Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поект авторської школи на основі ідей видатних....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
39.92 Кб
Скачать

МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

КАФЕДРА ПЕДАГОГІКИ ТА ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ

Індивідуальне науково – дослідне завдання з курсу історія педагогіки

«Проект авторської школи на основі ідей видатних представників історії педагогіки»

Виконав студент 210 академгрупи

Хіміко – біологічного факультету

Волгін М.Ю.

Науковий керівник:

Професор Окса М.М. та Фокшек А.В.

Мелітополь 2011

Зміст

  1. Вступ…………………………………………………………………………...3

  2. Концепція школи……………………………………………………………...4

    1. Концепція навчання за роками…………………………………………...5

    2. Мета виховного процесу………………………………………………….8

    3. Завдання курсу…………………………………………………………….8

    4. Головні принципи виховання…………………………………………….9

  3. Висновок……………………………………………………………………..10

Список використаної літератури………………………………………………11

  1. Вступ

Розширення знання української мови та історії рідного краю сприяє становленню почуття патріотизму. Знання рідної мови та її історії стало реальною потребою нашої держави. Для цього потрібно, як можна скоріше, перевести всі школи України на державну мову навчання, створювати спеціальні школи додаткової освіти. Потрібно ввести в усіх школах, як обов’язкову дисципліну, історію культури українського народу.

Для своєї розробки проекту авторської школи додаткової освіти «Моя Україно!», я взяв ідею навчання на рідній мові Івана Франка. Він вважав, що для того щоб забезпечити правильне розумове, фізичне і моральне виховання учнів, навчити їх правильно мислити, треба здійснювати навчання рідною мовою. Важливим засобом такого виховання дітей має бути народна творчість і художня література.

Великого значення І. Франко надавав ролі вчителя. Вважав, що той, хто хоче бути вчителем, не маючи покликання до педагогіки, лише завдає шкоди вихованню підростаючого покоління. Хороший учитель має завоювати довіру дітей, уникати шаблону і одноманітності в навчанні, розвивати в них самостійність думки і дії, прищеплювати кращі моральні якості, виховувати любов до праці та людей. Вчитель повинен мати не тільки теоретичну підготовку, а й володіти практичними навичками, добре знати свій предмет.

Для вчителя, який самовіддано працює на ниві народної освіти, потрібно створювати сприятливі умови. І. Франко дав чимало цікавих порад щодо виховання дітей у сім’ї . На його думку, найважливішим, є вплив батьків на дитину у ранньому віці. Потрібне тверде керівництво дітьми з боку батьків, формування їхніх моральних якостей і норм поведінки; батьки повинні розвивати в дітей прагнення до пізнання природи і життя. І. Франко вважав, що особлива роль у сімейному вихованні належить матері. Він зазначав, що мати безпосередньо відповідає перед суспільством за виховання дітей. Проте не можна покладатися лише на матір, батьки – чоловіки теж повинні дбати про виховання дітей, між батьками й дітьми має бути взаєморозуміння.

Мета мого проекту: надання освіті національного забарвлення.

Головне завдання цього проекту: довести необхідність навчання дітей в національному дусі.

  1. Концепція школи

Даний проект школи додаткової освіти розрахований на дітей в віці від 11 до 16 років.

Актуальність програми обумовлена ​​метою сучасної освіти, що включає в себе виховання у школярів позитивного ставлення до рідної мови, культури людини, що говорить цією мовою, знання про культуру, історію, реалії та традиції рідної країни, включення школярів в діалог культур, знайомство з досягненнями національних культур і розвиток загальнолюдської культури, усвідомлення ролі рідної мови в дзеркалі культури рідного народу, а також особливістю сучасної ситуації розвитку суспільства, що стимулює відносини між державами в різних сферах: політичній, економічній, науково-технічній, освітній, культурній.

Розроблений мною проект посилює варіативну складову загальної освіти: у змісті курсу розглядаються аспекти, які пропонуються в рамках базових шкільних предметів (українська мова та література, англійська мова, історія, географія, валеологія, зарубіжна література) і більш широкого спектра тем, сфер і ситуацій спілкування, що відповідає досвіду, інтересам, психологічної особливості учнів. Також мною вводиться обов’язкове вивчення історії культури України, як окремої дисципліни. Стержнем курсу є формування поваги до закону, права, правам інших людей і відповідальності перед суспільством. При максимальному розширенні змісту та форм практичної діяльності дітей, створюються умови для самостійної продуктивної роботи, в якій виявляються творчі здібності дитини. Учні долучаються до культури країн рідної країни та культур інших народів. У дітей формуються вміння представляти свою країну, її культуру в умовах міждержавних відносин.

У даному проекті поєднуються:

- Свобода вибору дитиною напрямків, видів і форм діяльності в умовах єдиного освітнього простору;

- Використання в освітньому процесі сучасних освітніх технологій, що сприяють розвитку творчих здібностей дітей;

- Змістовне та організаційне різноманітність заходів, орієнтованих на представлення можливостей кожної дитини;

- Педагогічна та інша підтримка дітей, які проявляють високий рівень творчих здібностей: спільна творча діяльність дітей і дорослих з освоєння культури та проживання в певній культурі.

Проект складений на основі прогнозування кінцевих результатів діяльності педагогів та учнів: розвиток здібностей учнів, поліпшення показників соціальної адаптації випускників (готовність і успішне навчання у вузах, конкурентоспроможність на ринку праці), наявність презентабельних результатів діяльності учнів (участь і позитивні результати в міських олімпіадах, науково – дослідних роботах, міжнародних проектах).

У практичній роботі діти спираються на загальнолюдські моральні цінності, в контексті традицій європейської цивілізації та культури громадянського суспільства стосовно до умов становлення демократії в сучасній Україні. Триває збагачення свідомості і мислення учнів знаннями історії України і країн Європи, пізнання ними етикету, елементарних моральних норм, побуту народів, що населяють ці країни, знайомство з національною культурою, традиціями і внеском цих країн у світову культуру.

Особливе місце відводиться відродженню та розвитку національних традицій, питань історії та культури рідного краю, що дає можливість вихованцям школи брати участь у роботі науково – практичних конференцій.

Однією з особливостей проекту є паралельна робота з матеріалами з предметів, як рідною, так і на іноземній мові, тому що сформовані комунікативні якості знаходяться на різному рівні розвитку.

Тематика засідань клубу, напрями його пізнавальної, науково-дослідної та інших форм роботи будуть складатися на основі інтересів самих дітей, що додатково створюватиме умови для формування у них соціальної активності. Свобода членства та участі в заходах школи буде робити її особливо привабливою в очах школярів. Свобода вибору в широкому сенсі є одним з основних принципів додаткової освіти.