Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пример КП.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
126.98 Кб
Скачать

КП.ХПТК. 00482 - 06 - 81 01

ЗМІСТ

1. Вступ

2. Технічні характеристики

    1. Постановка задачі

    2. Визначення структури вхідних даних

    3. Визначення структури вихідних даних

    4. Вимоги до технічних засобів

    5. Вибір мови програмування

    6. Опис алгоритму рішення задачі

    7. Виконання програми

3. Висновок

Список використаних джерел

Додаток А Схема алгоритму програми

Додаток Б Роздрук лістингу програми

1. Вступ

Завдяки розвитку обчислювальної техніки в цей час персональний комп'ютер перебуває майже в кожному будинку. Крім цього майже кожна організація має свій комп'ютерний парк. Це приводить до того, що для обслуговування комп'ютерів необхідно залучати усе більше й більше професійних працівників. Вони повинні виконувати досить складні роботи з настроювання комп'ютерів, установки локальних мереж в організаціях, у яких перебуває кілька зв'язаних комп'ютерних терміналів. Крім того вони повинні досить вільно конфігурувати операційні системи, які встановлені на комп'ютерах. Останнім часом кількість операційних систем, які можуть бути встановлені на комп'ютері користувача виміряється десятками. Серед них такі монстри як Linux, WindowsXP, Windows NT, MacOS й у теж час не втратили свою актуальність такі прості операційні системи як MS-DOS, DR-DOS, які й у цей час використаються в багатьох організаціях.

Для нормальної роботи операційної системи MS-DOS необхідно настроїти перед кожним запуском операційної системи змінні середовища оточення. Ці змінні середовища оточення дуже часто використаються різними програмами для своїх потреб: через ці змінні програми можуть одержувати шлях до своїх файлів з даними або знайти необхідну для запуску програму. Сама операційна система надає для настроювання не дуже зручний спосіб - через команду командного рядка, що налагоджує ряд обмежень і викликає певні незручності при роботі із цією командою. Для полегшення роботи зі змінними середовища DOS і була розроблена програма представлена в даному курсовому проекті.

В моїй курсовій роботі я повинен був розробити утиліту, яка б переглядала зміні середовища та надавала можливість редагувати ці змінні. Це дуже необхідно для багатьох людей, яки професійно займаються конфігурацією операційної системи ДОС. Щоб допомогти людям здобути інформацію про зміні середовища ДОС та надати можливість маніпулювати ними і була створена ця програма. Вона користується системною інформацію яка знаходиться у BIOS та зчитує Ії звідти, а потім друкує у дуже зручному виді на моніторі. Після того як користувач змінив дані програма зберігає усі дані.

Я написав свою програму на мові програмування С тому що це одна з кращих мов програмування. Ця мова програмування дає програмісту ефективність та надійність, а також програми написані на цій мові виконуються практично з такою ж швидкістю як і програми написані на мові низького рівня.

Моя програма може використовуватись будь ким, в кого є потреба в інформації о змінних середовища ДОС. Щоб працювати з програмою не потрібні ніякі спеціальні знання, що розширює круг користувачів.

2.Технічні характеристики

2.1 Постановка задачі

Мій курсовий проект „Програма аналізу блока завантаження DOS” полягає у написанні програми, яка виводить на екран монітору інформацію о внутрішніх змінних блоку завантаження середовища ДОС.

Розробка програми для перегляду блоку завантаження середовища ДОС потрібна для того, щоб допомагати людині у визначенні змінних ДОС та надати можливість контролю над цими змінними, тобто надати можливість змінювати значення змінних, додавати нові зміні та видаляти непотрібні..

Програма вина вміти:

  • Виводити загальну інформацію о середовищі ДОС;

  • Виводити початкову адресу середовища ДОС;

  • Виводити версію операційної системи ДОС;

  • Виводити максимальну довжину середовища ДОС;

  • Виводити реальну довжину середовища ДОС;

  • Виводити список змінних ДОС;

  • Відображати значення кожної змінної середовища ДОС;

  • Надавати змогу вилучити зміну середовища;

  • Надавати змогу виправити зміну середовища;

  • Надавати змогу додати зміну середовища;

  • Надавати змогу зберігати усі зміни у середовищі.

При розробці моєї програми я виходив з того, що окрім ефективності роботи програма вина бути зручною для користувача. Тому програма зроблена у вигляді вікна у якому робляться усі операції над змінними середовища. Також ця програма вина працювати тільки на IBM сумісних комп’ютерах та під управлінням операційної системи MS-DOS, так як в програмі використовуються системні сервіси саме цієї операційної системи. Отже само такими були мої вимоги до програми, а отже і до технічних засобів, на яких вона буде виконуватися.

Моя програма складається з єдиного програмного модуля. Усі данні які виводить ця програма зберігаються у середовищі операційної системи.