Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33-40.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
78.85 Кб
Скачать
  1. Податкова система України. Принципи побудови системи оподаткування в Україні

Податкова система – сукупність встановлених в країні податків, обов'язкових платежів до бюджету і держ цільових фондів. В Законі України «Про систему оподаткування»,який був прийнятий в новій редакцій в 1997 визначено основи, принципи формування податкової системи в Україні, встановлено перелік податків і зборів, визначено органи контролю, управління і регулювання податкової системи. Механізм стягнення податку, їх ставки, пільги з оподаткування можуть змінюватися тільки на основі законів, які стосуються системи оподаткування. В Україні є важливою проблема щодо ефективності дії податкової системи щодо удосконалення системи оподаткування, які впливають на інтегрування укр. економіки у світовий ринок. Важливим є вплив податків на діяльність суб'єкта господарювання, де вагомо відчувається податковий тиск на їх діяльність. В Україні поступове удосконалення податкової системи направляється на децентралізацію податків, тобто податки, які сплачуються в регіонах, на певних територіях, більший їх обсяг залишається в місцевих бюджетах. На сьогодні удосконалюється механізм оподаткування, який має стимулювати і сприяти впровадження у вир-во нових технологій.

Систему оподаткування України складають: — загальнодержавні податки і збори; — місцеві податки і збори.

Загальнодержавні податки і збори встановлюються Верховною Радою України і справляються на всій території України.

Місцеві податки і збори, механізм справляння та порядок їх сплати визначається сільськими, селищними, міськими радами відповідно до вищенаведеного переліку і в межах граничних розмірів ставок, установлених законами України. Виключення становить збір за проїзд по території прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон, який встановлюється обласними радами. 34.Система оподаткування України, її структура і принципи функціонування.

Сучасна система оподаткування являє собою поєднання податко­вої теорії, створення податкової системи, різних форм податків, ме­тодів їх стягнення, контролю за їх використанням тощо. Оподатку­вання має свою методологію, тобто теоретичне, науково-практичне та правове обґрунтування суті, поняття податку та одночасно дослі­дження його як економічної категорії та конкретної форми взаємо­відносин між суб'єктом та об'єктом оподаткування.

Як економічна категорія, податок повинен відповідати тій системі розширеного відтворення, що існує в конкретній державі, тій фазі еко­номічного розвитку, яка характерна для певного часу. Особливо це стосується процесів розподілу та перерозподілу створеної в державі власності — валового та національного продукту. Податок як еконо­мічна категорія має різні форми. Він виступає як примусове вилучен­ня частини доходу суб'єкта до державної казни на підставі чинної за­конодавчої бази. Тому в податку знаходять відображення усі позитив­ні та негативні риси економічної політики держави, конкретної системи державного будівництва та керівництва. Від цього залежить також розвиток держави прогресивним або регресивним шляхом. При цьому велике значення мають взаємовідносини між державою та плат­никами податків, тією податковою базою, яка існує, та змістом і сту­пенем відповідальності платників податків за виконання чинного за­конодавства.

Загалом система оподаткування повинна будуватись на підставі певних правил і положень, які називаються принципами. Усі принци­пи можна класифікувати за двома напрямами:

• економіко-функціональні;

• організаційно-правові, які, в свою чергу, поділяються на прин­ципи єдності та децентралізації.

35. Податкова служба і податкова робота

Податкова служба здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати платежів до бюджету .Суспільне призначення податкової служби полягає в забезпеченні єдиної державної податкової політики, ефективного здійснення своїх завдань і функцій шляхом сумлінного виконання податківцями покладених на них службових повноважень. Отже, визначальним у позиції податкової служби є те, що вона працює в суспільній сфері та є державною установою, призначеною дотримуватися та здійснювати контроль за виконанням вимог закону. Одним з головних завдань податкової адміністрації є організація податкової роботи. Податкова робота це діяльність плат­ників і податкової служби щодо внесення податків до бюдже­ту і контролю за платежами. Вона включає такі елементи: правове регламентування встановлення і справляння по­датків; облік платників і надходжень податків; порядок та форми розрахунків з бюджетом. Податкова робота основується на встановленні функцій і прав платників, пов'язаних зі своєчасністю і правильністю розрахунків з бюджетом. Облік платників податків є однією із основних функцій державних податкових органів, яка створює передумови для здійснення контролю за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю перерахування платниками податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів.(Юридичні особи (їх філії), у яких згідно з чинним законодавством України виникають податкові зобов'язання, повинні у 2-денний термін після одержання свідоцтва про державну реєстрацію звернутися до державних податкових органів за своїм місцем знаходженням для взяття на податковий облік. Взяття на облік платника податків — юридичної особи (філії) здійснюється державним податковим органом у 2-денний термін від дня надходження заяви .Після взяття платника податків на облік державні податкові органи видають йому довідку для пред'явлення в установу банку, де він вирішив відкрити поточний рахунок. Банк, а також платник зобов'язані протягом трьох робочих днів з дня відкриття рахунка платнику податків (включаючи день відкриття) надіслати повідомлення про це державному податковому органу, в якому взято на облік такого платника податків. Підрозділи обліку платників податків після взяття на облік платника податків формують його облікову справу з переліком документів, зазначених вище, яка на другий день після взяття платника податків на облік закріплюється за інспектором.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]