Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розлади особистості.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
45.6 Кб
Скачать

2. Істерична особистість і сценічна особистість у чоловіків

Блекер і Тьюпін (Blacker and Tupin, 1977) узагальнили характеристики пацієнтів-чоловіків з істеричним і сценічним розладами особистості. При описі патологій характеру вони ранжирують по тяжкості під загальним заголовком "істеричні структури".

Чоловіки з істеричною особистістю виявляють таку ж схильність до емоційної драматизації і афективної лабільності, що і істеричні жінки. Вони також демонструють вибухи емоцій або афективні спалахи, імпульсивна і інфантильна поведінка в умовах близької емоційної залучення при збереженні здатності до диференційованого поведінки в звичайних соціальних умовах.

Чоловіки з істеричною особистістю виявляють кілька патернів розладів сексуальної адаптації. Один з патернів характеризується якістю псевдогіпермаскулінності.

Пов'язаний з цим патерн, хоча зовні він виглядає як протилежний, - спокушати, злегка жіночне, інфантильне сексуальна поведінка, що поєднує схильність до флірту і гетеросексуальному промискуитету з залежним, дитячим ставленням до жінок.

Проміскуїтет (лат. promiscuus - змішаний, загальний - У сексології проміскуїтет - безладні статеві зносини з багатьма партнерами. Найбільш часто зустрічається в підлітковому середовищі. Часті статеві зв'язку з безперервною зміною партнерів можуть поєднуватися з ранньої алкоголізацією. У стані алкогольного сп'яніння у підлітків нерідко настає пасивна подчиняемость більш старшим партнерам, наслідком чого стають статеві контакти без будь-якого внутрішнього спонукання. У асоціальних компаніях, де прийнятий певний стиль сексуальних взаємин, молоді люди починають наслідувати один одному, зводячи все різноманіття інтимного життя людини до знеособленому і вельми примітивного сексу "з ким і як доведеться ". Як показали дослідження, якщо з підліткового віку (особливо у дівчаток) спостерігався проміскуїтет, то надалі в багатьох з них зберігається потреба в постійній зміні сексуальних партнерів, виявляється нездатність задовольнятися постійної зв'язком, що заважає створенню міцної, сім'ї. У таких випадках проміскуїтет стає звичним, накладаючи відбиток на всю подальшу статеве життя індивіда. До промискуитету, як у чоловіків, так і у жінок, може привести і патологічно підвищений статевий потяг. Зазвичай сексуальна расторможенность виникає при ураженнях глибинних структур мозку, в маніакальній стадії депресії, деяких випадках шизофренії та інших розладів психіки 4.

При лікуванні як жіночні, так і гіпермаскулінние типи виявляють свідому чи несвідому провину за глибокі сексуальні стосунки з жінками і дивовижну нездатність до ідентифікації з дорослою чоловічої сексуальної роллю у відносинах з жінками, що знаходиться в різкому контрасті з їх зовні демонстрованим поведінкою 5.

Сценічні особистості у чоловіків зазвичай представлені розмитою ідентичністю, важкими розладами об'єктних відносин і слабкістю контролю за імпульсами. Вони також виявляють проміскуітетное, часто бісексуальне і поліморфно-перверсним сексуальну поведінку.

Чоловіки - пацієнти з "неврозом компенсації" або іпохондрією часто виявляють емоційну незрілість, схильність до драматизації, афективну поверховість та імпульсивність, характерні для сценічного розлади особистості, поряд з антисоціальними рисами і схильностями до експлуатації в своїх відносинах з представниками допомагають професій.

Хоча до цих пір не існує емпіричних досліджень, що забезпечують тверду основу для прогнозу випадків істеричних і сценічних розладів, є спостереження, що свідчать, що жінки з істеричним розладом особистості починають краще функціонувати в середньому і літньому віці, так що постає питання, якою мірою притаманна їм хороша сила Его, здатність до зацікавленості в інших людях при роботі і професійної діяльності та поступова компенсація сексуальних гальмувань і конфліктів протягом життя полегшують їм соціальну і внутріпсихічних адаптацію в цьому віці. Сценічне розлад особистості, на відміну від цього, часто призводить до декомпенсації в зрілі і літні роки. Кумулятивний ефект нездатності дотримуватися особистих, професійних, культурних і соціальних цінностей, часті порушення або невдачі в близьких відносинах і розмита ідентичність, типові для особистості таких пацієнтів, - все це може перешкоджати звичайному соціальному научению і приводити до порочного кола, що погіршують їх функціонування з роками.

Істерична розлад особистості має при психоаналітичному лікуванні блискучий прогноз. Сценічне розлад особистості дає тільки помірно сприятливий прогноз при модифікованому психоаналітичному лікуванні, але має більш гарний прогноз при психоаналітичної або експлоратівной психотерапії. Удосконалення психоаналітичної психотерапії для прикордонних розладів особистості в останні роки призвело до поліпшення прогнозу для цих пацієнтів.

Хоча основна інформація в цій області виходить з вивчення історій хвороби пацієнтів та психоаналітичного дослідження їх минулого досвіду, літературні дані все більше сходяться на тому, що жінки з істеричним розладом особистості відбуваються з досить стабільних сімей, що мають спільні характеристики. Їхні батьки описуються як спокушаючі, часто поєднують сексуально спокушає і сверхстімулірующее поведінка по відношенню до дочок з різким, авторитарним і іноді сексуально пуританським відношенням: спокуса з боку батька в дитинстві зазвичай змінюється на заборону на сексуальні і любовні захоплення в підлітковому віці. Матері цих пацієнток описуються як домінуючі та контролюючі життя дочок, часто виникає враження, що вони намагаються реалізувати свої нездійснені мрії в дочках. У той же час ці матері ефективні та відповідальні будинку і в суспільному житті.

Менше інформації є про сімейні джерелах сценічного розлади особистості. Загалом вважається, що ці пацієнтки відбуваються з більш порушених сімей, з глибокими хронічними конфліктами, які зачіпають відносини матері і дитини та з важкими розладами особистості у матерів.

Все більш поширеним стає думка, що культуральні чинники грають фундаментальну роль, визначальну організацію патологічних рис характеру, опосередковуючи відносини між несвідомим внутріпсихічних конфліктом і соціальною адаптацією. Культуральні стереотипи щодо тендерних ролей, розподіл влади між статями і межі схвалюється і разрешаемого сексуальної поведінки мають вирішальне значення для динамічної організації патологічних рис характеру 6.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]