Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтел.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
348.16 Кб
Скачать

12)Правові засади д-сті патентних повірених

Відносини, пов'язані з набуттям, реалізацією і припиненням права займатися діяльністю патентного повіреного регулюються Положенням про представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених), ЗУ «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Положенням про Державний реєстр представників у справах інтелектуальної власності (ПП). ПП надає фізичним та юридичним особам допомогу і послуги, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, представляє інтереси зазначених осіб у Державне підприємство "Український інститут промислової власності" (Укрпатент), а також судових органах, кредитних установах, у відносинах з іншими фізичними та юридичними особами. ПП повинен бути громадянином України, який постійно проживає в Україні; має повну вищу освіту, а також повну вищу освіту в сфері охорони інтелектуальної власності; має не менш як п'ятирічний досвід практичної роботи у сфері охорони інтелектуальної власності; склав кваліфікаційні екзамени, пройшов атестацію і одержав свідоцтво на право займатися діяльністю патентного повіреного. Державний реєстр представників у справах інтелектуальної власності веде Укрпатент. ПП діє за дорученням особи, яку він представляє. Це доручення засвідчується договором, довіреністю або іншим документом, що підтверджує його повноваження відповідно до законодавства. Іноземні особи та особи без громадянства, які проживають чи мають постійне місцезнахо-дження поза межами України, у відносинах з Укрпатентом реалізують свої права через представників у справах інтелектуальної власності (ПП), зареєстрованих відповідно до закону. ПП має право займатися своєю діяльністю індивідуально або разом з іншими патентними повіреними, створювати патентні агентства, фірми, бюро, контори тощо з правами юридичної особи, а також працювати за наймом. ППі можуть об'єднуватися у громадські організації згідно із чинним законодавством України. Таким чином, ПП є громадянин України, який отримав Свідоцтво представника у справах інтелектуальної власності (патентного повіреного) та надає послуги, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, правовий статус якого регулюється вищезазначеними актами.

13)Поняття авторського права та його джерела.

Авторське право (скор. АП, англ. copyright). В об'єктивному розумінні авторське право — це сукупність правових норм, які регулюють відносини, що виникають внаслідок створення і використання творів літератури, мистецтва й науки.

Авторське право, як частина цивільного законодавства, регулює відносини, пов’язані з використанням творів літератури, науки і мистецтва. У цих відносинах беруть участь, з одного боку, автори творів, їх спадкоємці, правонаступники та інші власники авторського права, з другого — організації, зацікавлені у використанні творів: видавництва, редакції періодичних видань, кіностудії, телестудії, радіостанції, театри, концертні організації, фірми звукозапису тощо. Відповідно законодавство забезпечує охорону прав не тільки авторів творів, а й творців об’єктів суміжних прав (виконавців, виробників фонограм, радіомовних і телевізійних компаній), що сприяють розповсюдженню цих творів.

ЗУ «Про авторське право і суміжні права», Закон України «Про видавничу справу»; Закон України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»; Закон України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»; Закон України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах»;

Закон України «Про науково-технічну інформацію»; Закон України «Про професійних творчих працівників та творчі спілки»;

ПКМУ «Про порядок державної реєстрації авторських прав»

Бернська конвенція, Догові ВОІВ про авторське право; Всесвітня конвенція про авторське право 1952 року

Конституція України, ЦКУ, ГКУ

Постановою Кабінету Міністрів про державну реєстрацію авторського права і договорів, які стосуються прав автора на твір;