Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4. Принципи та розвиток організації.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
262.88 Кб
Скачать

Лекція №4 – принципи та розвиток організації (2, 2’ год)

План

  1. Сутність поняття «принцип». Принципи організації. Групування принципів.

  2. Загальні принципи організації та їх характеристика.

  3. Часткові та ситуативні принципи організації.

  4. Суть принципів ланцюгового зв'язку, інгресії, підбору, рухомої рівноваги, слабкої ланки.

  5. Розвиток організації, збереження рівноваги та цілісності.

  1. Сутність поняття «принцип». Принципи організації. Групування принципів

Коли ми кажемо, що людина керується в житті правильними принципами, то маємо на увазі, що правила життя цієї людини сформульовано у відповідності до реального стану дійсності, що вони відповідають природі та історії. На думку більшості дослідників, принцип – це сформульоване людьми оптимальне правило (норма), що має об'єктивний характер; це правило здійснення, керівництво до дії.

У теорії організації принципи розглядаються як основні ідеї, що відображають вимоги об’єктивних закономірностей розвитку організаційних систем і процесів, що в них відбуваються. Вони виробляються шляхом аналізу загальних закономірностей функціонування і розвитку не лише досліджуваних об’єктів, а й оточуючої дійсності та практичного досвіду.

Після того як той чи інший принцип сформульовано, він починає виступати в якості керівного початку, «начала», на основі якого має здійснюватися управлінська діяльність у процесі організаційного проектування, функціонування і розвитку організації.

Принципи організації безпосередньо випливають із законів та закономірностей управління. У спеціальній літературі не вироблено єдиного підходу до формулювання принципів організації. Деякі дослідники тлумачать окремі закони як принципи, а принципи зводять у ранг законів. Однак, принципи організації – це ідеї, абстрактні положення, які є відображенням об'єктивних закономірностей практики управління. Вони значно глибше, ніж емпіричні уявлення окремих управлінців, відображають адміністративну реальність, виявляючи головне, суттєве, типове. Як ідеї, вони, з тим чи іншим ступенем повноти і послідовності, втілюються в життя, матеріалізуються в реальній організації, її системі управління, в структурі і повсякденній діяльності, маючи конкретні, абсолютно реальні форми виявлення і поза цими формами не існують.

На практиці принципи організації визначають вимоги до конкретної системи, структури та організації. Відповідно до цих вимог утворюються органи управління, встановлюються взаємини між його рівнями, організаціями і державою, застосовуються певні методи управління. Не слід вважати, що принципи організації є догмою. Економічне життя суспільства не стоїть на місці, воно змінюється. Разом із зміною реалій господарювання змінюється і принципи організації.

Так, на межі XIX–XX ст. засновник школи наукового менеджменту Ф. Тейлор сформулював чотири принципи управління індивідуальною працею робітників. Засновник класичної адміністративної школи управління А. Файоль у книзі "Загальне і промислове управління", опублікованій в 1916 р., розробив систему загальних принципів управління, що складається з 14 пунктів. Принципи управління 90-х років XX ст. акцентують увагу на соціальному аспекті управління.

Узагальнюючи ці підходи, можна розділити принципи на:

  • загальні – для всіх організацій і ситуацій;

  • часткові та ситуативні – характерні тільки для певної сфери або ситуації в діяльності організації;

  • принципи, характерні для певного стану організації, – динамічного або статичного.

Окрім цього, в науковій літературі принципи організації поділяють на три групи:

1) структурні принципи (розподіл праці, єдність мети та управління, співвідношення централізації та децентралізації, влада і відповідальність);

2) принципи процесу (справедливість, дисципліна, нагорода персоналу, корпоративний дух, єдність команд, підпорядкування головному інтересу);

3) принципи кінцевого результату (порядок, стабільність, ініціатива).

Структурні принципи забезпечують чітку взаємодію між загальними цілями та завданнями, з одного боку, і їх розподіл на більш часткові та дрібні – з іншого, сприяючи правильному підбору та призначенню керівників підрозділів, закріпленню за ними відповідних повноважень і відповідальності, а також об'єднанню підрозділів ланцюгом цільових команд.

Принципи процесу визначають характер та зміст діяльності керівників, їх взаємини з підлеглими. До них належать насамперед принципи справедливості і винагороди персоналу. Принцип дисципліни обумовлює встановлення стабільних відносин між організацією та різними групами співробітників. При порушенні останніми дисциплінарних норм і розпорядку роботи має бути обґрунтоване застосування санкцій та підпорядкування особистих інтересів загальним. Відповідно до принципів єдності команд підлеглий повинен мати тільки одного начальника. Такий зв'язок і взаємодію необхідно враховувати у процесі проектування організаційних структур.

Принципи кінцевого результату розкривають оптимальні характеристики організації. Правильно сформована і раціонально спрямована організація має характеризуватися порядком та стабільністю, а її співробітники повинні проявляти ініціативу і сумлінність під час виконання своїх обов'язків.