Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отруєння транквілізаторами.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
34.02 Кб
Скачать

Отруєння барбітуратами

Барбітурати, прийняті перорально (веронал, люмінал, барбаміл, нембутал) або введені внутрішньовенно (гексенал, тіопентал натрій), надають токсичну дію на центральну нервову систему з пригніченням дихального і судинного центру. Потрапивши в шлунок, барбітурати швидко всмоктуються. Вони є слабкими кислотами, тому можуть розпадатися в лужному середовищі. В організмі барбітурати зв'язуються з білками, легко проникають через гематоенцефалічний бар'єр, надаючи токсичний ефект на ЦНС.

При отруєннях похідними барбітурової кислоти розрізняють:

1 - період засинання;

2 - поверхнева кома;

3 - глибока кома;

4 - посткоматозний період.

У період засинання відзначаються оглушення, сонливість, апатія, звуження зіниць, зниження тонусу м'язів, салівація, брадикардія.

Поверхнева кома характеризується повною втратою свідомості, але реакція на больові подразники і корнеальна рефлекси збережені, зіниці звужені. Розвивається патологічна неврологічна картина (симптоми Бабінського, Россолімо), ригідність потиличних м'язів на фоні загального зниження м'язового тонусу. Спостерігаються гіперсалівація, бронхорея. Можливо западання язика. Відзначаються ціаноз видимих ​​слизових оболонок, акроціаноз, гіпотензія.

Для глибокої коми типові пригнічення очних і сухожильних рефлексів, м'язова атонія, звуження або розширення зіниць. Дихання поверхневе, артеріальний тиск знижений, тахікардія. Розвиваються центральний тип порушення дихання, обтураційній-аспіраційний синдром, виражена гіпотензія - колапс.

Посткоматозний стан супроводжується поступовим відновленням діяльності ЦНС. Процес відновлення відбувається в зворотному порядку: спочатку поліпшуються дихання, кровообіг, тонус м'язів. У подальшому з'являються ускладнення (пневмонія, трахеобронхіт, розлади психічної діяльності).

Кількість барбітуратів в крові визначають спектрометричним методом.

Перша допомога при отруєнні барбітуратами.

• відновлення прохідності дихальних шляхів;

• введення 0,1% розчину атропіну (1 мл) для зменшення салівації;

• при зниженні АТ призначають гормони, допамін, об'емозамещающіе розчини;

• при ознаках лівошлуночкової недостатності показані серцеві глікозиди;

• промивання шлунка з подальшим введенням сольового проносного; очищення кишечника за допомогою клізм;

• в I-II періоді вводять 10 мл 0,5% розчину бемегрида, кордіамін. Застосування цих засобів при глибокій комі призводить до судомного синдрому;

• киснева;

• у важких випадках - ШВЛ;

• термінова госпіталізація потерпілого в токсикологічний центр.

У стаціонарі проводять заходи по прискореному виведенню барбітуратів з крові, ощелачивание плазми і сечі, що викликає окислювання отруйної речовини і уповільнює надходження його в клітини ЦНС. При алкалізації сечі знижується реабсорбція барбітуратів в канальцях нирок, тому слід призначити форсований діурез із застосуванням осмотичних діуретиків. Застосовують гемодіаліз, перитонеальний діаліз, гемосорбцію.

Залежно від тривалості дії виділяють барбітурати тривалого (8-12 годин - фенобарбітал), середньої (6-8 годин - барбітал (веронал), барбітал-натрій (міді-нал) та ін і короткої дії (4-6 годин - етамінал -натрій (нембутал). Смертельною дозою для даних препаратів вважається концентрація в крові більше 0,1 г / л. Важкість стану потерпілого посилюється при супутніх захворюваннях, особливо печінки і нирок.

Патогенез отруєння барбітуратами. Барбітурати надають виборче токсичний вплив на ЦНС, що виявляється пригніченням функції кори головного мозку внаслідок впливу на метаболізм нервових клітин через зниження споживання ними кисню і порушення в цитохромної системі, що, в свою чергу, веде до розладу освіти ацетилхоліну і, отже, порушення передачі нервових імпульсів в ЦНС.

Токсична дія на стволову частину і довгастий мозок призводить до втрати свідомості і настанню коматозного стану, до порушення функції дихання центрального генезу, що проявляється зменшенням ДО і МОД; до паралічу сосудодвіга-ного центру, провісником якого є колаптоїдний стан; до зникнення больових, тактильних і сухожильних рефлексів; до порушення обміну речовин, збільшенню тепловіддачі, зниження температури тіла; до пригнічення діурезу, а олігоурія сприяє підвищенню рівня залишкового азоту в крові; до ваготонії, що проявляється посиленням секреції в бронхах.

Серцево-судинна система. Токсичні дози барбітуратів знижують скоротливу здатність міокарду і тонус гладкої мускулатури судин, що, в свою чергу, сприяє зменшенню УО, МОС, ЦВТ, падіння ПСС, артеріальний тиск. Барбітурати в високих концентраціях роблять безпосередній вплив на капілярний ложі - підвищується його проникність, що загрожує появою ускладнень у вигляді набряків легенів і мозку. Після цього даний патологічний каскад викликає швидку появу трофічних розладів у вигляді буллезного дерматиту та некротичного дерматоміозиту, що протікають по типу швидко розвиваються пролежнів.

Клініка (ознаки) отруєння барбітуратами.

Виділяють 4 основних клінічних синдрому:

1. Коматозний стан та інші неврологічні розлади.

2. Порушення дихання.

3. Порушення функції ССС.

4. Трофічні розлади і порушення функції нирок.

Помірне та глибоке оглушення, сопор і помірна кома будь-яких специфічних ознак не мають.

Для глибокої коми специфічними ознаками є виражена гіперсалівація, бронхорея різного ступеня. Можливе порушення дихання за рахунок западання язика або аспірації блювотних мас, але пригнічення ДИХАННЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО ГЕНЕЗА ЩЕ ВІДСУТНІЙ. Спостерігається тахікардія, але вираженого порушення гемодинаміки немає. На ЕКГ, крім компенсаторної синусової тахікардії, можна виявити дифузні зміни в міокарді. Артеріальна гіпотензія, олігурія. На ЕЕГ з'являються специфічні «барбітурові веретена». У плазмі крові відзначається висока концентрація барбітуратів.

Для позамежної коми відмітною ознакою є ПОРУШЕННЯ ДИХАННЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО ГЕНЕЗА внаслідок пригнічення дихального центру і швидкий розвиток булльозного дерматиту.

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Дніпропетровський державний аграрний університету

Кафедра фізіології та біохімії

сільськогосподарських тварин

Реферат на тему:

Отруєння лікарськими препаратами,

які впливають на нервову систему

Виконала:

Студентка групи ВМС – 09

Сизих Альона

Перевірив:

доц. Гаращук М.І.

Дніпропетровськ 2011