Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(1)комунікативне призначення мови в професійн....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

Висновки

Сучасна українська мова є багатовіковим надбанням українського народу. Вона створена зусиллями багатьох поколінь. «В мові наша стара й нова культура, ознака нашого національного визнання... І поки живе мова —житиме й народ, як національність...» (І. Огієнко).

Становлення народу тісно пов'язане з формуванням його мови. Усі сторони суспільного життя, процеси пізнавальної і творчої діяльності людини, кожний момент її свідомості супроводжуються мовою.

Мова — найважливіший засіб спілкування між людьми. Вона безпосередньо зв'язана з мисленням. Не може бути мислення без мови і мови без мислення. Мова і мислення мають глибоко суспільний характер — не лише за своєю природою, а й за своєю функцією в суспільстві. За допомогою мислення люди пізнають світ, об'єктивні закони природи й суспільства. Пізнавальна діяльність людини, її мислення можливі лише на базі мовного матеріалу, слів і речень. Кожний момент діяльності обумовлюється думкою і її носієм — мовою. Тільки завдяки мові все здобуте попередніми поколіннями не гине марно, а служить фундаментом для подальшого розвитку людства.

Літературна мова — це мова державних, громадських, політичних установ, організацій, навчальних закладів, науки, художньої літератури, ділового спілкування, театру, кіно, преси, телебачення.

В Україні державною є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя; сприяє розвитку української нації, її традицій і культури. І це гарантує Конституція України.

Така важлива роль мови в суспільному житті нашої держави зобов'язує добре знати правила й закономірності її розвитку. Щоб оволодіти нормами сучасної літературної мови, треба глибоко вивчати її лексичний склад, фонетичну систему, граматичну будову і стилістичні властивості.

Список використаної літератури

  1. Зубков М. Сучасна українська ділове мовлення./ М. Зубков – Харків, 2001.

  2. Коваль А.П. Культура української мови./ А.П. Коваль – К.

  3. Мацько Л.І., Сидоренко О.М. Українська мова./ . Л.І. Мацько, О.М. Сидоренко – К., 1992.

  4. Панько Т. І Українське термінознавство./ Т. І. Панько, І. М.Кочан, Г. П. Мацюк – Львів, 1994.

  5. Сучасна українська мова / За ред. О.Д. Пономарева. – К., 2001.

  6. Сучасна українська література мова / За ред. А.П. Грищенка. – К., 1997.

  7. Сучасна українська літературна мова / За ред. М.Я.Плющ. – К., 2001.

  8. Шевчук С.В. Українське ділове мовлення./ С.В. Шевчук– К., 1999.

  9. Бабич Н.Д., Герман К.Ф., Скаб М.В. та ін. Ділова українська мова / - Чернівці:Рута, 1996.Вандербильт Є. Єтикет. – М., 1996.

  10. Ющук І.П. Українська мова: Підручник для студентів філологічних спеціальностей вищих навчальних закладів. – К: Либідь, 2003.