Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вирощування телят.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
34.26 Кб
Скачать

Вирощування телят. 5. Здоров'я

Понос у телят

Понос є найбільш поширеною причиною смерті телят в ранньому віці. Його причини пов'язані або з неправильним харчуванням, або з бактеріями. Телята вмирають від виснаження, обезводнення і зараження крові. Понос, викликаний годуванням, виникає, в основному, в результаті перегодовування. Правильне годування телят є свого роду мистецтвом, і тому краще тримати їх злегка голодними і годувати їх однаковими порціями в строго певний час (дотримувати певний розпорядок дня). Обсяг шлунка молодого теляти дорівнює приблизно 1 л. Принаймні, 5 видів бактерій і близько 100 їх штамів, а також токсини від їх життєдіяльності можуть бути причиною виникнення інфекційної діареї у телят. Індивідуальні, ретельно вимиті і продезінфіковані між годуваннями відра та поїлки, соски, а також чисті, сухі клітини допоможуть запобігти цій хворобі. Зневоднення, викликане сильним проносом, порушує баланс речовин в організмі теляти і є основною причиною смерті. Фізіологічні розчини для відшкодування втраченої рідини можна придбати у ветлікаря. Також розроблені вакцинидля профілактики інфекційних проносів у телят.

Вітаміни

Теля повинен отримувати достатню кількість вітамінів з молозива до того часу, коли він перейде на харчування зерном. Але для додаткового захисту, особливо протягом двох останніх зимових місяців, рекомендується при народженні зробити ін'єкцію з 1 млн. ИЕ віт. А, 150 тис. ИЕ віт. Д і 100 ИЕ віт. Е.

Здоров'я

Вирощування здорових телят є основною проблемою молочного скотарства.Один з кожних п'яти телят або вмирає від хвороб або серйозно хворіє в період вирощування.

Факторами, що призводять телят до захворювань, є поганий харч, неякіснегодування і невідповідна зоогигиена. Належний догляд, увагу кожному теляті таіндивідуальні клітини більш важливі для вирощування здорового теляти, ніж шприци та ліки.