Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
308.74 Кб
Скачать

Лекція №1. Категорійно-понятійний апарат з безпеки життєдіяльності, таксономія небезпек. Ризик як кількісна оцінка небезпек.

План

  1. Категорування нормативно-правової бази.

  2. Безпека життєдіяльності: предмет, мета, задачі

3. Класифікація небезпек. Таксономія небезпек.

4. Класифікація надзвичайних ситуацій.

Щорічно у світі на виробництві гинуть більше 200 тис. чоловік і більше 120 млн. чоловік одержують травми. Постійно зростає не тільки загальне число нещасних випадків, але й число великих аварій і катастроф, що призводять до значних матеріальних втрат і жертв. Руйнівний потенціал крупних технологічних катастроф можна порівняти сьогодні лише з потенціалом військових арсеналів. Тільки в сфері енергетики добувається, зберігається й перероблюється в усім світі близько 10 млрд. тонн умовного палива. Ця маса порівнянна лише з арсеналом світового запасу ядерної зброї.

Крім голосних (у прямому й переносному значенні) катастроф, день у день, рік у рік відбуваються тисячі так званих "тихих" катастроф. Перед усім вони породжені викидами в атмосферу й водойми різних шкідливих речовин – відходів виробництв, вихлопних газів, радіоактивним й електромагнітними випромінюваннями й т.п. При цьому припустимі норми викидів і випромінювань можуть перевищуватися в десятки й сотні разів.

За даними фахівців стан здоров'я населення залежить на 20-40 % від стану навколишнього середовища, на 15-20 % – від генетичних факторів, на 25-50 % – від способу життя й тільки на 10 % – від діяльності служб охорони здоров’я.

Історична довідка з правового регулювання БЖД

Нормативно-правова основа безпеки життєдіяльності коренями своїми йде далеко в минуле. Основою документів, що формували нормативно-правові відносини у ті далекі роки і дійшли до нас, можна вважати документи релігійних концесій, а саме: Біблію, Коран, Талмуд та інші.

Ці документи містять історію розвитку людства, що цілком пов’язана з прагненням людей до безпечного способу життя. У цих документах зазначено норми поведінки людей у соціумі, які можуть забезпечити безпечні умови життя на землі.

Відповідно до Біблії, першим, хто дав визначення «життя» можна вважати Адама, котрий нарік свою дружину Євою, що означає «життя», і вона стала матір’ю всіх людей. Одним із перших, хто скоїв убивство, позбавив життя людини насильницьким шляхом, був Каїн, який убив свого брата Авеля.

У Біблії наводяться й інші історичні матеріали, але одним із головних досягнень людства слід вважати сформульовані в Біблії 10 заповідей, що передав Господь Мойсею, як перші й основні закони, згідно з якими має жити людина, і це забезпечить безпеку її існування.

  1. Категорування нормативно-правової бази з безпеки життєдіяльності.

Нормативно-правова основа безпеки життєдіяльності складається з законів, норм, правил, постанов та інших документів, що мають силу законів для жителів України, виданих органами виконавчої і законодавчої влади, що стосуються питань захисту життя і здоров’я населення країни, чи безпосередньо або непрямо, через елементи середовища існування (наприклад, закони, спрямовані на захист природного середовища). Тому всі ці документи можна умовно поділити на дві категорії: перша — документи, що стосуються захисту життя і здоров’я людини як елемента «середовища існування»; друга — документи, націлені на збереження «середовища існування» людини.

Нормативно-правовою основою безпеки життєдіяльності (НПО БЖД) є Конституція України (1996),

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]