Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом(редакт).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
2.39 Mб
Скачать

4 Охорона праці

Одним із найважливіших нормативно-правовим актів про охорону праці є Закон України "Про охорону праці" [4]. Він визначає основні положення щодо реалізації конституційного права громадян на охорону їхнього життя і здоров'я в процесі трудової діяльності.

Закон встановлює пріоритет життя та здоров'я працівників стосовно результатів виробничої діяльності підприємства.

На роботодавця покладено обов'язок під час укладання трудового договору проінформувати працівника під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, можливі наслідки їх впливу на здоров'я та про права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

За роки, що минули з часу прийняття Закону, зроблено для реалізації цих принципів:

1) створено Національну раду з питань безпечної життєдіяльності населення при Кабінеті Міністрів України. Вона розробляє та здійснює заходи щодо створення цілісної системи державного управління охороною життя людей на виробництві, організовує контроль за виконанням відповідних законодавчих актів і рішень Уряду України, координує діяльність центральних і місцевих органів виконавчої влади з цих проблем;

2) створено Державний комітет по нагляду за охороною праці, якому передано від профспілок державний нагляд за дотриманням законодавства про охорону життя і здоров’я працівників в усьому народному господарстві, доручено комплексне управління охороною праці на державному рівні.

У 1994-1995 рр. В Україні були розроблені і, в основному, виконані перші Національна галузеві, регіональні і виробничі програми поліпшення стану умов, безпеки праці і виробничого середовища.

У теперішній час йде реалізація Національної, галузевих та інших програм з охорони праці, розроблених до 2000 року.

Фінансування програм здійснювалось із спеціально створених відповідних фондів охорони праці. Такі фонди були запроваджені Законом “Про охорону праці” вперше. Зазначені фонди певною мірою стали економічною основою для поліпшення стану безпеки і гігієни праці.

4.1 Аналіз санітарно-гігієнічних умов праці фінансового відділу ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД»

Фінансовий відділ ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» на другому поверсі двоповерхового будинку.

Два вікна відділу розташовані по одну сторону кімнати і виходять на затінену частину заводу, що не забезпечує достатньої освітленості природнім освітленням..

Відділ має такі габарити : довжина – 6,0 м, ширина – 6,0 м , висота – 3,5 м.

Загальна площа фінансового відділу—36,0 м2 ,об`єм – 126,0 м3. У відділі працює 4 людини. Таким чином, на одного працівника приходиться 9,0м2 і 31,5 м3, що відповідає нормі (не менш 6м2 і 15м3 згідно СНіП II-90-81, СН 512-78 і ДСанПіН 3.3.2.007-98) [40, с. 20]. В оформленні приміщення враховані вимоги оформлення офісних приміщень. Кімната фінансового відділу оформлена в світло-рожевій гамі. Дерев'яна темно-коричнева мебель контрастує зі світлою шпалерою на стінах. Стеля у кімнаті тонирована у кремовий колір. Підлога являє собою паркет коричньового кольору. У відділі розміщаються 4 письмових столів, 3 шафи для документів. Робочі місця розташовані уздовж стін.

Для забезпечення нормованих параметрів мікроклімату відповідно до санітарних норм Сніп 2.04.05-91, ДСТ 12.1.005-88, у приміщенні відділу в літній період передбачена система вентиляції і кондиціонування [32, с.4]. Приміщення обладнане кондиціонером Samsung, що забезпечує рух повітря в приміщенні і відповідність об`єму необхідного приточного повітря.

У зимовий час для опалення приміщення відділу соціального захисту населення застосовується централізоване водяне опалення у виді многосекціонних алюмінієвих батарей.

Відносна вологість коливається в межах 50-55%, швидкість руху повітря складає 0,1 м/с.

Запиленность повітря складає 0,3 мг/м3, що відповідає нормі.

Для визначення достатності природного висвітлення скористаємося залежністю Sокон/Sпола0,20,166. У нашім випадку Sокон/Sпола= ((1,5*3,5)*2)/36,0= 0,29.

Робочі місця розташовані так, що природне висвітлення знаходиться ліворуч або праворуч, тобто застосовується однобічне висвітлення.

Рівень шуму у відділі не перевищує припустиму величину 55 дБа. Джерелом шуму є робота комп'ютерів, принтера, телефонні дзвонки, розмови.

Штучне висвітлення в відділі складається з шести люминисцентних ламп типу ЛБ-40. Діюча освітленість приміщення складає 250 лк, що менше нормативної (300-400лк) [28, с. 5].

Санітарно-побутові приміщення в будинку розташовані й обладнані відповідно до пропонованої до них вимоги. На поверсі маються туалетні кімнати з умивальниками. У відділі відсутня гардеробна для розміщення одягу.

Температура повітря в приміщенні відділу в перехідний період складає +20-22Со, що відповідає нормативному значенню. Такі умови є комфортними і сприяють нормальному самопочуттю працівників під час роботи. Для попередження знижчення температури у відділі мається два електричних масляних обігрівача.

Значення параметрів, що характеризують санітарно-гігієнічні умови праці у фінансовому відділі підприємства, представлені в табл.4.1.

Для забезпечення нормованих параметрів мікроклімату відповідно до санітарних норм Сніп 2.04.05-91, ДСТ 12.1.005-88, у приміщенні відділу в літній період передбачена система вентиляції і кондиціонування [32, с.4]. Приміщення обладнане кондиціонером Samsung, що забезпечує рух повітря в приміщенні і відповідність об`єму необхідного приточного повітря. Кімната фінансового відділу оформлена в світло-рожевій гамі.

Таблиця 4.1 – Значення параметрів, що характеризують санітарно гігієнічні умови праці у фінансовому відділі підприємства

№ п/п

Параметр

Фактичне значення

Норматив за ДСТ 12.1.005.88; СніП 2.04.05-9 і іншим державним стандартом

Відповідність фактичного значення державному нормативу

1

Температура повітря в перехідний період, °С

20-22

20-24

відповідає

2

Відносна вологість, %

50-55

40-60

відповідає

3

Швидкість руху повітря, м/с

0,1

0,1

відповідає

4

Запиленність, мг/м3

0,3

0,2-2

відповідає

5

Освітленість, лк

250

300-400

не відповідає

6

Рівень шуму, дБа

55

50-65

відповідає

4.2 Техніка безпеки

Приміщення фінансового відділу ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» відноситься до категорії приміщень без підвищеної небезпеки поразки током. Проводка виконана в токоізоляційній обмотці і знаходиться під панелями. Устаткування працює під напругою 220V. Для забезпечення безпеки людей передбачене захисне заземлення.

У приміщенні відділу знаходяться чотири комп'ютери, за кожним з яких працює економіст, що пройшов курси оператора ПЄВМ. Техніка нова, включається в заземлені розетки в кількості 6 штук, що знаходяться під напругою 220 В і на відстані від підлоги 10 см. Розетки, які використовуються для підключення мережі перемінного току до комп'ютерів і принтера, встановлені або утоплені в підрозетники з діелектричного матеріалу.

Охарактеризуємо параметри одного робочого місця, на якому встановлений комп'ютер.

При організації робочого місця оператора за дисплеєм передбачені наступні параметри: відстань від задньої стінки комп'ютера до стіни – 70 мм; відстань від підлоги до сидіння дорівнює 400 мм; відстань від сидіння стільця до нижнього краю робочої поверхні 300 мм; відстань від очей оператора до дисплея 550 мм; відстань між передньою поверхнею тіла оператора і краєм робочої поверхні столу – 50 мм; відстань від очей оператора до документації 400мм; висота робочої поверхні 750мм.

Для роботи фінансиста в приміщенні відділу підприємства передбачено:

1) доступ до основних функціональних вузлів і блоків апаратури;

2) можливість швидкого заняття і залишення робочого місця;

3) екран TFT, документи, клавіатура пульта розташовані так, щоб освітленість документа складала 300-450лк.;

4) пульт зв'язку і телефонних апаратів розміщені ліворуч від оператора, щоб визволити праву руку для записів.

Алфавітно-цифровий дисплей (АЦД) розміщений на столі і підставці так, щоб відстань спостереження інформації на його екрані не перевищувало 700мм, оптимальна ж відстань - 500-700мм. Кут спостереження екрана, а також інших засобів відображення інформації в горизонтальній площині не перевищує 70град.

Серед співробітників для закріплення знань по техніці безпеки регулярно раз у квартал проводиться інструктаж з техніки безпеки. Інструктаж проводять працівники відділу охорони праці; після проведення інструктажу з техніки безпеки вони відзначають у себе в журналі про проведення інструктажів, пишуть список осіб, що прослухали інструктаж, а працівники відділу соціального захисту населення розписуються кожний проти свого прізвища.

4.3 Пожежна безпека

Розглянуте приміщення фінансового відділу ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» по пожежонебезпеці відноситься до категорії "Д". Ступінь вогнестійкості будинку, де знаходиться відділ відноситься до 3-ої категорії, тобто, побудовано з труднозгораємих матеріалів та дерев’яних конструкцій.

Причини, що можуть викликати пожежу в приміщенні відділу: несправність проводки; коротке замикання електричних ланцюгів; перегрів апаратури; блискавка.

З метою профілактики пожеж проводиться інструктаж працюючих про правила пожежної безпеки і правила поводження у випадку виникнення пожежі.

Протипожежна безпека в будинку забезпечується системою автоматичного відключення електроспоживання у випадку короткого замикання, громовідводами, заземленням, використанням труднозапалювальних матеріалів. Для гасіння пожежі у відділі мається вогнегасник пінний ОХП-10 ємністю до 5л. У будинку заводоуправління на кожному поверсі маються також пожежні стовбури, що діють від внутрішнього протипожежного водопроводу, сухий пісок, лопати, азбестові ковдри. В усіх приміщеннях підприємства є пожежна сигналізація. На теріторії заводу розташована пожежна частина, де працюють пожежники необхідної кваліфікації, що слідкують за пожежним станом підприємства та мають необхідні навички поводження у випадку непередбачуваної ситуації та пожежі.

Для запобігання впливу на людей небезпечних факторів пожежі в будинку заводоуправління передбачені наступні шляхи евакуації :

1) з приміщень 1-го поверху через коридор безпосередньо назовні;

2) з приміщень 2-го поверху у двох напрямках, що ведуть до сходової клітки, а звідти – безпосередньо назовні.

Кількість евакуаційних виходів з кожного поверху будинку заводоуправління – 2, їхня загальна ширина складає 2 метри, що відповідає протипожежним нормам. На евакуаційних виходах передбачена установка світлових табло з написом “Вихід”.

Причини, що можуть викликати пожежу в приміщенні відділу: несправність проводки; коротке замикання електричних ланцюгів; перегрів апаратури.

4.4. Охорона навколишнього середовища

ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» розташовується в північно-східній частині міста. По санітарно-екологічних нормах завод відноситься до 3 класу небезпеки. Розмір санітарно-захисної зони – 400м.

Загальна площа земельного відводу (Га) - 15.6

Під робочими приміщеннями (Га) - 10

Під твердим покриттям (асфальт) (Га) - 2

Під зеленими насадженнями (Га) - 3,6

Водопостачання здійснюється від загального міського водопроводу.

Скидання промислових і побутових стоків здійснюється в міську каналізацію. Ліміт скидання 18 370 м3/місяць або 220440,0 м3/рік.

Управління ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» має в своє розпорядженні автомобілі ВАЗ, ГАЗ, КрАЗ та спеціалізовану техніку на базі вантажного автомобіля ЗІЛ. Автомобілі обладнані бензиновим та дизельним двигуном відповідно моделям.

Діагностика відпрацьованих газів і регулювання двигуна транспортного засобу проводяться на спеціалізованому підприємстві за договором.

Робота з захисту навколишнього природного середовища на заводі регулюється Законами України "Про охорону атмосферного повітря", "Про відходи", водним кодексом України, Постановами Кабінету Міністрів України й інших матеріалів природоохоронного законодавства.

4.5 Розробка заходів щодо охорони праці та розрахунок загальнообмінної вентиляції для видалення надлишкового тепловиделення із приміщення

Зробимо розрахунок повітряобміну по надмірному теплу у фінансовому відділі, якщо відомо, що кількість працюючих людей – 4 чоловік, у відділі встановлено чотири комп'ютери з настановною потужністю 0,4 кВт. У приміщенні встановлений кондиціонер, продуктивністю 1500 м3/година.

Рішення. Зробимо розрахунок надходження тепла у відділ:

Qизб=Qобор+Qл+Qосв+Qрад ккал/годин, (4.1)

де Qобор – виділення тепла від устаткування;

Qл – виділюване тепло людьми;

Qосв – тепло виділюване при висвітленні;

Qрад - надходження тепла через зовнішні огородження конструкцій від сонячної радіації.

Розрахуємо виділення тепла від устаткування:

Qобор=860*n*P*k1*k2, (4.2)

де n=4, кількість комп'ютерів;

P=0,4 кВт – установлена потужність комп'ютера;

k1=0,8 – коефіцієнт використання настановної потужності;

k2=0,5 – коефіцієнт одночасності роботи устаткування;

860 – коефіцієнт відносини між потужністю комп'ютера (устаткування) і кількістю виділеного тепла при переході електричної енергії в теплову: 1квт=860ккал/година.

Підставляємо чисельні значення у формулу:

Qобор = 860*4*0,2*0,8*0,5= 550,4 ккал/година.

Розрахуємо тепло виділюване людьми:

Qл= n*q, (4.3)

де n=4, кількість людей працюючих у приміщенні;

q= 125 ккал/година – кількість тепла, виділюваного однією людиною.

Підставляємо чисельні значення у формулу:

Qл = 4*125=500 ккал/година

Розрахуємо тепло, виділюване при висвітленні:

Qосв = 860*N*k, (4.4)

де N= 0,45 квт – сумарна настановна потужність лампочок, (кількість лампочок помножена на їхню потужність);

k= 0,5 – коефіцієнт способу установки приладів висвітлення.

Підставляємо чисельні значення у формулу:

Qосв = 860*0,45*0,5 = 193,5 ккал/година,

Надходження тепла через зовнішні огородження конструкцій від сонячної радіації. Для західної півкулі 50-й широти складає:

Qрад = 140 ккал/година.

Підставляємо відповідні значення у формулу:

Qизб = 550,4+500+193,5+140,0 = 1383,9 ккал/година.

Зробимо розрахунок повітряобміну по надмірному теплу в приміщенні фінансового відділу за формулою:

L=Qизб/(Ср*p(tуд-tпр))м3/година, (4.5)

де Ср = 0,24 ккал/кг*град – питома теплоємність повітря;

p = 1,3 кг/ м3– щільність повітря;

tуд – температура повітря, що видаляється;

tпр - температура приточного повітря.

Різниця температур приточного і повітря, що видаляється, знаходиться в межах 5-8 С.

L = 1383,9/(0,24*1,3*7) = 633,65 м3 /година

Т

Еф= = 284,15 к

аким чином, кондиціонер, продуктивністю 1500 м3/година, встановлений у фінансовому відділі підприємства підтримує необхідний мікроклімат приміщення.

Аналіз санітарно-гігієнічних умов праці, техніки безпеки і протипожежної безпеки приміщення фінансового відділу показав, що в цілому умови відповідають нормам і стандартам України.

Розрахунок щільності людського потоку при евакуації з приміщення.

Кількість працюючих:

1) в приміщенні А – 90 чол.;

2) в приміщенні Б – 20 чол.;

3) в приміщенні В – 180 чол.;

Довжина приміщення:

1) А – 20м.;

2) Б – 20м.;

3) В – 30м.;

Ширина приміщення:

1) А – 18м.;

2) Б – 36м.;

3) В – 18м.;

Категорія виробництва: Б;

Ширина дверного проєму – 8м.;

Висота приміщення (Н) – 10м.;

Розрахуємо кількість людей, що евакуюються по кожному приміщенню.

Із приміщення А – 90 чол.;

Із приміщення Б – 150 чол. (90+60);

Із приміщення В – 330 чол. (90+60+180);

Розрахуємо показники:

1) Щільності людського потоку:

D = , де:

D – щільність людського потоку (безрозмірна або м22);

Na – Кількість людей;

f – площа горизонтальної проекції людини(м2);

l – довжина приміщення(м);

d – ширина приміщення(м);.

2) Визначимо швидкість евакуації людей, користуючись табличними даними.

3) Визначимо інтенсивність людського потоку:

q = V*D,(цей показник має бути меншим 16,5 м/хв., згідно стандартам.) де:

q – інтенсивність людського потоку (м/хв.);

V – швидкість евакуації людей (м/хв.);

D – щільність людського потоку (безрозмірна або м22);

4) Час евакуації для даного приміщення:

t = , де:

t – час евакуації з приміщення (хв.);

l – довжина приміщення(м);

V – швидкість евакуації людей (м/хв.);

Тепер розрахуємо кожен із показників для окремого приміщення:

Приміщення А:

Dа = ;

Vа = 100 м/хв., так як Dа=0,025;

qа =100*0,025= 2,5 м/хв.;

tа = хв..

Для приміщення Б:

Dб = ;

Vб = 100 м/хв., так як Dа=0,02;

qб = 100*0,02 = 2 м/хв.;

tб = хв..

Для приміщення В:

Dв = ;

Vв = 80 м/хв., так як Dа=0,06;

qв = 80*0,6 = 4,8 м/хв.;

tв = хв..

Тепер можна розрахувати загальні показники по всім приміщенням:

tр. = tа+ tб+ tв, де tр – загальний час евакуації.

tр. = 0,2+0,2+0,375 = 0,775хв.;

qр. – інтенсивність потоку через дверний проєм.

qр = , де:

qр - інтенсивність потоку через дверний проєм;

qв - інтенсивність людського потоку (м/хв.) в приміщенні В;

- ширина дверного проєму.

qр = м/хв.. Цей показник має бути менший за нормативний. Норма становить 19,6 м/хв.. 10,8<19,6, отже, умова виконується.

Ширини дверного проєму вистачає для нормального виходу людей через двері.

Тепер обчислимо загальний час евакуації.

Спочатку розрахуємо об’єм приміщення.

Vприм. = Н*(lаdа+lбdб+lвdв) (м3), де:

lаdа+lбdб+lвdв – добуток довжини на ширину приміщень А,Б та В відповідно;

Н – висота приміщення.

Vприм. = 10*(360+720+540)=16200 (м)3;

Тепер порівняємо нормативний час евакуації з фактичним і зробимо висновки:

tнормативне = 0,75хв.;

tфактичне > tнормативне, адже 0,775>0,75;

Висновок: В результаті розрахунків виявилось, що фактично розрахований час евакуації перевищує нормативний. Це свідчить про невідповідність приміщення правилам безпеки. Ширини дверного проєму вистачає для нормального проходження людського потоку. А для зниження часу евакуації, в даному приміщенні необхідно зробити альтернативний вихід в іншої сторони. При здійсненні цих заходів час евакуації істотно скоротиться.

Таким чином, визначилось, що на досліджуваному підприємстві підтримуються правила техніки безпеки та проводиться суворий контроль за дотриманням умов охорони праці. Територія заводу відноситься до зони підвищенної небезпеки, адже на території заводу здійснюється переміщення автотранспорту. Недоліком є відсутність встановлених місць переходу автомобільних шляхів. Також виявилось, що на ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» недостатньо широкі дверні проєми для забезпечення евакуації працюючого персоналу. Для забезпечення даної проблеми необхідно розширити дверні проєми при виході із будівель.

ВИСНОВКИ

Після проведеного дослідження по темі роботи можна сказати, що її основну мету є досягнуто. З даної роботи можна зробити наступні висновки. Під кризою на підприємстві розуміють фазу розбалансованої діяльності підприємства та обмежених можливостей його впливу на фінансові відносини. На практиці з кризою, як правило, ідентифікується загроза неплатоспроможності та банкрутства підприємства, діяльність його в неприбутковій зоні або брак у фірми потенціалу для успішного функціонування. Можливість вчасно запобігти кризі чи вміло її ліквідувати залежить від ефективного планування та психологічної готовності керівництва підприємства. Відсутність цих складових, підкріплених впливом зовнішнього фактору — нестійкістю фінансового ринку, може призвести не тільки до економічної кризової ситуації, а й до банкрутства підприємства. Та іноді радять ставитися до кризи позитивно: мовляв, вона може бути корисною й дає можливість мобілізувати колектив, задіяти ті ресурси, які до цього часу не використовувались. Кризові ситуації неминучі для будь-якого підприємства. У серйозних ситуаціях кожен керівник приймає найбільш оптимальне рішення особисто. Усе залежить від конкретних людей, їх оцінки ситуації. Найбільш успішні ті, хто ставиться до кризи як до хвороби, якою треба перехворіти. Важливою передумовою застосування правильних антикризових заходів є ідентифікація глибини фінансової кризи. Розрізняють три фази кризи: а) фаза, яка безпосередньо не загрожує функціонуванню підприємства (за умови переведення його на режим антикризового управління); б) фаза, яка загрожує дальшому існуванню підприємства і потребує негайного проведення фінансової санації; в) кризовий стан, який не сумісний з існуванням підприємства і призводить до його ліквідації. Ідентифікація фази фінансової кризи є вкрай потрібною передумовою правильної та своєчасної реакції на неї. Необхідність оволодіння основами антикризового фінансового управління зумовлена тим, що в умовах ринкової економіки підприємства здійснюють свою фінансово-господарську діяльність, перебуваючи під постійним впливом несприятливих внутрішніх та зовнішніх чинників, які можуть призвести до фінансової кризи та банкрутства. Для нейтралізації кризових явищ підприємства переводяться на спеціальний режим антикризового управління із застосуванням специфічних методів та прийомів управління фінансами. Антикризове фінансове управління підприємством слід розглядати в двох аспектах: по-перше, це комплекс профілактичних заходів, спрямованих на попередження фінансової кризи: системний аналіз сильних та слабких сторін підприємства, оцінювання ймовірності банкрутства, управління ризиками (виявлення, оцінювання та нейтралізація), упровадження системи попереджувальних заходів; по-друге, це система управління фінансами, спрямована на виведення підприємства з кризи, у тому числі проведенням санації чи реструктуризації суб'єкта господарювання. Отже, під антикризовим управлінням фінансами слід розуміти особливий режим виконання функцій фінансового менеджменту, який полягає в організації фінансової роботи на підприємстві з урахуванням необхідності профілактики та нейтралізації фінансової кризи. Головне завдання антикризового фінансового менеджменту полягає в ефективному використанні фінансового механізму з метою запобігання банкрутству та забезпечення фінансового оздоровлення підприємства.

В процесі дослідження було запропоновано конкретні заходи щодо виходу підприємства з кризи та етапи впровадження системи антикризового фінансового управління на досліджуваному підприємстві. Також були зроблені перед посилання щодо формування системи показників раннього реагування та діагностики кризи на ранніх етапах на ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД». Проте для якісного функціонування зазначеної системи показників на підприємстві необхідно запровадити цілісну й потужну систему фінансового аналізу та загальної підтримки антикризового управління, яке буде ґрунтуватися на дослідженнях економічних та фінансових відділів підприємства..

В результаті проведеного дослідження на підприємстві ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» визначилось, що підприємство знаходиться в передкризовому становищі та має недостатньо високі показники рентабельності, ліквідності та фінансової стійкості. Це може бути пов’язано як із внутрішніми проблемами підприємства, так і з зовнішніми макрофакторами. Зокрема, рентабельність випуску продукції на державному підприємстві «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» є від’ємною, що свідчить про факт збитковості операційної діяльності, збитки від якої покриваються за рахунок вільних оборотних коштів заводу, що, в свою чергу, може викликати нову проблему на заводі.

Підприємство стоїть на межі банкрутства, що визначилось за результатами розрахунків моделей Альтмана, Ліса, Талера і Тішоу. В результаті розрахунків цих моделей виникли деякі протиріччя щодо дійсного фінансового стану досліджуваного підприємства, але висновок було зроблено за результатами більшості моделей. Три з чотирьох розрахованих моделей були розроблені для зарубіжних країн і не повністю відповідають умовам української економіки. Проте ці моделі є адаптивними, тобто, можуть застосовуватись і для українських підприємств з певною похибкою.

Таким чином, антикризове фінансове управління має являти собою не комплекс окремих досліджень фінансового стану підприємства та регулярній збір інформації управлінського обліку, а постійно діючу систему , що функціонуватиме незалежно від поточного стану підприємства. Постійний збір інформації, аналіз, інтерпретація результатів та безперервний контроль за поточною діяльністю підприємства – головні засади, на яких повинна ґрунтуватись система антикризового фінансового управління на підприємстві, адже, як відомо, кризу легше попередити, ніж подолати.

ПЕРЕЛІК ЛІТЕРАТУРИ

  1. Господарський кодекс України: від 16 січня 2003 р. № 436-IV – «Одіссей» Харків. – 2003. – 248 с.

  2. Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом: Закон від 14.05.1992р. № 2343–XII [Електронний ресурс]. – www.ukrstat.gov.ua.

  3. Про порядок здійснення аналізу фінансового стану підприємств, що підлягають приватизації: Положення Міністерства фінансів України та Фонду державного майна України від 26.01.2001 N 49/121 // Офіційний вісник України вiд 02.03.2001 – 2001 р., № 7. – С.190–210.

  4. Про охорону праці: Закон України вiд 14.10.1992 № 2694–XII. [Електронний ресурс] www.zakon.rada.gov.ua.

  5. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 21.06.99 р. № 87. [Електронний ресурс] http://inpos.com.ua.

  6. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. №87. [Електронний ресурс] http://inpos.com.ua.

  7. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87. [Електронний ресурс] http://inpos.com.ua.

  8. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87. [Електронний ресурс] http://inpos.com.ua.

  9. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 5 «Звіт про власний капітал», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87. [Електронний ресурс] http://inpos.com.ua.

  10. Александров Г.А. "Антикризисное управление: теория, практика, инфраструктура": Учебник. / Г.А. Александров – М.: "Бек", 2002. – 544 с.

  11. Артеменко В.Г., Беллендир М.В. Финансовый анализ: Учебное пособие. / В.Г. Артеменко, М.В. Беллендир – М.: “ДИС”, НГАЭ и У, 1997 г. – 202с.

  12. Афанасьев М. П. Маркетинг: стратегия и тактика фирмы: Учебное пособие / М.П. Афанасьев – М.: Банки и биржи – 2004. – 215 с.

  13. Балабанов И.Т. Финансовый анализ и планирование хозяйствующего субъекта – 2–е изд., перераб. и доп.: Учебник / И.Т. Балабанов – М.: Финансы и статистика, 2000. – 208с.

  14. Бандурка О.М. Фінансова діяльність підприємства: Підручник. / О.М. Бандурка – К:Либідь, 2008. – 312с.

  15. Бейт Н. Как преодолеть экономический спад: план выживания в бизнесе: Учебное пособие / Н.Бейт – Олимп–Бизнес, 2009. – 183с.

  16. Білик М. Д., Павловська О. В., Притуляк Н. М., Невмержицька Н.Ю. Фінансовий аналіз: Навчальний посібник / М.Д. Білик, О.В. Павловська, Н.М. Притуляк, Н.Ю. Невмержицька – К.: КНЕУ, – 2005, 592 с.

  17. Бланк И.А. Основы финансового менеджмента.: Учебное пособие. / И.А. Бланк – К.: Ника–Центр, 1999. – 512с.

  18. Бланк І.О., Ситник Г.В. Управління фінансами підприємств: Підручник / І.О. Бланк, Г.В. Ситник – К., 2006. – 780с.

  19. Бобылева А.З. "Финансовое оздоровление фирмы: теория и практика": Учебник. / А.З. Бобылева – М.: "Дело", 2003. – 256 с.

  20. Богомолов В.А., .Богомолова А.В.. "Антикризисное регулирование экономики. Теория и практика". Учебное пособие для вузов. / В.А. Богомолов – М.: "ЮНИТИ–ДАНА", 2003. – 271 с.

  21. Боровиков В.П. Прогнозирование в системе STATISTICA в среде Windows. Основы теории и интенсивная практика на компьютере: Учеб. Пособие / В.П. Боровиков – М: Финансы и статистика, 2000. – 384 с.

  22. Вілімець А.М. Фінансовий аналіз: Конспект лекцій / А.М. Вілімець. –2008 – 43с.

  23. Власова Н. О., Круглова О. А., Безгінова Л. І. Фінанси підприємств: Навчальний посібник / Н.О. Власова, О.А. Круглова, Л.І. Безгінова – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 271 с.

  24. Гончаров А.Б. Фінансовий менеджмент: Навч. посібник. / А.Б. Гончаров – Х.: ВД «Інжек», 2003. – 240с.

  25. Городня Т.А., Мойсеєнко І.П. Економічна та фінансова діагностика: Навч. посіб. / Т.А. Городня, І.П. Мойсеєнко – Львів: «Магнолія 2006», 2008. – 282с.

  26. Гридчин М.В. Фин. менеджмент: Курс лекцій. / М.В. Гридчин – К.: МАУП, 1999. – 136с.

  27. Дайле А. Практика контроллинга: Пер. с нем.: Учебник / А. Дайле – М.: Финансы и статистика, 2001. – 205с.

  28. Должанський І.3., Загорна Т.О. Конкурентоспроможність підприємства: Навчальний посібник. / І.З. Должанський, Т.О. Загорна – Київ: Центр навчальної літератури, 2006. – 384 с.

  29. Ізмайлова К.В. Фінансовий аналіз: Навчальний посібник. / К.В. Ізмайлова – К.: МАУП, 2000. – 152с.

  30. Карасева И. М., Ревякіна М. А. Фінансовий менеджмент: Підручник. / И.М. Карасева, М.А. Ревякіна – Омега–Л, 2004. – 335с.

  31. Кейлер В.А. Экономика предприятия: Курс лекций. / В.А. Кейлер – М.: ИНФРА – М, 2001. – 132 с.

  32. Керб Л.П. Основи охорони праці – Навчальний Посібник. / Л.П. Керб – КНЕУ, 2003. – 215с.

  33. Кірейцев Г. Г., Виговська Н. Г., Петрук О. М. Фінанси підприємств: Навч. посіб. для студентів економічних спеціальностей. всіх форм навчання / Г.Г. Кірейцев, Н.Г. Виговська – Житомир : ЖІТІ, 2002. – 272с.

  34. Клебанова Т.С. Механизмы и модели управления кризисными ситуациями: Монография/ Т.С. Клебанова – Х.: ИД «ИНЖЕК», 2007. – 200с.

  35. Клебанова Т.С., Раєвнєва О.В., Прокопович С.В. Економіко–математичне моделювання: Навчальний посiбник / Т.С. Клебанова, О.В. Раєвнєва – Х.: ИД «ИНЖЕК», 2010. – 352с.

  36. Клейнер Г.Б., Качалов Р.М., Тамбовцев В.Л. "Предприятие в нестабильной экономической среде: риски, стратегия, безопасность": Учебник / Г.Б. Клейнер, Р.М. Качалов – М.: "Экономика", 1997. – 295с.

  37. Ковтун О. І. Стратегія підприємства: Навчальний посібник / О.І. Ковтун – Л.: Новий світ–2000, 2005 – 385 с.

  38. Коваленко Л.О., Ремньова Л.М. Фінансовий менеджмент: Навч. посіб. / Л.О. Коваленко, Л.М. Ремньова – 3–тє вид., випр. і доп. – К.: Знання, 2008. – 483с.

  39. Кононенко О., Маханько О. Аналіз фінансової звітності: Навчальний посібник / О. Кононенко, О. Маханько – Х.: Фактор, 2008. – 208с.

  40. Корнута О.Г. Сучасні технології ведення бізнесу: Підручник / О.Г. Корнута // Економіка України. – 2006 – 285с.

  41. Крайник О.П., Клепкова З.В, Фінансовий менеджмент. Навчальний посібник. / О.П. Крайник – Львів: Державний університет «Львівська політехніка». Київ: «Дакор», 2000. – 260с.

  42. Куліков П.М., Іващенко Г.А. Економіко–математичне моделювання фінансового стану підприємства: Навчальний посібник. / П.М. Куліков, Г.А. Іващенко – Х.: ИД «ИНЖЕК», 2009. – 152 с.

  43. Лігоненко Л.О. Антикризове управління підприємством: Теоретико–методологічні засади та практичний інструментарій: Підручник / Л.О. Лігоненко – К.: Київ. нац. торг. – екон. ун–т, 2001. – 580 с.

  44. Малков С.Ю.,Математическое моделирование исторической динамики: подходы и модели. Моделирование социально–политической и экономической динамики: Підручник / С.Ю. Малков. – М.: РГСУ, 2004. – 188с.

  45. Неруш Ю.М. Комерческая логістика: Учебник / Ю.М. Неруш – М.: Банки и биржи, – 2006. – 272с.

  46. Останіна Н.В. “Інформаційні системи в фінансовому менеджменті” / Н.В. Останіна // Банківська справа. №2–2000 – Товариство “Знання” України, КОО, С. 37–39.

  47. Осовська Г.В. Основи менеджменту: Навчальний посібник / Г.В. Осовська, – К.: Кондор; 2003. – 553 с.

  48. Партин Г.О., Загородній А.Г. Фінанси підприємств: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Г.О. Партин, А.Г. Загородній – Львів : ЛБІ НБУ, 2003. – 265с.

  49. Поддєрьогін А.М. Фінансовий менеджмент: Підручник. / А.М. Поддєрьогін – К.: КНЕУ, 2005. – 536с.

  50. Поддєрьогін А.М., Буряк Л.Д. Фінансовий менеджмент: Навч.–метод. посібник для самост. вивч. дисц. / А.М Поддєрьогін, Л.Д. Буряк – К.: КНЕУ, 2001. – 294 с.

  51. Поляк Г.Б. Финансовый менеджмент: Учебник для ВУЗов / Г.Б. Поляк – М.: Финансы, ЮНИТИ, 1997. – 518с.

  52. Полторак В.А. Маркетингові дослідження: Навчальний посібник. – 2–е вид., перероб. і доп / В.А. Полторак – К: ЦНЛ, 2003. – 387 с.

  53. Приходько Н.І. Фінансовий аналіз: Навчальний посібник. / Н.І. Приходько – Х.: ВД «ІНЖЕК», 2007. – 192с.

  54. Родионова Н.В. "Антикризисный менеджмент": Учебник / Н.В. Родионова – М.: "ЮНИТИ", 2002. – с. 223.

  55. Салига С.Я. Дацій О.І.,Нестеренко Н.В.,Серебряков О.В. Управління фінансовою санацією підприємства: Навч.посібник для студентів вищих навч.закладів. / С.Я. Салига, О.І. Дацій, Н.В. Нестеренко, О.В. Серебряков – К.: ЦНЛ, 2005. – 237с.

  56. Савицкая Г.В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия: учебное пособие. / Г.В. Савицкая – МН.: ИП «Электроперспектива», 1998. – 498с.

  57. Сєкіров Я.О. Основи охорони праці: Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти. / Я.О. Сєкіров – Х.: ХНАМГ, 2007. – 227с.

  58. Статистична інформація щодо динаміки збиткових підприємств України [Електронний ресурс]. – www.ukrstat.gov.ua.

  59. Статистична інформація щодо збиткових підприємств Харківської області України [Електронний ресурс]. – www.ukrstat.gov.ua.

  60. Твисс Б. "Управление научно–техническими нововведениями". / Б. Твисс – М.: "Экономика", 1989. – 452с.

  61. Терещенко О.О. Антикризове фінансове управління на підприємстві: Монографія. / О.О. Терещенко – К.: КНЕУ, 2004. – 398с.

  62. Терещенко О.О. Фінансова санація та банкрутство підприємств: Навч.посібник. / О.О. Терещенко – К.: КНЕУ, 2000. – 412 с.

  63. Терещенко О. Дискримінантна модель інтегральної оцінки фінансового стану підприємства: Навчальний посібник / О. Терещенко // Економіка України. –  2003. – №8 (501).– С.38–44.

  64. Тихомиров К.В., Сергієнко Е.С. Теплотехніка, теплопостачання, вентиляція: Підручник / К.В. Тихомиров, Е.С. Сергієнко – М.: Будіздат, – 1974. – 283 с.

  65. Устенко О.Л. Теория экономического риска: Монография. / О.Л. Устенко – К.: МАУП, 1997. – 164с.

  66. Фатхутдинов Р.А. Конкурентоспособность: экономика, стратегия, управление: Підручник. / Р.А. Фатхутдинов – М.: ИНФРА–М. – 2000. – 312 с.

  67. Федонін О. С. Потенціал підприємства: формування та оцінка: Підручник / О.С. Федонін К. КНЕУ, 2005. – 234 с.

  68. Фёрстер Э., Рёнц Б. Методы корреляционного и регрессионного анализа – Руководство для экономистов: Навчальний посібник / Э. Фёрстер, Б. Рёнц – М.: «Финансы и статистика» 1999. – 303 с.

  69. Філімоненков О. С. Фінанси підприємств: Навч.посібник / О.С. Філімоненков – К. : Кондор, 2005. – 400с.

  70. Філіна Г. І. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання. Навчальний посібник / Г.І. Філіна – К.: Цент учбової літератури, 2007. – 320 с.

  71. Фомин Я.А. Диагностика кризисного состояния предприятия: Підручник. / Я.А. Фомин – М.: "ЮНИТИ", 2003. – 349с.

  72. Халафян А.А. – STATISTICA 6. Статистический анализ данных: Учебник. / А.А.Халафян – Бином–Пресс, 2007 – 508с.

  73. Хохлов Н.В. Управление риском: Учеб. пособие для ВУЗов / Н.В. Хохлов – М.: БНИТИ–ДАНА, 1999. – 239с.

  74. Цал–Цалко Ю.С. Фінансовий аналіз. Підручник / Цал–Цалко Ю.С. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 566с.

  75. Чернявский А.Д. Антикризисное управление: Учеб.пособие. / А.Д. Чернявський – К.: МАУП, 2000. – 208с.

  76. Шарапов О.Д., Дербенцев В.Д., Семьонов Д.Є. Економічна кібернетика Навч. посібник. / О.Д.Шарапов, В.Д. Дербенцев, Д.Є. Семьонов – К.: КНЕУ, 2004. – 231с.

  77. Шершньова З.Є., Оборська С.В. Антикризове управління підприємством: Навч.–метод. посібник для самостійного вивчення дисципліни / З.Є. Шершньова, С.В. Оборська – К.: КНЕУ, 2004. – 196 с..

  78. Шиян Д.В. Фінансовий аналіз: Навчальний посібник / Д.В. Шиян К.: А.С.К., 2003.– 240с.

  79. Штангрет А.М., Копилюк О.І. / А.М. Штангрет, О.І. Копилюк– Антикризове управління підприємством: Навч. Посібник. К: «Либідь» 2007. – 335с.

  80. Эдвардс Деминг. Выход из кризиса. / Д. Эдвардс Новая парадигма управления людьми, системами и процессами: Учебное пособие. – «Альпина Бизнес Букс», 2007. – 370с.

  81. Byun, Jong Seok, Choi Young Hoon, Lee Sueng Chun. Using STATISTICA / J.S. Byun, Y.H. Choi, S.C. Lee Statistical Information Analysis. Seoul: Tomjin, 1998, 332p.