Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді!!!!!!!.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
418.3 Кб
Скачать
  1. Принципи наукового дослідження в психології.

1. Принцип детермінізму. Психіка визначається способом життя і змінюється із зміною образу життю. Цей принцип говорить, що будь-яке психічне явище обумовлене об'єктивним матеріальним світом і про наявність у будь-якого психічного явища причини. Тому його ще називають принципом причинності.

2. Принцип єдності свідомості і діяльності. Згідно цьому принципу свідомість і виявляється і формується в діяльності. Свідомість і діяльність не протилежні один одному, але і не тотожні, а утворюють єдність. Свідомість утворює внутрішній план діяльності, її програму.

3. Принцип розвитку (або генетичний). Психіка може правильно зрозуміти і адекватно бути пояснена, якщо вона розглядається як продукт розвитку і результат діяльності. Психічні явища повинні вивчатися з урахуванням їх розвитку як у конкретної людини, так і у групи людей.

4. Принцип об'єктивності. Психіка суб'єктивна, оскільки у кожної людини свої образи пам'яті, свої улюблені логічні операції, свій звичний тип асоціацій і так далі Принцип об'єктивності вимагає щоб дослідження, проведене за одних і тих же умов на одних і тих же випробовуваних, але різними дослідниками дало одні і ті ж результати. Тобто думка, особиста оцінка, відношення не повинні визначати виводів експериментатора.

5. Принцип єдності фізіологічного і психічного.

6. Принцип розвитку (принцип історизму, генетичний принцип).

7. Системно-структурний принцип.

Принципи організації природно наукового дослідження: 1. Принцип веріфіцируємості, фактичної подтверждаемости теорії. 2. Принцип фальсифікації, потенційної спростовне наукової теорії. 3. Принцип інваріантності (відтворюваності) результату.

Нормативний процес наукового дослідження будується наступним чином: 1. Висування гіпотези(гіпотез). 2. Планування дослідження. 3. Проведення дослідження. 4. Інтерпретація даних. 5. Спростування або неопроверженіе гіпотези (гіпотез). 6. У разі відкидання старої - формулювання нової гіпотези (гіпотез).

  1. Експериментальна психологія як наука і парадигма. Основні завдання експериментальної психології на сучасному етапі розвитку науки.

Наука - це сфера людської діяльності, результатом якої є нове знання про дійсність, що відповідає критерію істинності. Практичність, корисність, ефективність наукового знання вважаються похідними від його істинності. Вчений, а точніше, науковий працівник, - це професіонал який будує свою діяльність, керуючись критерієм «істинність - хибність»

Крім того, термін «наука» відносять до всієї сукупності знань, отриманих на сьогоднішній день науковим методом.

Результатом наукової діяльності може бути опис реальності, пояснення передбачення процесів і явищ, які виражаються у вигляді тексту, структурної схеми, графічної залежності, формули і т.д. Ідеалом наукового пошуку вважається відкриття законів - теоретичне пояснення дійсності.

Проте наукове пізнання не вичерпується теоріями. Усі види наукових результатів можна умовно порядок на шкалі «емпіричне - теоретичне значення»: одиничний факт, емпіричне узагальнення, модель, закономірність, закон, теорія.

Наука як система знань і як результат людської діяльності характеризується повнотою, достовірністю, систематичністю. Наука як чол. діяльність перш за все характеризується методом. Метод наукового дослідження раціональний. Сукупність прийомів і операцій практичного і теоретичного освоєння дійсності - от визначення поняття метод.

Парадигма - це загальновизнаний еталон, приклад наукового дослідження, що включає закон, теорію, їхнє практичне застосування, метод, обладнання тощо Це правила і стандарти наукової діяльності, прийняті в науковому співтоваристві на сьогоднішній день, до чергової наукової революції, яка ламає стару парадигму, замінюючи її новою.

Існування парадигми є ознакою зрілості науки чи окремої наукової дисципліни. У науковій психології проблема становлення парадигми відображена в роботах В. Вундта. Взявши за зразок природничо експеримент, психологи кінця XIX - початку ХХ ст. перенесли основні вимоги до експериментального методу на грунт психології. Парадигма сучасного природознавства стала основою психологічного методу. Основні завдання експериментальної психології:

• формулювання методологічних та теоретичних засад експери-менту в психології;

• розробка експериментальних планів та процедур;

• пошук методів аналізу, інтерпретації та перевірки статистичної значимості результатів психологічних експериментів;

• оцінка ефективності експериментальних процедур;

• аналіз взаємозв’язку теоретичних положень та експерименталь-них даних.

Завдання сучасного етапу розвитку науки

• «Одне з найважливіших завдань сучасного етапу розвитку нашої науки — розробка типології психологічного експерименту»

• «Не менш важливе й інше завдання — розробка і створення апара-тури, спеціально призначеної для психологічних досліджень»

• «Спеціальної уваги вимагає питання про застосування досягнень психологічної науки в різних сферах суспільної практики».

Завдання дослідження експериментальних методів в психології

за Мартин Д. Психологические эксперименты.

• Огляд різноманітних дослідницьких процедур в психології.

• Розгляд особливостей планування експериментальних досліджень.

• Розробка понять зовнішньої і внутрішньої валідності, аналіз загроз валідності.

• Пошук ідей експериментальних досліджень.

• Розробка етичних принципів психологічних досліджень.

• Аналіз паперових та електронних наукових джерел з проблеми досліджень.

• Розробка правил представлення результатів експериментальних досліджень.