Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР 10 Робота з арх_ваторами.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
39.87 Кб
Скачать

Практична робота №10 (4 години)

з дисципліні

"Інформатика та комп'ютерна техніка"

Тема: робота з архіваторами на прикладі програми Winzip.

Мета роботи: навчитися працювати з програмами-архіваторами на прикладі програми . Winzip.

Порядок виконання роботи

Проглядання архівного файлу у форматі * .ZIP

  1. Запустите диспетчер архівів WinZip 7.0 командою Пуск > Програми > WinZip > WinZip 7.0 (якщо на Вашому комп'ютері встановлена свіжіша версія WinZip, можна запустити її).

  2. Вставте гнучкий диск, що містить архівний файл у форматі ZIP, в дисковод А:.

  3. Дайте команду File > Open Archive (Файл > Відкрити архів).

  4. В діалоговому вікні Open Archive (Відкриття архіву) скористайтеся розкриваючою кнопкою в списку Тека, розшукайте і відкрийте Диск 3,5 (А:), виділите значок файлу у форматі .ZIP і клацніть на командній кнопці Відкрити (у вікні програми WinZip 7.0 відкриється список файлів, що входять в архів).

  5. Виділите значок файлу, який бажаєте проглянути, наприклад ReadMe.Txt. Двічі клацніть на цьому значку, і файл відкриється у вікні асоційованої програми. За умовчанням в операційній системі Windows 98 з файлами типу *.ТХТ асоційована програма Блокнот.

  6. Якщо потрібно проглянути файл в іншій програмі, виділіть його значок і скористайтеся командою Actions > View (Дії > Перегляд). По цій команді відкриється діалогове вікно View (Перегляд), в якому можна самостійно вказати, яку програму слід використовувати як засіб перегляду для файлів даного типу.

  7. Виділите для перегляду файл з іншим розширенням імені, наприклад *.diz. Цей тип файлів не має асоційованої програми перегляду. Після застережливого повідомлення він відкриється в стандартному засобі проглядання Windows – у програмі Швидкий перегляд.

Ви навчилися проглядати файли, що знаходяться усередині архіву, без розпаковування архіву і, відповідно, без витягання файлів. Це важливо, оскільки далеко не всі архіви, що поступають на комп'ютер, особливо з Інтернету, варто розпаковувати. Попередній перегляд дозволяє переконатися в тому, що архів містить дійсно необхідні дані, а також отримати попередню інформацію про те, як краще розпорядитися його вмістом.

Виймання файлів з zip-архіву

  1. Заздалегідь визначите теку, в яку будуть поміщені файли, витягувані з архіву. Якщо ніяких переваг не немає, створіть тимчасову теку, наприклад теку С:\ Мої документы\ Проба.

  2. Запустите диспетчер архівів WinZip 7.0 і відкрийте Zip-архів, розміщений на гнучкому диску А:.

  3. Виділите файли, які бажаєте витягнути. При груповому виділенні користуйтеся лівою кнопкою миші спільно з клавішами CTRL і SHIFT.

  4. Дайте команду Actions > Extract (Дії > Витягнути) - відкриється діалогове вікно Extract (Витягання).

  5. На лівій панелі діалогового вікна встановите необхідні перемикачі.

  6. На правій панелі відкрийте папку, в яку відбудеться витягання виділених файлів. Робота на правій панелі аналогічна роботі з Провідником Windows.

  7. Запустите процес витягання файлів клацанням на командній кнопці Extract (Витягнути).

  8. Після закінчення процесу закрийте діалогове вікно клацанням на кнопці Cancel (Відміна) або на закриваючій кнопці в правому верхньому кутку вікна і завершите роботу з програмою WinZip командою File > Exit (Файл > Вихід).

  9. За допомогою Провідника (Пуск > Програми > Провідник) переконаєтеся в тому, що файли, витягнуті з архіву, дійсно поступили в задану теку.

  10. Видалите експериментальну теку \ Проба. Ви навчилися витягувати файли з архіву в задану теку. При цьому у нас є наступні можливості вибору: - які файли витягувати, а які - ні; - в яку теку проводити запис.

Створення zip-архіву

  1. Створіть теку для експериментів, наприклад C:\Windows\Temp\Zip_Проба.

  2. Методом копіювання наповните цю теку довільними файлами, наприклад, узявши їх із стандартної теки C:\Windows\Media (файли в цій теці мають «довгі імена», а нам важливо переконатися в тому, що після архівації вони залишаються непошкодженими).

  3. Запустите диспетчер архівів WinZip 7.O.

  4. Дайте команду File > New Archive (Файл > Створити Архів) - відкриється діалогове вікно New Archive (Створення архіву). У цьому вікні перш за все виберіть теку, в якій буде створений архів, наприклад C:\Windows\Temp\Zip_Проба.

  5. Введіть ім'я архіву в поле Ім'я файлу (наприклад Media) і переконаєтеся, що в полі Files of type (Тип файлу) встановлений тип Zip files.

  6. Обов'язково встановите прапорець Add dialog (Відкривати вікно Включення в архів) і клацніть на кнопці ОК.

  7. Якщо прапорець Add dialog встановлений, відкриється діалогове вікно Add (Включення в архів).

  8. В списку Action (Дія), що розкривається, виберіть пункт Add (and replace) files (Додавати і замінювати файли).

  9. В списку Compression (Ступінь стиснення), що розкривається, виберіть пункт Normal (Звичайна).

  10. В групі елементів управління Folders (Теки) встановите прапорець Include Subfolders (Включаючи вкладені теки). Не дивлячись на те, що в нашому прикладі в теці \Media немає вкладених тек, треба узяти за правило включати даний прапорець завжди.

  11. В групі елементів управління Attributes (Атрибути) переконаєтеся в тому, що встановлений прапорець Include system and hidden files (Включати системні і приховані файли.

  12. Виділите файли, що включаються в архів. При груповому виділенні файлів користуйтеся лівою кнопкою миші спільно з клавішами SHIFT і CTRL. Якщо потрібно виділити всі файли, можна скористатися комбінацією клавіш CTRL+A.

  13. Клацніть на командній кнопці Add (Додати в архів) – почнеться процес формування архіву.

  14. За допомогою Провідника відкрийте теку C:\Windows\Temp\ Zip_Проба. Розшукайте створений файл Media.zip. Встановите його розмір по рядку стану або перемкнувшись в режим Таблиця.

  15. Перемкнетеся в програму WinZip 7.0. Відкрийте в ній створений архів і переконайтеся в тому, що «довгі імена» файлів збереглися.

  16. Закрийте програму WinZip.

Ви навчилися створювати архіви стислих файлів. При цьому Ви маєте можливість вибрати, які файли включаються в архів і в якій теці створюється результуючий файл. Ви також можете вибрати ступінь стиснення, вказати режим оновлення файлів для тих випадків, коли в архіві вже є файли, однойменні що додається, і задати режим упаковки тек із збереженням структури вкладених тек. Дані настройки виконують в спеціальному діалоговому вікні Add (Додавання в архів). Вони особливо важливі в тих випадках, коли диспетчер архівів використовується з метою організації резервного копіювання даних. Звернете увагу, що додавання в архів можна здійснювати і методом перетягування необхідних файлів на теку Zip-архіву.