Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота Шевченко О..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
233.47 Кб
Скачать

2.2.Аналіз маркетингової діяльності готелю.

ЗАТ «ВОСТОК» (готель „Бердянськ”), як відкрита система постійно взаємодіє з зовнішнім середовищем. Тобто, можна сказати, що підприємство являє собою відкриту систему, цілісність, що складається з численних взаємозалежних частин, що тісно переплітаються з зовнішнім світом.

Споживач є центральною крапкою всієї системи. Щоб залучити якнайбільше клієнтів діяльність готелю „Бердянськ” спрямована на різних споживачів, як на тих, котрі можуть дозволити собі дорогі і багатогранні послуги, так і на ті, хто цікавиться більш дешевими видами розміщення й організації праці. Готель “Бердянськ” як відкрита система використовує різні методи просування своєї послуги. Реклама в маркетинговій діяльності готелю відіграє важливу роль. Використовується реклама в засобах массової інформації (на місцевому телеканалі «В Бердянськ», по місцевим радіостанціям). Також виробляються рекламні проспекти в яких вказана інформація про готель та послуги, які в ньому надаються. Реклама у періодичній пресі “Ринг экспресс” також є складовою просування готелем своєї послуги на ринку.

ЗАТ «ВОСТОК» (готель “Бердянськ”) співпрацює з різними підприємствами. Постійними постачальниками є туристичні фірми: „Кандагар” (Ялта), „Мультитур” (Москва), „Нью-Лоджик” (Дніпропетровськ), „Снп-Крым” (Алушта), „Обрий-Инк” (Запорожжя) і інші. Усі ці фірми є прямими постачальниками вже готових послуг для готелю „Бердянськ”. Готель уже тривалий час співробітничає з такими місцевими організаціями як: Виконком, Торгово-промислова палата, „Азовкабель”, Гортеплосеть, МК „Співдружність”.

У результаті докладного вивчення господарської і виробничої діяльності ЗАТ «ВОСТОК» (готелю „Бердянськ”) були отримані наступні SWOT- данні, що відображають сильні і слабкі сторони, а також можливості і погрози підприємства.

У результаті проведенного аналізу було виявлено:

сильні сторони підприємства - широкий спектр послуг; - розташування в центрі міста; - висококваліфікований персонал; - перевага у вартості наданих послуг; -наявність організації і курортна орієнтація міста.

слабкі сторони підприємств: авелика кількість конкурентів; обмежене коло клієнтів; кліматичні умови.

можливості підприємства - розширення ринку реалізації послуг; скорочення часу виробництва нових готельних послуг.

Загрози діяльності підприємства - політична ситуація в країні; економічна ситуація (збільшення ставок податків, стабільність національної валюти); нові конкуренти.

Ціноутворення являється одним із базових завданнь маркетингової діяльності. Ціна на послуги готелю залежить від багатьох факторів:

-сезонність;

-вигідне геотуристичне положення міста;

-велика пропозиція на ринку туристичних послуг міста Бердянськ;

-розположення готелю у центрі міста;

Фактор сезонності відіграє велику роль ціноутворенні готелю.

Виходячи з Табл.2.1 можна побачити, що ціни та завантаженність номерів у літні місяці значно вищі ніж у зимові. Така тенденція викликана кліматичними умовами, та курортною направленністю міста Бердянськ на надавання туристичної послуги саме влітку.

Ціна на послуги готелю також залежить від геотуристичного положення міста. Бердянськ рожположенний на березі Азовського моря та має велику кількість ресурсів для надання рекреаційних туристських послуг.

Ціноутворення готелю “Бердянськ” також формується під впливом пропозиції на ринку туристичних послуг міста. Велика кількість конкурентів та олігополістина направленність ринку значно знижують ціну на проживання в готелі.