Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА_1.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
256.15 Кб
Скачать

Регулювання

Планування

Аналіз

Організація

Облік

Будь-яка управлінська функція (планування, регулювання, облік і т.д.) обов’язково інтегрована з контрольної.

Функціональне призначення митних органів в Україні полягає у здійсненні контролю за додержанням законодавства України про митну справу. Серед основних напрямків контролю слід виділити:

- контроль за забезпеченням своєчасного і повного внесення до державного бюджету коштів від податків, зборів (обов'язкових платежів), справляння яких згідно із законодавством покладено на митні органи;

- контроль за вивезенням за кордон цінностей, що становлять культурне або історичне надбання українського народу;

- контроль за ввезенням на митну територію України якісних товарів, сприяючи, у межах своєї компетенції, захисту прав споживачів товарів;

- організовує та контролює відповідно до законодавства проведення митними органами дізнання у справах про контрабанду та здійснення ними провадження у справах про порушення митних правил;

- здійснює верифікацію (встановлення достовірності) сертифікатів про походження товарів з України;

- здійснює в межах своєї компетенції державну політику у сфері охорони державної таємниці, контроль за забезпеченням охорони державної таємниці у системі митних органів України, а також організаційно-технічні заходи щодо застосування засобів криптографічного й технічного захисту інформації, охорона якої забезпечується державою відповідно до законодавства, та додержання посадовими особами митних органів України вимог законодавства стосовно порядку одержання, використання, поширення та збереження такої інформації;

- реалізовує у межах своєї компетенції державну кадрову політику;

- створює, реорганізовує та ліквідовує в установленому порядку регіональні митниці, митниці, спеціалізовані митні управління та організації, установи і навчальні заклади;

- забезпечує гласність у діяльності митних органів, здійснює в установленому законодавством порядку інформування суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та громадян з питань митного законодавства.

Центральний митний орган спрямовує, координує та контролює діяльність митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій щодо виконання законодавства України з питань митної справи, в межах своїх повноважень видає накази, організує та контролює їх виконання. Йому підпорядковані регіональні митниці, митниці, спеціалізовані митні установи та організації.

Регіональна митниця в межах своєї компетенції здійснює митну справу та забезпечує комплексний контроль за додержанням законодавства України з питань митної справи, керівництво і координацію діяльності підпорядкованих йому митниць та спеціалізованих митних установ і організацій.

В свою чергу митниця безпосередньо забезпечує виконання законодавства України з питань митної справи, справляння податків і зборів та виконання інших завдань, покладених на митну службу України. Вона підпорядковується регіональній митниці та центральному митному органу.

У межах бюджетних коштів, передбачених для утримання митної служби України, виключно для забезпечення виконання завдань, покладених на митні органи, можуть створюватися експлуатаційні, транспортні, інформаційно-аналітичні, кінологічні спеціалізовані установи та освітні організації.

У митній службі України створюються Центральна митна лабораторія, яка є спеціалізованою митною установою, і митні лабораторії, які є структурними підрозділами регіональних митниць, митниць. Центральна митна лабораторія здійснює науково-методичне керівництво митними лабораторіями. Центральній митній лабораторії, митним лабораторіям надається право на здійснення експертної діяльності в межах питань, віднесених до компетенції митної служби.

При цьому управлінський контроль у найбільш вузькому змісті – це здійснення його суб’єктами наділеними відповідними повноваженнями (тобто суб’єктами контролю), таких дій:

  • визначення фактичного стану або дії керованої ланки системи управління митним органом;

  • порівняння фактичних даних діяльності митного органу з нормативними, тобто з базовими для порівняння, заданими ззовні, заснованими на раціональності;

  • оцінка відхилень та виявлення причин даних відхилень.

Відповідно до підходу у вузькому змісті ціль контролю – інформаційна прозорість об’єкта управління для можливості прийняття ефективних рішень. Відповідно до головних функцій контролю відносять: оперативну, підпорядковану, превентивну, комунікативну, інформативну та захисну.

У широкому змісті контроль у сучасних умовах доцільно подати як підсистему, яка складається з елементів входу (інформаційне забезпечення контролю), елементів виходу (інформація про об’єкт управління, яка отримана в результаті контролю) і сукупності таких взаємозалежних ланок: центрів відповідальності, техніки контролю (тобто інформаційно обчислювальної техніки та відповідних технологій), процедур контролю, середовища контролю, системи обліку.

Правомірним є твердження, що контроль в митних органах є:

  • невід’ємним елементом кожної стадії процесу управління;

  • відособленою стадією, яка забезпечує інформаційну прозорість на предмет якості ходу процесу управління на всіх інших стадіях.

Досягнення цілей контролю в Управлінні забезпечується реалізацією задач, які полягають у досягненні таких показників ефективності управління організацією:

  • відповідність діяльності митного органу визначеної Конституцією України, Митним кодексом України, законами та іншими нормативно-правовими актами;

  • належний рівень повноти і точності контролю за митним оформленням товарів та інших предметів, що переміщуються через митний кордон країни у відповідні митні режими;

  • показників безпомилковості реєстрації та обробки інформації достовірності декларування митної вартості та визначення країни походження товару, застосуванні заходів тарифного й нетарифного регулювання;

  • дотриманні посадовими особами митного органу встановленим Центральним апаратом ДМС України вимог, правил і процедур – положень про підрозділи, посадових інструкцій, правил поведінки, інших наказів і розпоряджень.

Підсистему контролю в управлінні за прийнятим рішенням можна підрозділити на кілька видів контролю: попередній, поточний, заключний, зі зворотним зв’язком, по стандартах, по показниках результативності, по показниках припустимих відхилень.

Окремим об’єктом дослідження поняття контроль як категорії є економічний контроль, який ототожнює собою певні відносини з приводу контролю в економічному житті. Під ним розуміють сукупність відносин, які виникають у системі взаємодії та управління продуктивними силами і виробничими процесами.

Економічний контроль, як вся економічна наука, вивчає проблеми розвитку економіки України. Тому він не обмежується тільки якісними визначення економічних законів, категорій, вивчаючи також їхні кількісні співвідношення. Економічний контроль знаходиться у тісному взаємозв’язку з плануванням, управлінням і обліком й невіддільний від них. Цей взаємозв’язок виявляється насамперед у тім, що різні економічні науки досліджують той самий об’єкт, але з різною цільовою функцією.

Економічний контроль розділяють на складові: загальноекономічний контроль, господарський контроль та фінансовий контроль. Виходячи з того, що митні органи створюються у вигляді окремої юридичної особи, їх слід розглядати як неприбуткові організації, а їхня діяльність підпадає під фінансовий та господарський контроль.

Призначення господарського контролю – сприяння розвитку економічних відносин, що виникають під час здійснення операційної діяльності, а фінансового контролю – сприяння розвитку економічних відносин, що виникають під час руху грошових коштів, здійснення фінансової діяльності. Виходячи з того, що будь-який об’єкт контролю може бути поданий у вигляді вартісної форми, фінансовий контроль має першорядне значення.