Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3_konomichna_sistema_suspilstva.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
12.53 Mб
Скачать

Тема 3. Типи економічних систем.

Економіка не дає готових висновків, які одразу ж можна застосувати на практиці. Вона радше є методом, ніж доктриною, складом розуму, способом мислен­ня, що допомагає тому, хто його опанував, робити правильні висновки.

Д.М.Кейнс

Які основні проблеми треба розв'язувати в економіці кожної країни.

В який спосіб ці проблеми розв'язують в різних економічних системах.

Чому обирають певний спосіб виробництва благ.

Що означає поняття "економічна система".

Які типи економічних систем відомі в історії розвитку людства.

Які переваги й недоліки властиві різним типам економічних систем.

Головні соціальні цілі економічних систем.

Мета: з'ясувати, що таке економічна система, зміст економічно­го кругообігу, особливості, принципи та кругообіг різних типів економічних систем, перехідний характер економіки України; продовжити формувати логічність і послідовність у викладенні своєї думки, уміння сформулювати проблемне питання; виховувати економічне мислення та розвивати до­питливість і самостійність.

Економічне життя будь-якого суспільства певним чином організоване. Спосіб цієї організації називаємо економічною системою. Розкрити спосіб організації — означає показати, як узгоджується діяльність багатьох суб'єктів економічних відносин, хто є власником виробничих ресурсів та яким чином вони потрапляють до виробників, перетворюючись згодом на речі та послуги для споживачів.

3.1. Головні питання економіки

Що виробляти?

Наприклад, твоя родина має земельну ділянку. На ній мож­на вирощувати овочі, плодові де­рева, кущі смородини чи аґрусу і залишати врожай для потреб сім'ї. її також можна викорис­товувати лише для відпочинку. За фінансової скрути, мабуть, до­цільно вирощувати якусь горо­дину, щоб продавати її на рин­ку. Для цього спершу потрібно дізнатися, що більше цінується покупцями, чого бракує на ринку.

Будь-якого виробника хвилює багато питань. Які товари та по слуги потрібні споживачеві? Чи варто виробляти новий товар,

якого ще ніхто не виробляв? Яку ціну встановити на нього? Проблема полягає також і в тому, що кожен виробник має обмежену кількість ресурсів, які водночас можна застосувати для виробництва конкрет­ного товару. Тому слід визначитися, що необхідно виробляти зараз, а що — пізніше, які потреби споживачів бажано задовольнити пер­шочергово, а які можуть почекати.

Інколи вибір буває дуже складним. Особливо це стосується країн із низьким рівнем економічного розвитку, де зусилля переважної частини працівників витрачаються лише на те, аби прогодувати і вдягти населення.

Як виробляти?

Розв'язуючи першу проблему, люди обирають найкращі способи (технології) виготовлення того чи іншого комплексу благ. Чим це спричинене?

Твоя родина вирішила вирощувати картоплю на продаж. Вам треба восени переорати землю. Як ви будете це робити: за допомо­гою лопати чи плуга? Плуг можна причепити до трактора або до коня. Втім, може, цього взагалі не треба робити восени, а вистачить одного разу навесні? Отже, ви починаєте міркувати, як виробляти, тобто розробляєте технологію вирощування картоплі.

Упродовж свого існування людство вигадало безліч технологій. Тобі уже відомо про конвеєрне виробництво, що дозволяє різко збіль­шити обсяги виготовлення будь-якого товару. Впровадження комп'ютера у виробництво дало змогу швидше обробляти необхідну ін­формацію, поліпшити якість управління, автоматизувати виробни­чі процеси.

Чому виробники постійно вдосконалюють технології виробницт­ва? Наприклад, ти знаєш, що існують різні способи виплавлення металу: в доменній печі, в мартені, киснево-конверторним способом. Які способи оберуть виробники? Ясна річ — найбільш економічні, тобто такі, що вможливлюють досягнення потрібного результату за мінімальних витрат. Поява нових, прогресивніших технологій сприяє здешевленню вироблюваної продукції та підвищенню її якості.

Для кого виробляти? Хто буде користуватися?

Повернімося до результатів вашої праці на земельній ділянці. Ви зібрали багатий врожай, успішно продали його на ринку й отри­мали гроші. Як ви розподілятимете доход? Щодо цього в кожної сім'ї є своя думка, власний підхід.

Проблема розподілу виробленої продукції завжди була непрос­тою. Оскільки продукції може бракувати для задоволення потреб усіх членів суспільства, її слід певним чином розподілити поміж споживачами. Як це краще зробити? В кожному суспільстві існу­ють різні шляхи розв'язання цього питання. В деяких країнах знатне походження людини гарантує їй більшу за інших частину вироб­леного продукту у власне споживання. В інших країнах добробут визначається належністю до правлячої еліти. В економічно розви­нених країнах кількість отриманої для споживання продукції ви­значають доходи людини.

Спробуй порівняти, на кого розраховане виробництво в еко­номічно розвинених країнах і в країнах із примітивним рів­нем розвитку. Як це впливає на орієнтацію виробництва і його організацію?

Те, що ви знаєте з попередніх тем про економічне життя суспіль­ства, можна узагальнити таким чином:

— головна мета виробництва — задоволення різноманітних по­треб споживача, що досягається створенням певних благ;

— створення споживчих благ забезпечується раціональним вироб­ничим процесом, який передбачає ефективне використання ресурсів;

— факторами виробництва є земля, праця, капітал, здатність до підприємництва, які беруть участь у створенні продукту.

Спираючись на ці положення, можемо зробити висновок, що фу­нкціонування будь-якої економіки ґрунтується на русі ресурсів, спо­живчих благ і доходів, які між собою пов'язані. Такий рух назива­ється економічним кругообігом. Його порушення в будь-якій ланці означає «захворювання» економіки.

Сьогодні на парі ми розглянемо особливості, принципи та круго­обіг різних типів економічних систем, а саме: традиційної, ринкової, планової, змішаної, перехідної. До цього уроку готувалися п'ять екс­пертів. Потім кожен із вас має право поста­вити запитання з теми, яку розкривав цей експерт. Після розповіді кожного експерта відбувається колективне обговорення.

На парі оцінюватимуться ваша активність, уміння ставити запи­тання та актуальність, змістовність і цікавість запитання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]