Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_aud.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
288.26 Кб
Скачать

18) Суб’єкти аудиторської діяльності в Україні : порядок їх реєстрації

Суб'єкти аудиторської діяльності, наділені відповідними правами, мають обов'язки, обумовлені Законом України "Про аудиторську діяльність", і несуть відповідальність за неякісне виконання аудиторських послуг.

Закон України "Про аудиторську діяльність" передвус

- аудитором, який має прямі родинні відношення з керівництвом господарюючого суб'єкта, що перевіряється;

- аудитором, який має особисті майнові інтереси у господарюючого суб'єкта, що перевіряється;

- аудитором-членом керівництва, засновником або власником господарюючого суб'єкта, що перевіряється;

- аудитором-працівником господарюючого суб'єкта, що перевіряється;

- аудитором-працівником, співвласником дочірнього підприємства, філії або представництва господарюючого суб'єкта, що перевіряється;

- - якщо розмір винагороди за надання аудиторських послуг не враховує необхідних для якісного виконання таких послуг часу, навичок, знань, професійної кваліфікації, міри відповідальності аудитора;

- - в інших випадках, що не забезпечують незалежності аудитора.

До Реєстру суб'єктів аудиторської діяльності записуються такі дані: ідентифікаційний код/номер суб'єкта аудиторської діяльності (аудиторської фірми чи аудитора-підприємця); дата початку аудиторської діяльності (дата отримання першої ліцензії або свідоцтва); назва аудиторської фірми (прізвище, ім'я, по батькові (ПІБ) для аудитора- суб'єкта підприємницької діяльності); адреса фактичного місцерозташування, номери контактних телефонів, факсу, електронної пошти; організаційно-правова форма; форма власності; інформація про державну реєстрацію; інформація про засновників (для аудиторів - ПІБ, номери сертифікатів та дати їх отримання, ідентифікаційний номер, адреса; для юридичних осіб - назва, ідентифікаційний код, частка у статутному капіталі); ПІБ керівника аудиторської фірми, номер та дата видачі сертифіката; кількість працівників, у тому числі сертифікованих аудиторів; наявність та місцерозташування філій або представництв чи відділень дочірніх підприємств.

19) Регулювання аудиторської діяльності

В Україні організацію державного регулювання аудиторської діяльності здійснює Аудиторська палата.

Основні напрямки діяльності Аудиторської палати:

§ розробка на основі законодавства України проектів нормативних актів, що регулюють аудиторську діяльність, в тому числі стандартів аудиторської діяльності та пов'язаних з її здійсненням послуг;

§ видача сертифікатів на здійснення аудиторської діяльності;

§ організація ведення державних реєстрів аудиторів, аудиторських фірм та їх об'єднань.

Аудиторської діяльністю на Україні мають право займатися фізичні особи (аудитори) та юридичні особи (аудиторські фірми).

При цьому аудитори, що здійснюють свою діяльність самостійно, зобов'язані зареєструватися як підприємці без утворення юридичної особи.

Аудиторські фірми реєструються як підприємства, створювані з метою здійснення аудиторської діяльності, і можуть мати будь-яку організаційно-правову форму, передбачену законодавством України, за винятком форм відкритого акціонерного товариства.

Аудиторські фірми в Україні здійснюють свою діяльність за умови, що в їх статутному капіталі (статутному фонді) частка, що належить атестованим аудиторам і (або) отримали ліцензії аудиторським фірмам, становить не менше 51 %.

Аудитори і аудиторські фірми не можуть займатися будь-якою підприємницькою діяльністю, крім аудиторської та іншої пов'язаної з нею діяльності.

Аудитори і аудиторські фірми можуть утворювати спілки, асоціації та інші об'єднання для координації своєї діяльності або захисту своїх професійних інтересів. Громадські аудиторські об'єднання не вправі безпосередньо займатися аудиторською діяльністю.

Претендент може бути допущений до атестації за наявності у нього диплома про економічне або юридичному (вищу або середню спеціальну) освіту, стаж роботи не менше трьох років з останніх п'яти як аудитора, фахівця аудиторської організації, економіста, ревізора, керівника підприємства, наукового працівника або викладача з економічного профілю.

Особи, які успішно склали кваліфікаційні іспити, отримують сертифікат аудитора.

20) АПУ: порядок створення і основні напрямки діяльності

Аудиторська палата України:

1) здійснює сертифікацію осіб, які мають намір займатися аудиторською діяльністю;

2) затверджує стандарти аудиту;

3) затверджує програми підготовки аудиторів та за погодженням з Національним банком України програми підготовки аудиторів, які здійснюватимуть аудит банків;

4) веде Реєстр;

5) здійснює контроль за дотриманням аудиторськими фірмами та аудиторами вимог цього Закону, стандартів аудиту, норм професійної етики аудиторів;

6) здійснює заходи із забезпечення незалежності аудиторів при проведенні ними аудиторських перевірок та організації контролю за якістю аудиторських послуг;

7) регулює взаємовідносини між аудиторами (аудиторськими фірмами) в процесі здійснення аудиторської діяльності та у разі необхідності застосовує до них стягнення;

8) здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом та Статутом Аудиторської палати України.

Щорічно Аудиторська палата України отримує від аудиторських фірм та аудиторів звіти про виконані ними роботи, здійснює їх аналіз та подає до Кабінету Міністрів України у Аудиторська палата України функціонує як незалежний орган.

Аудиторська палата України є юридичною особою, веде відповідний облік та звітність.

Аудиторська палата України є неприбутковою організацією.

Аудиторська палата України набуває повноважень юридичної особи з дня її реєстрації у Міністерстві юстиції України на підставі заяви та Статуту, затвердженого в порядку, передбаченому цим Законом.

Аудиторська палата України формується на паритетних засадах шляхом делегування до її складу аудиторів та представників державних органів.

Загальна кількість членів Аудиторської палати України становить двадцять осіб.

Від державних органів делегують по одному представнику Міністерство фінансів України, Міністерство юстиції України, Міністерство економіки України, Державна податкова адміністрація України, Національний банк України, Державний комітет статистики України, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, Рахункова палата та Головне контрольно-ревізійне управління України.

До складу Аудиторської палати України від аудиторів делегуються в кількості десяти осіб висококваліфіковані аудитори з безперервним стажем аудиторської діяльності не менше п'яти років, представники фахових навчальних закладів та наукових організацій.

загальнену інформацію про стан аудиторської діяльності в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]