Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теория нг 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
222.72 Кб
Скачать

00000000000000000000000000000

ВСТУП

AutoCAD — дво- і тривимірна система автоматизованого проектування і креслення розроблена компанією Autodesk. Перша версія була випущена в 1982 році. AutoCAD і спеціалізовані додатки на його основі знайшли широке застосування в машинобудуванні, будівництві, архітектурі та інших галузях промисловості. Вперше випущений в грудні 1982 року AutoCAD був однією з перших програм САПР для роботи на персональних комп'ютерах, зокрема, IBM PC. У той час, більшість інших CAD-програми працювали на великих ЕОМ.

AutoCAD і AutoCAD LT підтримують англійську, німецьку, французьку, італійську, іспанську, японську, корейську, китайську спрощену, китайський традиційну, російську, чеську, польську, угорську, бразильську португальську, датську, голландську, шведську, фінську, норвезьку і в'єтнамську мови. Рівень локалізації варіюється від повної адаптації, до переказу тільки довідкової документації.

МЕТА ТА ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Метою курсу комп'ютерної графіки є засвоєння основних команд AutoCADy, які дозволяють створити будь-яке креслення, відредагувати його, а також зміцнення знань студентів з інженерної графіки.

Згідно з програмою передбачено виконання курсової роботи, яка складається з трьох завдань. Перше завдання - виконання креслення "Титульний аркуш", друге - побудова креслення "Спряження", третє – створення робочого креслення “Опора”. Виконання цих завдань базується на вивченому матеріалі стосовно використання команд створення і редагування креслень та отримання навичок роботи з ПЕОМ.

Хід роботи

Апаратне забезпечення

При виконанні роботи користуємося системами AutoCAD R14 та AutoCAD 2000і на ПК з такою конфігурацією:

Процесор: AMD Sempron(tm) 3000+ ;

Пам'ять: 1 Гб. SD RAM;

Відеокарта: RADEON Х800, 128 Mb;

Монітор: LG FLATRON T710PH 17"

Жорсткий диск: 160G6;

Принтер: HP PSC 1510;

ОС: MS Windows XP Service Pack 2;

Пакет прикладних комп'ютерних програм AutoCAD версії 14 може бути встановлено на звичайну базову ПЕОМ, яка містить в собі процесор, оперативну пам'ять, графічний монітор, клавіатуру та дисковод.

Монітор використовується для наочного відображення креслення. Кожна зміна, що вноситься користувачем, миттєво знаходить своє відображення на екрані монітора. Важливою його характеристикою є розрізнювальна здатність. Чим вона вища, тим краща якість зображення. Для сучасних моніторів розрізнювальна здатність складає до 1280 х 1024 точок на дюйм при розмірі діагоналі робочого поля екрана до 21 дюйма.

Клавіатура є основним пристроєм управління системою. Вона призначена для введення команд, тексту та цифрової інформації.

Функціональні можливості

Ранні версії AutoCAD оперували невеликим числом елементарних об'єктів, такими як кола, лінії дуги і текст, з яких складалися більш складні. У цій якості AutoCAD заслужив репутацію «електронного кульмана», яка залишається за ним і понині. Однак, на сучасному етапі можливості AutoCAD дуже широкі і набагато перевершують можливості «електронного кульмана».

В області двовимірного проектування AutoCAD як і раніше дозволяє використовувати елементарні графічні примітиви для отримання більш складних об'єктів. Крім того, програма надає вельми обширні можливості роботи з шарами і аннотативними об'єктами (розмірами, текстом, позначеннями). Використання механізму зовнішніх посилань (XRef) дозволяє розбивати креслення на складові файли, за які відповідальні різні розробники, а динамічні блоки розширюють можливості автоматизації 2D-проектування звичайним користувачем без використання програмування. Починаючи з версії 2010 в AutoCAD реалізована підтримка двовимірного параметричного креслення.

Поточна версія програми (AutoCAD 2012) включає в себе повний набір інструментів для комплексного тривимірного моделювання (підтримується твердотільнеповерхневе іполігональне моделювання). AutoCAD дозволяє отримати високоякісну візуалізацію моделей з допомогою рендеринга mental ray. Також в програмі реалізовано управління тривимірним друком (результат моделювання можна відправити на 3D-принтер) і підтримка хмар точок (дозволяє працювати з результатами 3D-сканування). Тим не менш, слід зазначити, що відсутність тривимірної параметризації не дозволяє AutoCAD безпосередньо конкуруватиме з машинобудівними САПР середнього класу, такими як Inventor,SolidWorks та іншими. До складу AutoCAD 2012 включена програма Inventor Fusion, яка реалізує технологію прямого моделювання.

[ред.]Засоби розробки і адаптації

AutoCAD підтримує декілька інтерфейсів API для налаштування і автоматизації. До них відносяться AutoLISPVisual LISPVBA.NET і ObjectARX. ObjectARX є C++ бібліотекою класів, яка також була базою для розширення продуктів AutoCAD в конкретних областях, для створення продуктів, таких як AutoCAD Architecture, AutoCAD Electrical, AutoCAD Civil 3D, або сторонніх AutoCAD-додатків.

[ред.]Підтримувані операційні системи

AutoCAD сертифікований для роботи в сімействі операційних систем Microsoft Windows. Версія 2011 підтримує операційні системи Windows XP (з пакетом оновлень SP2),Windows Vista (з пакетом оновлень SP1) і Windows 7. 15 жовтня 2010 офіційно був випущений AutoCAD 2011 для Mac OS X (до цього останньою версією для Mac OS був AutoCAD Release 12, випущений в 1992 році). У комплект поставки (для Windows) входять версії і для 32-розрядних, і для 64-розрядних систем. AutoCAD підтримує використання обчислювальних ресурсів багатопроцесорних і багатоядерних систем.

[ред.]AutoCAD LT

AutoCAD LT - спеціалізоване рішення для 2D-креслення. Вперше випущений в листопаді 1993 року, AutoCAD LT, за ціною $ 495, став першим продуктом в історії компанії за ціною до $ 1000, який носив назву "AutoCAD". Крім того, що продається безпосередньо Autodesk, він також може бути придбаний в комп'ютерних магазинах, на відміну від повної версії AutoCAD, які повинні бути придбані у офіційних дилерів Autodesk. Станом на 2011 випуску AutoCAD LT MSRP зросла до $ 1200. Обмеження:

В AutoCAD LT відсутні можливості для створення, візуалізації та відтворення 3D-моделей, а також 3D-друку. AutoCAD LT не може бути використана на кількох комп'ютерах в мережі. AutoCAD LT не підтримує настройку з LISP, ARX і VBA.

[ред.]AutoCAD WS

Безкоштовний інтернет-додаток на базі хмарних обчислень, а також програма для пристроїв на ОС iOS (iPadiPhone і) [20]. Дозволяє переглядати і редагувати файли форматуDWG, завантажені в онлайн-сховище AutoCAD WS Online workspace, при цьому набір інструментів для редагування досить обмежений. У AutoCAD 2012 передбачена можливість прямого зв'язку з даним сервісом.

[ред.]Студентські версії

Студентські версії AutoCAD, призначені виключно для використання студентами та викладачами в освітніх цілях, доступні для безкоштовного завантаження з сайту Освітнього спільноти Autodesk. Функціонально студентська версія AutoCAD нічим не відрізняється від повної, за одним винятком: DWG-файли, створені або відредаговані в ній, мають спеціальну позначку (так званий освітній прапор), яка буде розміщена на всіх видах, при друку файлу (незалежно від того з якої версії - студентської або професійної - виконується друк). Об'єкти, створені в студентському версії не можуть бути використані для комерційного використання. Ці об'єкти "заражують" DWG файли створені в комерційній версії, якщо імпортуються.

Студентська спільнота Autodesk надає зареєстрованим студентам безкоштовний доступ до різних програм Autodesk.

[ред.]Спеціалізовані програми на основі AutoCAD

AutoCAD Architecture - версія, орієнтована на архітекторів і містить спеціальні додаткові інструменти для архітектурного проектування і креслення, а також засоби випуску будівельної документації. AutoCAD Electrical розроблений для проектувальників електричних систем управління і відрізняється високим рівнем автоматизації стандартних завдань і наявністю великих бібліотек умовних позначень. AutoCAD Civil 3D - рішення для проектування об'єктів інфраструктури, призначене для землевпорядників, проектувальників генплану і проектувальників лінійних споруд. Крім основних можливостей AutoCAD Civil 3D може виконувати такі види робіт, як геопросторовий аналіз для вибору відповідної будмайданчика, аналіз зливових стоків для забезпечення дотримання екологічних норм, складання кошторису і динамічний розрахунок обсягів земляних робіт. AutoCAD MEP орієнтований на проектування інженерних систем об'єктів цивільного будівництва: систем сантехніки і каналізації, опалення та вентиляції, електрики і пожежної безпеки. Реалізована побудова тривимірної параметричної моделі, отримання креслень і специфікацій на її основі.

[ред.]Підтримувані формати файлів

Основним форматом файлу AutoCAD DWG є - закритий формат, спочатку розробляється Autodesk. Для обміну даними з користувачами інших САПР пропонується використовувати відкритий формат DXF. Слід зазначити, що файли з розширеннями DWG і DXF може читати більшість сучасних САПР, оскільки дані формати є стандартом де-факто в області двовимірного проектування. Для публікації креслень і 3D-моделей (без можливості редагування) використовується формат DWF, також створений компанією Autodesk.

Крім цього, програма підтримує запис і читання (за допомогою процедур імпорту / експорту) файлів 3DS формату, DGN, SAT і деяких інших.

До складу AutoCAD 2012 включена програма Inventor Fusion, яка дозволяє перетворювати файли, отримані з тривимірних САПР (таких як Inventor, SolidWorks, CATIA, NX і т.п.) у формат DWG.

[ред.]Історiя версій AutoCAD

Офіційна назва

Версія

Реліз

Дата випуску

Примітки

AutoCAD Version 1.0

1.0

1

грудень 1982

Представлений формат DWG R1.0

AutoCAD Version 1.2

1.2

2

квітень 1983

Представлений формат DWG R1.2

AutoCAD Version 1.3

1.3

3

серпень 1983

AutoCAD Version 1.4

1.4

4

жовтень 1983

Представлений формат DWG R1.4

AutoCAD Version 2.0

2.0

5

жовтень 1984

Представлений формат DWG R2.05

AutoCAD Version 2.1

2.1

6

травень 1985

Представлений формат DWG R2.1

AutoCAD Version 2.5

2.5

7

червень 1986

Представлений формат DWG R2.5

AutoCAD Version 2.6

2.6

8

квітень 1987

Представлений формат DWG R2.6; остання версія, яка працювала без математичного співпроцесора.

AutoCAD Release 9

9

вересень 1987

Представлений формат DWG R9

AutoCAD Release 10

10

жовтень 1988

Представлений формат DWG R10

AutoCAD Release 11

11

жовтень 1990

Представлений формат DWG R11

AutoCAD Release 12

12

червень 1992

Представлений формат DWG R11/12

AutoCAD Release 13

13

листопад 1994

Представлений формат DWG R13; останній реліз для UnixMS-DOS і Windows 3.11

AutoCAD Release 14

14

лютий 1997

Представлений формат DWG R14.

AutoCAD 2000

15.0

15

березень 1999

Представлений формат DWG 2000. Багатодокументний інтерфейс. Нові можливості тривимірного моделювання. Середовище розробки Visual Lisp.

AutoCAD 2000i

15.1

16

червень 2000

Підтримка Windows XP.

AutoCAD 2002

15.6

17

червень 2001

Асоціативні розміри. Нові команди для работи з текстом і шарами.

AutoCAD 2004

16.0

18

березень 2003

Представлений формат DWG 2004. Інтерфейс в стилі Windows XP. Додані інструментальні палітри.

AutoCAD 2005

16.1

19

березень 2004

Диспетчер підшивок. Додані таблиці.

AutoCAD 2006

16.2

20

березень 2005

Динамічні блоки, динамічний ввід.

AutoCAD 2007

17.0

21

березень 2006

Представлений формат DWG 2007. Повністю нові інструменти тривимірного моделювання і візуалізації. Впроваджена cистема рендерингу mental ray.

AutoCAD 2008

17.1

22

березень 2007

Перший реліз, доступний для x86-64 версій Windows XP и Vista. Додані анотивні об’єкти.

AutoCAD 2009

17.2

23

березень 2008

Додані Action Macros

AutoCAD 2010

18.0

24

березень 2009

Представлений формат DWG 2010. Підтримка Windows 7. Додані інструменти полігонального моделювання (mesh modeling) і можливість двовимірної параметризації.

AutoCAD 2011

18.1

25

березень 2010

Нові інструменти поверхового моделювання. 15 жовтня 2010 року випущена перша, за останні 18 років версія для Mac OS

AutoCAD 2012

18.2

26

березень 2011

Динамічні масиви, Model Documentation

[Ред.] Таблиця 1

Клавіша Функціональне призначення

Enter Завершення введення тексту, активізація набраної команди

Shift Використовується для отримання великих літер

Backspace Вилучення помилково набраного символу (ліворуч)

PgUp Прискорення руху курсору вздовж екрана

PgDn Сповільнення руху курсору вздовж екрана

Ins Перехід курсору із графічного редактора в екранне меню

Ноге Повернення курсору з екранного меню в графічний редактор

F1 Перехід із текстового редактора до графічного

F2 Вихід (вхід) із режиму ортогонального креслення - "Ortho"

F9 Режим "Snap" - переміщення курсору з фіксованим кроком

Ctrl + С Переривання виконання команди та вихід у командну строку

Обладнанням для виводу інформації є принтер або плотер. Принтери можуть бути матричні, струменеві або лазерні. Вони відрізняються один від одного якістю отриманої твердої копії графічного зображення.

Для виконання цієї курсової роботи потрібно володіти певними знаннями з креслення та з роботи в системі AutoCAD. Нижче описані основні положення та навики, які необхідно знати для виконання даних завдань.

Загальні положення

Креслення в системі AutoCAD будуються із набору примітивів.

Примітив - це такий графічний елемент, як відрізок прямої, коло, текстовий рядок та ін. Для повідомлення системи про те, який примітив їй необхідно відобразити, слід ввести команду.

Команди можуть бути набрані з клавіатури, вибрані із екранного меню або введені шляхом натискання кнопки на цифровому планшеті або маніпуляторі "миша". В більшості випадків після вводу команди система AutoCAD видає "накази", що вказують той тип інформації, яка повинна бути введеною. При цьому завжди потребується точка, що визначає місце на кресленні, в яке має бути поміщено примітив. У деяких випадках потрібно вказати масштаб або кут повороту примітива. Ще до того, як необхідні параметри введено, примітив зображується на екрані монітора. Після цього можна ввести нову команду.

Інші функції системи AutoCAD дозволяють різними способами корегувати креслення. Примітиви можна витирати, переміщувати або копіювати з метою формування фрагментів, що повторюються. На моніторі можна змінювати ракурс та поле зору, отримувати довідкову інформацію про креслення.

Запуск системи

Пакет комп'ютерних програм AutoCAD розташовується на жорсткому магнітному диску ПЕОМ у директорії ACAD. Для запуску системи необхідно виконати такі дії: D:\ACAD\LAB\start.bat. тобто потрібно увійти на диску D у директорію ACAD, далі в каталог LAB та запустити файл start.bat. В результаті відбудеться завантаження системи, після чого на екрані монітора з'явиться головне меню:

Main Menu (головне меню)

Exit AutoCAD (вихід із AutoCAD).

Begin a New drawing (почати нове креслення).

Edit an EXISTING drawing (відредагувати існуюче креслення).

Plot a drawing (надрукувати креслення на плотері).

Printer Plot a drawing (надрукувати креслення на принтері).

Configure AutoCAD (конфігурувати AutoCAD). File Utilities (робота з файлами).

Compile shape/font description file (компіляція форм або файлу шрифтів).

Convert old drawing file (поновлення креслень, що створено в попередніх версіях AutoCAD).

Enter selection: (введіть ознаку:).

На запитання комп'ютера Enter selection: необхідно з клавіатури ввести цифру, яка відповідає тій опції головного меню, на яку потрібно перейти. Наприклад, для того щоб розпочати нове креслення, необхідно ввести 1, а для редагування існуючого креслення - 2.

Введемо цифру 1 та натиснемо на клавішу <Enter>. У командному рядку з'явиться повідомлення: Enter Name of drawing: (введіть ім'я креслення). Ім'я креслення (файлу) може мати від одного до восьми символів (за винятком % і крапок, обмеження на довжину діє лише при роботі зі старими версіями програми в MS-DOS, операційна система Windows та новіші версії Auto CAD дозволяє використовувати до 255 символів)

Для того щоб AutoCAD сформував операційне середовище, яке потрібне для виконання креслень, вводимо ім'я файлу за такою схемою: ім'я нового креслення = ім'я прототипу.

Наприклад: Enter Name of drawing: titul = lab.

Файл lab.dwg - це прототип, в якому сформовано операційне середовище для виконання креслень.

Якщо креслення вже існує, його необхідно розглянути або відредагувати, то на запрошення Enter selection: треба набрати цифру 2, На запрошення системи Enter Name of drawing: необхідно ввести ім'я креслення, яке вже було сформовано раніше та записано до пам'яті ПЕОМ під вибраним іменем.