Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДКР з дисципліни регіональна економіка ФК-11-4з....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
4.43 Mб
Скачать

34

Міністерство фінансів України Дніпропетровська державна фінансова академія

Заочний факультет

Кафедра економіки підприємств

Контрольна робота

з дисципліни “Регіональна економіка”

на тему: Районування України. Карпатський економічний район.

Студента_____________

(підпис)

______________

(прізвище, ініціали)

спеціальності__________

курсу____________

групи ______________

оцінка ______________

Науковий керівник______________

(підпис)

_______________

(прізвище, ініціали)

Контрольна робота

Робота: 32с., рис.11, 10джерел.

Об'єкт дослідження—особливості розвитку Карпатського економічного району.

Методи дослідження—аналіз, синтез, порівняння.

Мета дослідження—проаналізувати специфіку економічного розвитку Карпатського району. У роботі я переконалася в ролі Карпатського економічного району,як невід’ємної частини економіки України, занурилася у в інформаційні джерела і виявила закономірності розвитку певних галузей економіки цього краю. У роботі наведено статистичні дані:чисельності населення регіону, стан природних ресурсів,екологічну та економічну ситуацію даного регіону. Розглянуто особливості формування і функціонування галузей промисловості і сільського господарства як основ територіально-виробничого комплексу Карпатського економічного району.

ПРИРОДНІ УМОВИ І ТРУДОВІ РЕСУРСИ, СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО, ПРОМИСЛОВІСТЬ, ТРАНСПОРТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, СОЦІАЛЬНА СФЕРА, ЕКОЛОГІЧНА СИТУАЦІЯ, ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ.

ЗМІСТ

ВСТУП

  1. ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОГО ЕКОНОМІКО-ГЕОГРАФІЧНОГО ПОЛОЖЕННЯ

  2. ЕКОНОМІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ

  1. Природні ресурси та природні умови

  2. Населення і трудові ресурси

  3. Аналіз і оцінка природно-ресурсного і соціально-економічного потенціалу регіону

  1. ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ І ФУНКЦІОНУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНО-ВИРОБНИЧОГО КОМПЛЕКСУ

    1. Промисловість як провідна галузь господарського комплексу

    2. Особливості розвитку сільського господарства

    3. Транспортне забезпечення

  2. ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ РЕГІОНУ

    1. Недостатньо розвинена соціальна сфера

    2. Екологічна ситуація

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ВСТУП

Карпатський економічний район включає 4 області: Закарпатську, Івано-Франківську, Львівську і Чернівецьку. Він межує на півночі з Поліським, на сході – з Подільським економічним районом. На заході і півдні його межі збігаються з державним кордоном України. Прикордонне положення, наявність важливих залізничних і безрейкових шляхів сполучення сприяють налагодженню тісних економічних зв’язків зі східними та південними районами України, а також з Молдавією, Румунією, Угорщиною, Чехословаччиною, Польщею, Білорусією. Це у свою чергу, дає змогу розвивати на території району галузі, які б виробляли експортну продукцію чи забезпечували її транзит. Карпати — унікальна гірнича екосистема на Заході нашої держави. В силу ряду об’єктивних і суб’єктивных причин намітились тенденції до соціально - економічного упадку краю: розбалансовані господарські з’вязки, прогресує безробіття, загострюються диспропорції в життевому рівні населення в його гірній та рівнинній частинах, на0ближаєтся до критичної демографічної ситуації, деградує унікальна природа Карпат, запущені історико-культурні цінності регіону. Ці та ряд інших негативних явищ і тенденцій являються, безумовно, внаслідок непродуманої, а подеколи — і авантюрної економічної політики радянської влади в попередні роки. Правда, ряд помилок допущений уже в посткомуністичний період, особливо — в здійсненні ринкових реформ на рівні макроекономічного регулювання. Треба також признати, що сьогоднішній соціально-економічний стан карпатських областей в значній степені, являється внаслідок відсутності чіткої державної регіональної політики в Україні.