Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_11 Рибне господарство.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
246.78 Кб
Скачать

Лекція №11. Використання водних ресурсів рибним господарство України

  1. Законодавча база рибного господарства та загальні відомості про Державний комітет рибного господарства України

  2. Критерії якості води для рибного господарства.

  3. Використання водних об’єктів України для рибного господарства.

  4. Сучасний стан розвитку рибного господарства.

  5. СОТ та рибальство. Вплив світової економічної кризи на рибне господарство.

  1. ЗУ «Про рибне господарство та регулювання рибальства» визначає правові, економічні, соціальні та організаційні засади рибного господарства та регулювання рибальства, порядок взаємовідносин між державними органами управління і користувачами водних живих ресурсів у процесі рибогосподарської діяльності, організації вивчення, охорони, раціонального використання, відтворення риби та інших водних живих ресурсів.

Згідно статті законодавство про рибне господарство та регулювання рибальства ґрунтується на нормах Конституції України і складається з цього Закону, розробленого відповідно до Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища",Земельного кодексу України, Водного кодексу України, Кодексу торговельного мореплавства України, Законів України "Про тваринний світ", "Про виключну (морську) економічну зону України", "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", "Про Загальнодержавну програму розвитку рибного господарства України на період до 2010 року" міжнародних договорів у галузі регулювання промислу та виданих відповідно до них нормативно-правових актів.

Згідно статті 12. ЗУ «Про рибне господарство та регулювання рибальства» рибогосподарські водні об'єкти поділяються на рибогосподарські водні об'єкти загальнодержавного та місцевого значення. До рибогосподарських водних об'єктів загальнодержавного значення належать:

внутрішні морські води (з лиманами та естуаріями), територіальне море, виключна (морська) економічна зона України, акваторія континентального шельфу;

водні об'єкти (озера, річки та їх притоки всіх порядків, водосховища), які знаходяться і використовуються на території більш як однієї області;

водні об'єкти в межах територій природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення.

До рибогосподарських водних об'єктів місцевого значення належать водні об'єкти (озера, річки та їх притоки всіх порядків, водосховища), які знаходяться і використовуються у межах однієї області і не належать до водних об'єктів загальнодержавного значення.

Державний комітет рибного господарства України створено відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від  2  листопаду 2006 року № 1523. (Держкомрибгосп) – центральний орган виконавчої  влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів  України через Міністра аграрної політики.

ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ДЕРЖКОМРИБГОСПУ:

  • участь у формуванні та забезпечення державної політики у галузі рибного господарства  і рибної промисловості;

  • розроблення та здійснення комплексних заходів щодо забезпечення пріоритетного розвитку рибництва, охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів у рибогосподарських водоймах України, вивчення стану їх запасів, організація рибальства  у виключній (морській)економічній зоні і на  континентальному шельфі України, а також у водах за межами юрисдикції України  відповідно до міжнародних угод України;

  • здійснення  державного управління, регулювання та контролю у сфері охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів;

  • здійснення державного нагляду за безпекою мореплавства флоту рибного господарства, контролю за ефективністю функціонування системи моніторингу риболовних суден.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]