Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма та курс.робота.Картографія .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Інститут землевпорядкування та інформаційних технологій

при НАУ

Навчальна програма та методичні вказівки по виконанню курсової роботи з дисципліни „Картографія”

для студентів заочної форми навчання

напряму 6.080101. „Геодезія, картографія та землеустрій”

ПІДЛЯГАЄ ПОВЕРНЕННЮ

Київ – 2011

Укладач: Косянчук В. Д.

Навчальну програму з методичними вказівками розглянуто та затверджено на засіданні кафедри геодезії, картографії та фотограмметрії.

Протокол № 2 від 14 вересня 2011 р.

Рецензент: а. М. Молочко, професор

Навчальна програма та методичні вказівки з дисципліни „Картографія" для студентів напряму 6.080101 ”Геодезія,картографія та землеустрій”

Укладач: Володимир Дмитрович Косянчук

Картографія – курс для студентів, що спеціалізуються по напряму 6.080101 «Геодезія, картографія та землеустрій» - викладає теоретичні основи картографічної науки (вчення про предмет та методи картографії, що включає математичну основу карт, теорію генералізації і теорію способів зображення явищ на картах), а також питання класифікації та аналізу карт; включає огляд головних карт та атласів, що концентрують знання про світ, одержані методами та засобами картографії; розглядає картографічні джерела, систематизований огляд та аналіз картографічних джерел з питаннями теорії наукової інформації; знайомить з теорією та методами використання карт (картографічний метод дослідження), його застосування для вирішення наукових і практичних задач; математичне обґрунтування побудови карти, формування картографічного зображення; поняття про етапи і методи створення карт, їх поліграфічне розмноження; історію картографічної науки та картографічного виробництва, що дозволяє зрозуміти їх сучасний стан та перспективу розвитку.

Програма передбачає проведення практичних занять, ціль яких – більш детально вивчити основні достатньо складні теоретичні питання.

Під час учбового процесу рекомендується як можна більше активізувати розумову діяльність студентів, використовувати елементи проблемного навчання як на теоретичних, так і на практичних заняттях.

Викладання курсу вимагає великої кількості наочних посібників. Для кращого засвоєння матеріалу повинні використовуватись різноманітні карти і атласи, складальні, видавничі і кольорові оригінали, різні макети, штрихові проби, зразки генералізації і таке інше. Рекомендується демонструвати слайди, діапозитиви по окремих темах предмету.

Зміст курсу

Вступ.

Предмет картографії. Структура картографії та її складові дисципліни. Зв’язок картографії з іншими науками. Географічні карти. Класифікація географічних карт. Значення географічних карт для науки і практики. Елементи географічної карти.

Розділ 1. Математична основа географічних карт.

Лінії та площини земного еліпсоїду. Географічні та полярні координати. Поняття про математичну основу карт. Картографічні проекції. Загальна форма всіх картографічних проекцій. Класифікація проекцій по характеру створення, по виду меридіанів і паралелей. Азимутальні та перспективні проекції. Конічна та поліконічна проекції. Циліндричні проекції. Координатна сітка. Масштаб карт. Рамка, розграфка, компоновка карт. Номенклатура багатоаркушних карт. Визначення та вибір проекцій.

Розділ 2. Картографічні знаки та способи картографічного зображення.

Картографічні знаки. Спосіб значків. Спосіб лінійних знаків. Спосіб ізоліній. Спосіб якісного та кількісного фону. Спосіб локалізованих діаграм. Точковий спосіб. Спосіб ареалів. Спосіб знаків руху. Статистичні способи – картодіаграми та картограми. Сумісне використання різних способів зображення.

Розділ 3. Способи зображення рельєфу.

Способи зображення рельєфу. Зображення рельєфу штрихами, відмивкою. Зображення рельєфу горизонталями. Зображення елементів рельєфу, що не відображуються горизонталями. Гіпсометричне зображення рельєфу.

Сумісне використання різних способів зображення рельєфу. Рельєфні моделі місцевості.

Розділ 4. Надписи на географічних картах.

Види та розміщення надписів. Картографічні шрифти. Транскрибування географічних назв. Покажчики географічних назв.

Розділ 5. Картографічна генералізація.

Суть, фактори та види генералізації. Зображення гідрографії та її генералізація. Зображення населених пунктів та їх генералізація. Зображення шляхів сполучення та їх генералізація. Рельєф та його генералізація. Зображення ґрунтів, рослинності та їх генералізація.

Розділ 6. Картографічні джерела.

Поняття про картографічні джерела та їх класифікація. Географічні карти. Статистичні дані. Літературно-описовий матеріал. Збір, аналіз та оцінка картографічних матеріалів при складанні географічних карт. Органи картографічної інформації України.

Розділ 7. Картографічні методи дослідження.

Поняття про картографічні метоли дослідження. Класифікація прийомів та способів роботи з картами. Графічні та графоаналітичні способи. Спосіб математично-картографічного моделювання. Використання карт в цілях прогнозу.

Розділ 8. Історичний нарис розвитку картографії на Україні.

Створення вищого геодезичного управління. Український інститут географії та картографії. Учбові карти України. Розвиток топографічного та комплексного картографування. Картографічні організації. Учбові заклади. Учбове та комплексне картографування на Україні. Створення ГУГКК при КМ України. Міжнародне співробітництво України в галузі картографії та геодезії.

Розділ 9. Редакційно-підготовчі роботи.

Загальна схема створення карт. Редакційно-підготовчі роботи. Складання карт. Підготовка карт до видання. Видання карт.

Загальна інформація про редакційно-підготовчі роботи. Збір систематизація та оцінка картографічних матеріалів. Вивчення району картографування. Редакційний план , програма карти , редакційні вказівки.

Розділ 10. Складання карт.

Підготовка до складання. Порядок виконання складальних робіт. Обчислення та побудова картографічної основи. Приклади , що використовуються для побудови математичної основи карти. Технічні способи складання карт. Контроль та коректура. Редагування при складанні карт.

Розділ 11. Підготовка карт до видання.

Загальна схема підготовки карт до видання. Виготовлення видавничих оригіналів. Макети розчленованої ретуші. Штрихова проба. Кольоровий оригінал. Макети фонового забарвлення. Кольорова проба. Коректура та редакційні роботи при підготовці карт до видання.

Розділ 12. Видання карт.

Види друку. Загальна технологічна схема видавничих робіт. Репродукційна фотографія. Фотографування штрихових та півтонових оригіналів. Виготовлення підписів. Копіювальні процеси. Виготовлення негативів та діапозитивів. Виготовлення блакитних копій на папері та пластику. Друкарські форми. Загальна інформація про основні матеріали для друкування карт. Друкування карт. Технічне редагування карт.

Розділ 13.Загальногеографічні карти.

Топографічні карти суші та їх класифікація. Зміст та складання топографічних карт масштабів 1:25000-1:100000. Картографічні джерела при складанні карт. Топографічні карти масштабу 1:200000. Оглядово-топографічні карти масштабу 1:500000. Оглядово-топографічні карти масштабу 1:1000000. Мілкомасштабні загальногеографічні карти.

Розділ 14.Тематичні карти.

Загальна інформація про тематичні карти. Класифікація тематичних карт. Загальна технологія створення тематичних карт. Картографічні джерела. Авторський оригінал , методи його створення. Карти природи. Кліматичні карти. Геоботанічні карти. Соціально-економічні карти. Політико-адміністративні карти. Економічні карти. Тематичні фотокарти. Дистанційні методи вивчення Землі. Використання космічних фотознімків при створенні тематичних карт. Використання тематичних фотокарт.

Розділ 15.Географічні атласи.

Географічні атласи. Класифікація географічних атласів. Зміст атласів.

Література

  1. Билич Ю. С., Васмут А. С. Проектирование и составление карт. - М.: Недра, 1984.

  2. А.П.Божок , Л.Є. Осауленко , В.В.Пастух. Картографія. Підручник. - Київ: Фітосоціоцентр, 1999. – 252с.

  3. Вахрамеева Л. А. Картография. - М.: Недра, 1981.

  4. Востокова В. В. Оформление карт. - М.: МГУ, 1985.

5. Гараевская Л.О, Эдельштейн А.В. Технология составления и оформления мелкомасштабных карт и атласов.- М.: Недра, 1968.

6. Гурьевич ИВ. Справочник технического редактора-картографа.- М.: Недра, 1981.

7. Калугин Е.А. Справочник по картографии. -М.: Недра, 1988.

8. Леонтьев Н.Ф. Тематическая картография.- М.: Наука, 1981.

9. Руководство по картографическим и картоиздательским работам. Часть I.- М.: РИО ВТС, 1978.

10. Руководство по картографическим и картоиздательским работам. Часть II.- М.: РИО ВТС, 1980.

11. Руководство по картографическим и картоиздательским работам. Часть III.- М.: РИО ВТС, 1985.

12. Салищев К. А. Картография. - М.: Высшая школа, 1982. – 215с.

13. Салищев К. А. Картоведение. - М.: МГУ, 1990. - 400с.

14. Салищев К.А. Проектирование и составление карт.- М.: МГУ, 1987.

15. Сергунин Е.Г., Гамазина З.П., Окнин Ю.А. Пособие по изданию карт.- М.: Недра, 1982.

16. Справочник по картографии./ Под ред. Е.И. Халугина.-М.:Недра,1988. 428 с.

17. Сухов В.И., Юровский Я.И., Никитов М.И. Сельскохозяйственное картографирование.- М.: Колос, 1970.

Контрольні питання

  1. Картографія як наука. Структура картографії, її складові дисципліни

  2. Географічні карти та їх класифікація

  3. Елементи географічної карти

  4. Лінії та площини земного еліпсоїду

  5. Географічні та полярні координати

  6. Картографічні проекції

  7. Класифікація проекцій по характеру спотворення, по виду меридіанів та паралелей

  8. Азимутальні проекції

  9. Перспективні проекції

  10. Конічні проекції

  11. Циліндричні проекції

  12. Координатна сітка та масштаби карт

  13. Рамка, розграфка, компоновка карт

  14. Номенклатура багатоаркушних карт

  15. Спосіб значків

  16. Спосіб лінійних знаків та спосіб ізоліній

  17. Спосіб якісного фону

  18. Спосіб локалізованих діаграм

  19. Точковий спосіб

  20. Спосіб ареалів

  21. Спосіб знаків руху

  22. Статистичні способи – картодіаграми та картограми

  23. Зображення рельєфу штрихами, відмивкою

  24. Зображення рельєфу горизонталями

  25. Зображення елементів рельєфу, що не відображуються горизонталями, гіпсометричне зображення рельєфу

  26. Рельєфні моделі місцевості

  27. Види надписів та їх розміщення

  28. Транскрибування географічних назв

  29. Покажчики географічних назв

  30. Суть, фактори та види генералізації

  31. Зображення берегової лінії морів та озер на картах, їх генералізація

  32. Зображення рік на картах, їх генералізація

  33. Зображення озер, каналів, різних штучних та природних водних джерел, їх генералізація

  34. Зображення населених пунктів, їх генералізація

  35. Зображення шляхів сполучення, їх генералізація

  36. Зображення рельєфу на картах та його генералізація

  37. Зображення ґрунтів, рослинності на картах, їх генералізація

  38. Картографічні джерела та їх класифікація

  39. Довідково-картографічна служба України

  40. Аналіз та оцінка картографічних джерел

  41. Класифікація способів та прийомів роботи з картами

  42. Графічні та графоаналітичні способи роботи з картами

  43. Спосіб математично-картографічного моделювання при роботі з картами

  44. Використання карт в цілях прогнозу

  45. Топографічне картографування на Україні

  46. Учбове та комплексне картографування на Україні

  47. Створення ГУГКК при К М України

  48. Міжнародне співробітництво України в галузі картографії та геодезії

  49. Загальна схема робіт по створенню карт

  50. Загальні відомості про редакційно-підготовчі роботи

  51. Редакційний план та його зміст

  52. Складальний оригінал. Послідовність виконання складальних робіт

  53. Обчислення та побудова картографічної основи

  54. Прилади , що використовуються при побудові математичної основи карти

  55. Технічні способи складання карт

  56. Фотомеханічний та оптичний способи складання карт

  57. Механічний та графічний способи складання карт

58.Контроль , коректура та редакторський контроль складального

оригіналу

59.Самоконтроль , коректура та редакторський контроль складального

оригіналу

60.Загальна схема підготовки карт до видання 61.Виготовлення видавничих оригіналів

62.Макети розчленованої ретуші та макети фонового забарвлення 63.Штрихова та кольорова проби

64.Загальна технологічна схема видавничих робіт

65.Фоторепродукційна фотографія

66.Фотографування штрихових та півтонових оригіналів 67.Виготовлення негативів та діапозитивів фотокопіюванням 68.Виготовлення блакитних світлокопій на папері та пластику

69.Види друку

70.Виготовлення друкарських форм

71.Основні матеріали для друкування карт

72.Друкування карт. Друкарські машини

73.Топографічні карти та їх класифікація. Зміст топографічних карт. 74.Математична основ , орієнтири та елементи гідрографії на

топографічних картах масштабу 1:10 000-1:100 000

75. Населені пункти на топографічних картах масштабу 1:10 000-

1:100 000

76.Промислові , сільськогосподарські та соціально-культурні об'єкти

на топографічних картах масштабу 1:10 000-1:100 000

77.Шляхи сполучення на топографічних картах масштабу 1:10 000-1:100 000.

78.Рельєф на топографічних картах масштабу 1:10 000-1:100 000

79.Рослинність , ґрунти та кордони на топографічних картах масштабу 1:10 000- 1:100 000

80.Призначення та математична основа топографічних карт масштабу 1:200 000

81.Елементи гідрографії та населені пункти топографічних карт

масштабу 1:200 000

82.Шляхи сполучення , рельєф та рослинність топографічних карт

масштабу 1:200 000

83.Призначення та математична основа топографічних карт масштабу

1:500 000

84.Елементи змісту топографічних карт масштабу 1:500 000

85.Призначення та математична основа оглядово-топографічної карти

масштабу 1:1 000 000

86.Елементи змісту оглядово-топографічної карти масштабу

1:1 000 000

87.3агальногеографічні карти , їх зміст та призначення

88.Міжнародна карта масштабу 1:2 500 000

89.Карти природи. Класифікація та зміст карт природи

90.Соціально-економічні карти. Класифікація та зміст соціально-

економічних карт

91.Картографічні джерела , що використовуються при складанні

тематичних карт

92.Авторський оригінал та методи його створення

93.Способи зондування Землі з космосу. Можливості використання

фотозображення Землі із космосу при тематичному

картографуванні

94.Зміст та загальна технологія створення тематичних фотокарт

95.Загальні поняття про тематичні та комплексні атласи. Класифікація

атласів

Курсова робота

Теми курсових розробляються на кафедрі та затверджуються. Студентам надається право вибору теми курсової роботи.

Об'єм курсової роботи встановлює керівник у відповідності з часом, відведеним студентам для курсової роботи. Курсова робота складається з текстової та графічної частини – 25-30 сторінок. Текст супроводжуються рисунками, графіками, фотографіями, кресленнями, таблицями. Графічна частина може містити топографічні карти та плани, схеми, фотоплани, умовні знаки, графіки, таблиці.

Текстова частина укладається в такому порядку:

1. Титульна сторінка / додаток 1/.

2. Зміст.

3. Вступ.

4. Основна частина.

5. Висновки.

6. Список використаних джерел.

7. Додатки .

Нумерація тексту наскрізна. Титульна сторінка не нумерується, але вважається першою сторінкою. Ілюстрації, таблиці, креслення в тексті підлягають загальній нумерації.

Курсова робота друкується в одному примірнику на одній стороні аркушів білого паперу формату А4. Основний текст друкується шрифтом Times New Roman розміром 14 пт з півтора міжрядковим інтервалом.

Розділи, з яких складається основна частина, починаються з нового аркушу, друкуються шрифтом розміром 16 пт та нумеруються арабськими цифрами /1,2,3/, параграфи – номер розділу, крапка, номер параграфу /1.1;1.2 і т.д./. Формули нумеруються так само, як і параграфи /2.3,2.4 і т.д./.

Захист курсової роботи проводиться до проведення курсового іспиту з навчальної дисципліни «Картографія».

Перелік тем курсових робіт

1. Способи картографічного зображення об’єктів на географічних картах. Сумісне використання різних способів зображення

2. Картографічний метод дослідження

3. Топографічна карта масштабу 1 : 10 000

4. Топографічна карта масштабу 1 : 25 000

5. Топографічна карта масштабу 1 : 50 000

6. Топографічна карта масштабу 1 : 100 000

7. Топографічна карта масштабу 1 : 200 000

8. Топографічна карта масштабу 1 : 500 000

9. Топографічна карта масштабу 1 : 1 000 000

10.Картографічна генералізація на топографічних картах масштабу 1 : 25 000

11.Картографічна генералізація на топографічних картах масштабу 1 : 50 000

12.Картографічна генералізація на топографічних картах масштабу 1 : 100 000

13.Картографічна генералізація на топографічних картах масштабу 1 : 200 000

14.Картографічна генералізація на топографічних картах масштабу 1 : 500 000

15.Картографічна генералізація на топографічних картах масштабу 1 : 1 000 000

16. Мілкомасштабні загальногеографічні карти

17. Геологічні карти

18. Кліматичні карти

19. Карти ґрунтів

20. Карти рослинного світу

21. Карти тваринного світу

22. Карти населення

23.Карти сільського господарства

24. Загальноекономічні карти

25. Туристичні карти

26. Політико-адміністративні карти

27. Тематичні фотокарти

28. Карти – транспаранти

29. Географічні атласи. Класифікація та зміст атласів

30.Географічні глобуси. Класифікація, зміст та технологія створення глобусів

31. Редакційно – підготовчі роботи при створенні тематичних карт

32. Сучасні технології складання карт та підготовки карт до видання

33. Сучасні технології видання карт

Додаток 1

Зразок оформлення титульної сторінки

Інститут землевпорядкування та інформаційних технологій

при НАУ

Кафедра геодезії, картографії та фотограмметрії