміну ціни;

  • пояснення принципів дії товару;

  • опис послуг, що надаються;

  • виправлення неправильних уявлень чи розсіювання побоювань споживача;

  • формування образа фірми.

Увідомлююча реклама.

Увідомлююча реклама здобуває особливу значимість на етапі росту, коли перед фірмою постає завдання формування виборчого попиту. Частина увідомлюючих оголошень зміщається в категорію порівняльної реклами, що прагне затвердити перевагу однієї марки за рахунок конкретного порівняння її з однієї чи декількома марками в рамках даного товарного класу. Порівняльною рекламою користаються в таких товарних категоріях, як дезодоранти, зубна паста, пральний порошок, шини й автомобілі. Про правильність створення порівняльної реклами судження досить неоднозначні.

Завдання:

  • формування переваги до марки;

  • заохочення до придбання конкретної марку;

  • зміна сприйняття споживачем властивостей товару;

  • переконати споживача зробити покупку не відкладаючи;

Емоційна реклама.

Емоційна реклама це так звана підкріплювальна реклама, що прагне запевнити нинішніх покупців у правильності зробленого ними вибору. У подібних рекламах часто фігурують задоволені покупці, що створюють дружню атмосферу.

Завдання:

  • пробудження в споживачів симпатії до продукту;

  • створення іміджу;

  • підвищення довіри як до товару чи послуги, так і до самої фірми-виробника;

Нагадуюча реклама

Реклама, що нагадує, надзвичайно важлива на етапі зрілості, для того щоб змусити споживача згадати про товар. Ціль дорогих оголошень добре відомої продукції фірм, що мають загальне і давно устояне визнання - нагадати людям про своє існування, а зовсім не в тім, щоб чи проінформувати чи переконати їх.

Задачі:

  • нагадування споживачам про те, що товар може знадобитися найближчим часом;

  • інформування споживача про те, де можна купити товар;

  • утримання товару в пам'яті споживачів у періоди міжсезоння

  • підтримка поінформованості про товар

На практиці часто границі між вищенаведеними видами розмиті, тому що одна реклама може носити як і інформаційний характер, так і, наприклад, увідомлюючий. Усе залежить від конкретної рекламної ситуації, у якій знаходиться фірма. Наприклад в магазин надійшла партія нової продукції. Фірма інформує про це споживача (інформаційна реклама) і нагадує адреси своїх магазинів (нагадуюча реклама).

1.3 Особливості рекламної діяльності у туризмі

Туристський бізнес є однієї з найбільше швидко разви-вающихся сфер економіки Європи й Америки. За останнє десятиле-тие число туристичні подорожі, що зробили, за кордон майже подвоїлося. У сфері організації туристського бізнесу в США задей-ствовано більш 1 млн. більших і малих фірм і компаній. У це число не включаються підприємства готельного комплексу й громадського харчування – сфери бізнесу, які перебувають у тісному зв’язку зі сферою туризму. На території країни є більш ніж 59500 готелів і мо-телей, які щодня можуть розмістити більш 2 млн. чоловік і надати посадкові місця для харчування 1 млн. людей

У зв’язку з надзвичайним ростом популярності курортного відпочинку усередині країни комерційні компанії забезпечують населенню пол-ный комплекс послуг в області "курортної рекреації". Свого роду "курортний пояс" становлять у США курорти Майами-Бич, Вайкики, Акапулько й Більші Багамські острова – це основна територія, що усе ширше розвивається з ініціативи комерційних компаній курортної рекреаційної індустрії

Різноманітний асортименти, що випускаються комерційними фірмами товарів для сфери дозвілля, починаючи зі спортивного й туристського спорядження й кінчаючи складною інформаційною технікою. Промислові компанії, що представляють рекреаційний сервіс, чуйно реагують на всі зміни запитів і потреб населення в даній сфері й спосіб-ствуют їх усілякому задоволенню, що поширився в останні десятиліття в США "досуговый бум" обумовив поширення різних засобів пересування, таких, як минивелосипеды, мотоцикли, снегомобили, різного роду засобу пересування по воді – моточовна, катера, серфінги і т.д. Величезним попитом у населення користуються засоби пересування для заміської рекреації – трайлери, тягачі, пересувні будиночки і т. д.

Сучасний туризм неможливо уявити без реклами-самого дієвого інструменту в спробах туристського підприємства донести інформацію до клієнтів, модифікувати їх поведінку, привернути увагу до пропонованих послуг, створити позитивний імідж підприємства, показати його суспільну значимість. Тому ефективна рекламна діяльність служить найважливішим засобом досягнення цілей стратегії маркетингу в цілому і комунікаційної стратегії зокрема.

Як свідчить світова практика, сфера туризму є одним з найбільших рекламодавців. Досвід роботи зарубіжних туристських фірм показує, що в середньому 5-6% одержуваних доходів від своєї діяльності витрачається ними на рекламу туристських поїздок.

Відмінні риси реклами як одного з головних засобів маркетингових комунікацій у сфері туризму визначаються як специфікою реклами, так і особливостями туристської індустрії та її товару - туристського продукту, а саме:

1. Неособистий характер. Комунікаційний сигнал надходить до потенційного клієнта не особисто від співробітника фірми, а через посередника (засоби масової інформації, проспекти, каталоги, афіші та інші рекламоносії).

2. Одностороння спрямованість. Реклама фактично орієнтована тільки в одному напрямку: від рекламодавця до адресата (об'єкта впливу). Сигнали зворотного зв'язку надійшлиють лише у формі кінцевого поведінки потенційного клієнта - придбання або відмови від туристичного продукту.

3. Невизначеність з точки зору вимірювання ефекту. Дана особливість є логічним продовженням попередньої. Зворотній зв'язок в рекламній діяльності носить імовірнісний характер. Факт придбання туристського продукту залежить від великої кількості факторів, часто не мають прямого відношення до реклами, що носять суб'єктивний характер і практично не піддаються формалізації.

4. Громадський характер. Туристська реклама несе особливу відповідальність за достовірність, правдивість і точність переданої через неї інформації.

5. Інформаційна насиченість. Туристські послуги, на відміну від традиційних товарів не мають матеріальної форми л постійної якості, потребують пріоритетний розвиток таких функцій реклами, як інформативність і пропаганда.

6. Помітність і переконливість. Специфіка туристських послуг зумовлює необхідність використання наочних засобів, які забезпечують найбільш повне уявлення про об'єкт туристського інтересу.

Функціонуючи в рамках концепції маркетингу, реклама є потужним засобом впливу на споживача. Однак її роль і значення не можна абсолютизувати. Численними дослідженнями доведено, що зосередження маркетингових зусиль тільки на рекламі не може служити гарантією ринкового успіху. Без тісного зв'язку з іншими елементами комплексу маркетингу реклама сама по собі не тільки малоефективна, але і здатна привести до негативних результатів. Аналіз великого об'єму ринкової інформації дозволив відомому американському спеціалісту А. Политц сформулювати основні закони реклами, які справедливі і щодо туристської реклами:

Закон 1. Реклама стимулює продаж хорошого товару і прискорює провал поганого. Вона показує, яких якостей продукт не має, і допомагає споживачеві швидко в цьому розібратися.

Закон 2, Реклама, яка називає той відмітна ознака товару, який міститься в незначних кількостях і який сам споживач не в змозі виявити, допомагає встановити той факт, що дана ознака практично відсутня, і тим са-мим прискорює провал товару.

Вдаючись до використання реклами в практиці маркетингової Діяльності, слід пам'ятати про те, що реклама є потужним засобом впливу на споживача Тому одне з головних вимозі до реклами полягає в її правдивості. На жаль, "золоте" правило бізнесу "не обіцяй клієнту того, чого виконати не можеш" порушується багатьма туристичними підприємствами, причому досить часто неусвідомлено, з кращих спонукань залучити клієнта будь-якими засобами і прийомами. Нездатність реалізувати власні обіцянки негативно позначається на загальному іміджі підприємства й задоволеності клієнта його роботою.

Універсальний характер, різноманіття видів і засобів розповсюдження обумовлюють необхідність більш глибокого аналізу реклами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]