Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
др.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
194.05 Кб
Скачать

52. Сутність вез,цілі,суб’єкти.

ВЕЗ- частка території України,на якій встановлюються і діють спец правові режими ек діяльності та порядок застосування чинного законодавства України.

Субєктом ВЕЗ є інвестор,який реалізує на території зони затвердженої відповідним уповноваженим органом, інвестиційний проект чи проект на підставі договору щодо його реалізації та затверджений органом госп розвитку і управлінням відповідної ВЕЗ.

По-перше, головною метою створення вільних економічних зон є більш глибоке включення країн у процес розвитку міжнародного поділу праці. Мова йде про збільшення випуску конкурентноздатної продукції на експорт і забезпеченні таким шляхом росту їхніх валютних надходжень. І ця логіка цілком зрозуміла. Якщо країна за якимись причинами не може забезпечити широке відкриття економіки для іноземних підприємницького чи капіталу удатися до стимулювання експортної експансії, то вона в стані це зробити в рамках вільних економічних зон, коли її уряд має можливість створити більш сприятливий інвестиційний клімат для іноземних вкладників.

По-друге, ВЕЗ потрібні також для насичення внутрішнього ринку зацікавленої країни високоякісною продукцією, у першу чергу імортозамінюючими товарами. Для досягнення цієї мети на анклавній території за допомогою іноземного капіталу організується імпортозамінююче виробництво.

53.Основні види вез та їх характеристика

-зони вільної тогівлі-обумовлені ділянки тер. морських портів. аеропортів, розташовані в безпосередній близькості, що виведені за межі нац.. митного простору. Здійсн. операц. по складуванню, збереженню, сортуванню, упакуванню товарів. В даних зонах передб. можливість демонстрації товарів і реаліз.їх. Ці зони вимагають значних інвестицій і є швидко купними

-вільні митні зони- обмежена ділянка митної території де встановл. особливий режим підприємницької діяльності

Іноземні товари розміщені і використовуються у без стягування митних платежів і податків, а нац. товари розрах і використ. на умовах застосування до вивозу відповідно до митного режиму експорту.

-промислово-виробничі зони(експортно-виробничі) машини, устаткування матер, імпортовані на територію країни,, яка розташована біля міжнар. портів без митного контролю. Продукція, яка надійшла піддається обробц. а потім експортуеться без втручання митної влади приймаючої країни

- експортні зони- вільні економ зони діяльн. яких спрямована на вир-во товарів на експорт

- техніко-впроваджувальні зони (науково-технічні)

технопарки, технополіст, які створ. навколо наук. ядра і забезпеч. передачі нової технології

-офшорні зони-територія,де наа державному рівні для певних типів компаній, власниками яких є іноземці, встановлено значні пільги з оподаткування, частково або повністю зняті митні й торгівельні обмеження, знижені або відсутні вимоги до бух обліку та аудиту

54. Нормативно-правове регулювання діяльності вез в Україні. Сучасний стан вез в Україні

Статус і територію ВЕЗ, а також строк на який вона створюється визначає ВРУ шляхом прийняття окремого закону для кожної ВЕЗ.

ВЕЗ створюється з ініціативи: президента; каб мін укр.; місцевих рад; місцевих держ адміністрацій.

Перелік і зміст, порядок створення визначено ст5 ЗУ «про загальні засади створення і функціонування спеціальних вільних економічних зон»

Постановою ВРУ в 2003р створено парламентську урядову комісію з комплексного дослідження і узагальнення ВЕЗ. Згідно ст. 404 ГКУ всі об’єкти і суб’єкти діяльності ВЕЗ застосовують систему держ захисту інвестицій, передбачених ЗУ «про інвестиційну діяльність»