Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (11).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
53.12 Кб
Скачать

Введення

Рівень сільськогосподарського машинобудування є визначальним фактором всього господарського комплексу країни. Найважливішими умовами прискорення розвитку господарського комплексу є зростання продуктивності праці, підвищення ефективності виробництва та поліпшення якості продукції.

Застосування більш прогресивних методів виготовлення машин має при цьому першорядне значення. Якість машини, надійність, довговічність і економічність в експлуатації залежать не тільки від досконалості її конструкції, але і від технології її виготовлення і ремонту.

Інженер-технолог стоїть останнім у ланцюзі створення нової машини і від обсягу його знань і досвіду в чому залежить її якість і конкурентоспроможність.

В умовах ринкової економіки основним завданням сільськогосподарського машинобудування є виробництво того, що продається, а не продаж того, що виробляється.

Курсовий проект по технології сільськогосподарського машинобудування є важливим етапом у підготовці інженерів-механіків і визначає здатність студентів самостійно вирішувати різні технологічні та конструкторські задачі, показує в цілому рівень професійної підготовки майбутніх фахівців.

Слід зазначити, що в курсовому проекті не допускається копіювання існуючого на базовому підприємстві ТП, а рекомендується на основі аналізу розробити більш досконалий ТП, використовувати сучасне високопродуктивне обладнання, прогресивні конструкції пристосувань і ріжучих інструментів.

1. Призначення і конструкція деталі

Деталь «вал ведучий» 7821-4202026 є складовою частиною коробки передач автомобіля і служить для передачі крутного моменту.

В процесі експлуатації деталь піддається в основному динамічним навантаженням, пов'язаним з передачею крутного моменту.

Дана деталь відноситься до класу валів. Всі поверхні деталі мають доступ для обробки, є можливість багаторізцові продуктивної обробки на автоматах і напівавтоматах. Задана точність поверхонь деталі відповідає економічній точності обладнання. Матеріал деталі, сталь 45, легко обробляється лезвийні і абразивним інструментом. При термічній обробці такої сталі можна отримати необхідну структуру і твердість. Вал має невелику кількість ступенів з незначним перепадом їх діаметрів, тому дана деталь виготовляється з штучних заготовок. Поверхні вала, що мають різні параметри шорсткості і оброблені за різною мірою точності, розділені канавками. Деталь має зростаючі діаметри ступенів. Чітко розмежовуються оброблені та необроблені поверхні.

Вибір габаритних розмірів, конфігурації, параметрів точності виготовлення окремих поверхонь деталі і матеріалу деталі диктується габаритами вироби, до якого входить изготовляемая деталь, умовами роботи деталі у вузлі і її функціональним призначенням.

Деталь - вал ведучий - ступінчаста, складається з 5-ти ступенів (рис. 1).

Рисунок 1.1.

Поверхні 8 деталі (рис. 1) призначена для посадки з зазором на неї колеса зубчастого, а поверхню 8 - для посадки з натягом колеса зубчастого.

Поверхні 6 і 10 є шийками під підшипники. Поверхні 7 і 9 призначені для упору в них кілець підшипників. Різьбові поверхні 2 і 12 служать для нагвинчування на них гайок, які регулюють натяг в підшипниках. Отвори 3 і 13 необхідні для стопоріння гайок.

Поверхні 1 і 14 має другорядне значення для службового призначення деталі.

Деталь виготовляється зі сталі 45 ГОСТ 1050-88. Хімічний склад сталі 45 наведено в таблиці 1.1., Механічні властивості стали наведені в таблиці 1.2.

Таблиця 1.1.

З Si Mn S P Ni Cr

Масова частка елементів,%

0,42-0,50 0,17-0,37 0,50-0,80 0,04 0,035 0,25 0,25

Таблиця 1.2.

у т,

МПа у в,

МПа д 5,

% ш,

% б Н,

Дж / см 2 НВ (не більше)

горечекатанной отожженной

360 690 16 40 50 241 197

Сталь 45 ГОСТ 1050-88 - середньовуглецевих якісна сталь, що має хороші механічні властивості для оброблення різанням, добре гартується. Сталь 45 застосовують для виготовлення вал-шестерень, колінчастих і розподільних валів, шестерень, шпинделів, циліндрів, кулачків та інших нормалізованих, поліпшується і піддаються термообробці деталі, від яких потрібна підвищена міцність. В даному випадку застосування даного матеріалу доцільно.

2. Аналіз технологічності конструкції деталі

Метою аналізу конструкції деталі на технологічність є виявлення недоліків конструкції за відомостями, що містяться в кресленнях і технічних вимогах, а також можливе поліпшення технологічності даної конструкції.

Аналіз технологічності проводиться, як правило, в два етапи: якісний і кількісний.

2.1 Якісний аналіз технологічності деталі

Конфігурація деталі досить технологічна для обробки різанням на токарному верстаті, всі поверхні легкодоступні для інструментів. Діаметральні розміри вала убувають від середини до кінців. Жорсткість вала допускає отримання високої точності обробки (жорсткість вала вважається недостатньою, якщо для отримання точності 6 ... 9-го квалітетів ставлення його довжини l до діаметра d понад 10 ... 12).

Визначимо жорсткість деталі:

На кресленні вказані всі необхідні розміри, необхідна шорсткість оброблюваних поверхонь, допуски співвісності і радіального биття поверхонь, допуски торцевого биття.

Технологічною базою при точінні є чорнова поверхню заготовки, після переустановлення деталі - вже оброблена поверхня вала. На шліфувальних операціях технологічною базою є вісь деталі (центрові отвори).