Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
864.77 Кб
Скачать

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Імені данила галицького кафедра медичної інформатики

МЕТОДИЧНІ ВКАЗВІКИ

до теми

ДОКАЗОВА МЕДИЦИНА ”

з медичної інформатики

для студентів ІІ курсу

медичного факультету

Львів 2006

Методична розробка підготована:

  • Ст..викл. кафедри медичної інформатики Л.Б.Лотоцька

Розглянуто класифікацію та види медичних інформаційних ресурсів Інтернету України, світу. Дано орієнтацію у можливостях і спектрі світових медичних ресурсів.

Описано джерела для знаходження потрібної інформації за допомогою медичних пошукових інструментів.

Відповідальний за випуск: декан ФПДО, доцент О.Є. Січкоріз

Рецензент:

Методичні вказівки рекомендовані до друку профільною методичною комісією

______________________________________________, протокол № ________ від “___” _______ 2008 року.

Конкретні цілі заняття:

Інтерпретувати використання доказів у прийнятті медичних рішень.

Демонструвати вміння складати алгоритми розв’язування медичних задач.

Зміст навчального матеріалу Принципи доказової медицини

Медицина, заснована на доказах (Evidence-based medicine), - це сукупність методологічних підходів до проведення клінічних досліджень, оцінки і застосування їх результатів. У вузькому значенні «доказова медицина» - це спосіб (різновид) медичної практики, коли лікар застосовує у віданні пацієнта тільки ті методи, корисність яких доведена в доброякісних дослідженнях. Цей термін, запропонований у 1990 p. канадськими вченими (університет Мак Мастера, Торонто, Канада), визначає розділ практичної медицини, який базується на доказах і включає пошук, порівняння, підсумок та використання отриманих доказів в інтересах хворих. Доказова медицина передбачає ретельне, обґрунтоване, виважене використання найкращих сучасних досягнень для лікування кожного пацієнта.

Основні елементи доказової медицини: Міжнародна конференція з гармонізації (International Conference on Harmonization, ICH), належна клінічна практика (Good Clinical Practice, GCP), мета-аналіз, Кокранівське співробітництво.

Основними поняттями доказової медицини є експеримент; стандартизація та метрологічна повірка приладів; використання сучасних науково обґрунтованих технологій; дотримання вимог рандомізації, статистичної обробки, критеріїв включення та виключення при проведенні наукових досліджень; правильне та об’єктивне використання наукової інформації; застосування загальноприйнятих стандартів діагностики та лікування; подвійні сліпі рандомізовані багатоцентрові дослідження; мета-аналіз; Кокранівське співробітництво.

Проведення клінічних випробовувань лікарських засобів регламентується суворими вимогами стосовно дотримання прав людей, які беруть у них участь, а також довірою до результатів цих досліджень, і регулюється загальновизнаними етичними правилами, встановленими Нюрнберзьким кодексом (1947); Хельсінкською декларацією (1964), з пізнішими переглядами в Токіо (1975), Венеції (1983), Гонконгу (1989), Единбурзі (2000); Спільним документом ВООЗ і Міжнародної Ради медичних товариств (CIOMS) “Попередні міжнародні етичні вимоги до біомедичних досліджень за участю людини” (1982), а також впровадженням так званої належної клінічної практики “Good Clinical Practice” (GCP).

Вперше термін GCP запропоновано ВООЗ у 1975 р. у “Рекомендаціях з оцінки лікарських засобів для людини”. В 1977 p. FDA (США) запропонували правила GCP, в 1986–1990 pp. GCP було прийнято у Великій Британії, Німеччині, Франції, Іспанії, Ірландії, а в 1990 p. Комісія ЄС видала посібник “Належна клінічна практика для випробовувань лікарських засобів у Європейському Співтоваристві”.

Мета-аналіз – систематизований аналіз зі статистичними узагальненнями (зіставленням доказів), який включає в себе мету аналізу, вибір способів оцінки результатів, систематизований пошук інформації, аналіз інформації за допомогою статистичних методів, інтерпретацію результатів. Важлива роль у доказовій медицині належить Кокранівському співробітництву (засноване Арчі Кокраном (Cochrane A.L.) у 1972 році) – міжнародній організації, метою якої є пошук і узагальнення вірогідної інформації про результати медичних втручань. До складу цієї організації входить Кокранівський центр, структура якого наведена на рис. 1.

Проблема медицини, заснованої на доказах, глибша, ніж просто збір, обробка і накопичення інформації. Просто можна говорити про зміну світогляду лікаря, про появу нового лікарського кодексу, заснованого на доказах. Проте, доказова медицина не обмежується аналізом результатів рандомізірованих клінічних досліджень. Межі її застосовна до будь-якої області медичної науки, включаючи загальні проблеми організації оптимальної системи охорони здоров'я .

Рис. 1. Структура Кокранівського центру.

На даний час відбувається швидке впровадження в медицину складних технологій, точних методів діагностики; змінився не тільки характер інформації, але і значно зріс її об'єм. Все це диктує закономірний перехід до нової якості медичної практики, підвищенню її ефективності При цьому маються на увазі як гуманістичні аспекти цього напряму, так і економічні, засновані на раціональному використовуванні національних ресурсів, направлених на збереження здоров'я При подібному підході важливий баланс між економікою, доцільністю і гуманістичним напрямом. Методом упровадження наукових досліджень в практичну охорону здоров'я є створення клінічного керівництва і протоколів ведення хворих. Застосування протоколів дозволяє лікарю здійснювати вибір терапії не на підставі думок, а на підставі доказів.

Найбільш «читані» наукові публікації представлені в описових оглядах, які часто відображають позицію автора по конкретній проблемі. На противагу цьому систематизовані огляди є серйозними науковими дослідженнями. На їх основі звичайно проводиться мета-аналіз - узагальнення і статистичний аналіз результатів окремих клінічних досліджень. Систематизований огляд і мета-аналіз, як будь-яке наукове дослідження, вимагає чіткого планування. На цьому етапі необхідно сформулювати мету аналізу, визначити критерії відбору наукових досліджень, методи статистичного аналізу, методологію пошуку інформації і т.п.

Одним з ключових моментів таких досліджень є їх достовірність. Неодноразово в медичній літературі повідомляється про великих і трудомістких дослідженнях, результати яких при уважному розгляді не можна вважати достовірними. Це пов'язано з недооцінкою значення виконання своєчасних методичних вимог до наукових клінічних досліджень.

Однією з таких вимог є проведення контрольованих клінічних випробувань – ККВ (Controlled Clinical Trials, ССТ). ККВ є найбільш науково обґрунтованим способом отримання достовірних результатів. При їх проведенні використовуються методи контролю, що дозволяють одержувати об'єктивні дані:

порівняльні дослідження (Comparative Study);

рандомізація (Randomization);

засліплення дослідження (Blinding Masking).

ККВ допомагає у вирішені проблеми порівняння, контролю і стандарту для оцінки результатів методу. Якщо створити в двох випадках абсолютно однакові умови, то повинні спостерігатися однакові результати (в межах точності вимірювання і підтримка однакових умов). Якщо зміна умови приводить до зміни результату в одному випадку в порівнянні з іншим, то цей результат можна пов'язувати із зміненою умовою. Принципово важливо, що такий експеримент дає підставу для оцінки зв'язку зміненої умови і одержаного результату як причинного зв'язку. .

Другим досягненням методології ККВ є прагнення виключити вплив зовнішніх незаданих умов на результат, тобто здійснити підбір однакових (еквівалентних) порівнюваних груп не тільки за відомими даними (наприклад, по статі, віку, супутнім захворюванням), але і будь-яким іншим ознакам, значення яких досліднику може бути невідоме. Таким методом є рандомізація.

Рандомізація настільки важлива, що рандомізірованниє контрольовані дослідження (РКІ) стали вершиною методології, кращим стандартом клінічних випробувань. Без рандомізації групи можуть бути і звичайно бувають неоднорідними по якихось ознаках.

Не дивлячись на популярність рандомізації, її суть нерідко розуміють невірно і замість випадкового розподілу пацієнтів використовують спрощені способи (за абеткою імен, датам народження, дням тижня) і навіть довільний розподіл пацієнтів в групи. Така «псевдорандомізація» не приводить до очікуваних результатів. Визнаними методами рандомізації є використовування таблиць випадкових чисел і складніших методів. Комп'ютерна програма генерує випадкову послідовність розподілу пацієнтів по групах, подібну послідовності в таблиці. Щоб зменшити різницю між групами пацієнтів, що включаються в дослідження, використовують метод стратифікації (stratification), або стратіфікаційної рандомізації. Наприклад, якщо на результат дослідження може вплинути один із заданих параметрів (вік, рівень артеріального тиску, перенесений інфаркт міокарду та ін.) пацієнтів спочатку ділять на підгрупи. Рандомізацію проводять так, що випадковий розподіл препарату відбувається в кожній підгрупі.

Третім «китом» методології ККВ є виключення і/або оцінка впливу внутрішніх умов, тобто суб'єктивного чинника. Будь-який з учасників випробування, мимоволі або навмисно, може спотворити дані і вплинути тим самим на результат дослідження. Наприклад, пацієнт, що знає, що він отримує активний препарат, може більш цілеспрямовано шукати у себе ознаки поліпшення і давати «позитивну» інтерпретацію справжнім або уявним змінам в своєму стані. Або лікар-дослідник, явно переконаний в перевагах одного з порівнюваних видів лікування, може суб'єктивно трактувати ті або інші спостереження. ККВ стали моделлю, в якій вперше були чітко розподілені досліджувані метод лікування (прийом, маневр, дія) і його контекст. Золотим стандартом клінічних досліджень є проведення рандомізірованного подвійного сліпого порівняльного дослідження.

Будь-яка клінічна наука, тим більш клінічна епідеміологія особливо переконлива, коли забезпечує хоча б в якійсь мірі кількісний підхід. Частково це обумовлено тим, що кількісні результати більш переконливі, дають можливість оцінити помилку, полегшують обмін інформацією між лікарями, лікарями і пацієнтами. Деякі клінічні наслідки, як наприклад, смерть, хвороба або інвалідизація, завжди і в повній мірі представляються в цифрах. Не дивлячись на те, що якісні спостереження в клінічній практиці також важливі, вони клінічною епідеміологією серйозно не враховуються.

Звичайно, не завжди вдається точно прогнозувати той чи інший клінічний результат. Скоріше можна визначити його ймовірність, тим більш, що клінічна епідеміологія це допускає.

Крім того, важливими для клінічної епідеміології є кінцеві результати: як для хворих, так і медичного персоналу. Вони на Заході в англомовному варіанті представляються у вигляді п’яти „D”, зокрема:

  • смерть (Death) пацієнта, тим більш коли вона передчасна;

  • захворювання (Disease), яке завжди сприймається пацієнтом як небезпечна хвороба;

  • дискомфорт (Discomfort) у вигляді болю, нудоти, задишки, свербіжу, шуму у вухах тощо;

  • інвалідизація (Disability) – нездатність до звичайної діяльності вдома, на роботі, під час відпочинку;

  • незадоволеність (Dissantispation) – емоційна реакція на хворобу і проводиме лікування, наприклад, туга або гнів.

Саме ці явища лікарі намагаються зрозуміти, завбачити, обговорити та змінити в процесі лікування хворих.

Однак, клінічні прогнози, які ґрунтуються лише на знаннях механізмів захворювання, слід розглядати лише як гіпотези, які повинні витримати перевірку в клінічних випробуваннях (стор.). Справа в тому, що механізми розвитку багатьох захворювань розкриті лише частково, а на завершення їх суттєво впливає багато факторів, зокрема генетичних, фізичних, соціальних. Тому для лікарів, які бажають мати надійну інформацію щодо свого конкретного хворого, знання в галузі клінічної епідеміології на стільки ж необхідні, як і з анатомії, патології, біохімії, фармакології. Тому клінічну епідеміологію слід також розглядати як одну з фундаментальних наук, на якій ґрунтується сучасна медицина.

Однією з досить важких, але важливих проблем клінічної епідеміології є прогнозування перебігу захворювання. Адже у захворівшої людини одразу виникає багато запитань, зокрема: ”В якій мірі небезпечна хвороба? Чи існує ризик смерті? Чи можливе видужання? Як захворювання відіб’ється на звичайному образі життя?”. На ці та багато інших подібних запитань покликана дати відповідь клінічна епідеміологія. Для цього нею розроблена відповідна методологія, згідно якої проводяться прогностичні дослідження.

Прогноз краще всього описується ймовірністю виникнення змін у будь-який момент розвитку захворювання. Це може бути зроблено при спостереженні когорти хворих до тих пір, поки очікуваний результат не наступить у всіх в кого він може настати. Зауважимо, що під когортою розуміють групу осіб, які попередньо були об’єднані будь-якою ознакою і яких спостерігали протягом відповідного проміжку часу, щоби прослідкувати, що наступить в майбутньому.

Звичайно, не завжди вдається точно прогнозувати той чи інший клінічний результат. Скоріше можна визначити його ймовірність, тим більше, що клінічна епідеміологія, це допускає. Прикладами можуть бути: напади стенокардії виникають у одного зі 100 чоловіків середнього віку на рік; паління збільшує ризик смерті у будь-якому віці вдвічі; у жінок естерогени в два рази зменшують ризик переломів зумовлених остеопорозом.

Доказові дані про клінічну ефективність

Медики все частіше шукають і використовують в своїй практиці наукові докази клінічної ефективності тих чи інших медичних втручань. Кокранівська Співпраця Інформаційно-аналітичний центр Національної служби охорони здоров'я Великобританії (NHS Centre for Reviews and Dissemination) оперують доказовими даними з оглядової статі і систематичних оглядів, і їх матеріали знаходять все більш широке застосування. Важливо, проте, не скидати з рахунків і первинні дослідження, оскільки вони частіші, ніж систематичні огляди, виявляються єдиним джерелом наукових доказів у більшості областей охорони здоров'я. Могутнє і добре проведене одиничне дослідження легко може дати достатньо доказів, щоб усунути необхідність в подальших дослідженнях і, таким чином, в яких-небудь оглядах. Але навіть якщо первинному дослідженню бракує потужності, його дані все ж таки можуть використовуватися як доказ клінічної ефективності при відсутності альтернативи або до проведення подальших досліджень або систематичних оглядів. Ступінь довідності таких даних залежить від дизайну дослідження і розміру вибірки. У нижче наведеній таблиці перераховуються різні типи даних про клінічну ефективність з вказівкою відносного ступеня їх довідності.

Тип і рівень довідності даних

I

Переконливі дані принаймні одного систематичного огляду добре побудованих рандомізірованних контрольованих випробувань

II

Переконливі дані по крайньої мірі одного правильно побудованого рандомізірованного контрольованого випробування з адекватним розміром вибірки

III

Дані добре побудованих досліджень без рандомізації, до числа яких відносяться: дослідження до-після на одиничних групах, когортні дослідження, дослідження з серією вимірювань у течія визначеного часу, дослідження клінічних випадків з підібраним контролем

IV

Дані добре побудованих не експериментальних досліджень, проведених більш чим одним центром або групою дослідників

V

Думки визнаних авторитетів, що спираються на клінічні дані, описові дослідження або звіти експертних комітетів

VI

«Я десь чув»

У наведеній вище таблиці до найбільш доказових віднесені дані типу I, а до якнайменше доказовим — дані типу VI. Рівень довідності даних пов'язаний з тим, якою мірою контролюються систематична помилка і чинники, що втручаються.

За визначенням, це означає, що кількісні методи досліджень дають найвагоміші докази, оскільки вони забезпечують найкращі засоби контролю систематичної помилки; проте це справедливо тільки при умові, якщо вибірка достатньо велика і дозволяє контролювати випадкові ефекти. Це не означає, що менш доказові типи даних, згадані в таблиці, недостовірні, а лише говорить про те, що в таких умовах важче виключити систематичну помилку і випадкові ефекти. Існує множина ситуацій, коли кількісне дослідження або неможливе, або недоречно і навіть неетично. Це може бути обумовлено наявністю обмеженого числа випробовуваних з певним станом, необхідністю прямого спостереження випробовуваних для отримання даних, відсутністю альтернативних способів лікування (в цьому випадку відмовитися від лікування пацієнтів контрольної групи було б неетичним) або величиною і характером спостережуваного ефекту.

Дослідження, які демонструють яскраво виражений ефект, у меншій мірі вимагають контролю систематичної помилки і випадкових ефектів, ніж ті, де спостережуваний ефект незначний. Тому, як показано в нижче приведеній таблиці, вибір найбільш відповідної схеми дослідження залежить також від величини досліджуваного ефекту. У разі першого застосування пеніциліну для лікування важких інфекційних захворювань пацієнти або вмирали, або виживали, тобто ефект був настільки виразним, що для переконливого доказу ефективності ліків достатньо було спостереження на окремих пацієнтах. Протилежний приклад — вплив стероїдів на ступінь зрілості легенів у недоношених немовлят і на їх виживання; тут ефект виражений слабо і може бути зміряний лише в процентному збільшенні числа сприятливих результатів в популяції, але не стосовно кожної матері, що одержала лікування. Тому для переконливої демонстрації переваг використовування цих препаратів необхідні найвагоміші докази, щоб виключити вплив систематичної помилки і випадкові ефекти.

Метод дослідження

Приклад

Величина ефекту

Спостереження на окремих пацієнтах

Застосування Пеніциліну при важких інфекційних захворюваннях

++++

Спостереження на групах пацієнтів

Куріння і рак легенів

+++

Рандомізування контрольовані випробування

Застосування аспірину і стрептокинази при інфарктах міокарду

++

Систематичні огляди

Застосування стероїдів у жінок з високим ризиком передчасних пологів

+

Дві вищенаведені таблиці можна використовувати лише як зразковий орієнтир, щоб визначити, наскільки доречна та або інша форма дослідження і чи може вона дати достовірні і корисні докази клінічної ефективності. Не слід забувати про те, що результати досліджень не завжди застосовні до конкретного пацієнта або установи і що клінічний досвід кожного лікаря також є важливим чинником при застосуванні наукових результатів на практиці.

Піраміда доказових даних

(З курсу науково обгрунтованої медицини Медичного центру Університету штату

Нью-Йорк в Брукліне [SUNY Downstate Medical Center Evidence Based Medicine Course])

http://library.downstate.edu/ebm/2100.htm

Написи на малюнку (зверху вниз):

Систематичні огляди і мета-аналізи

Подвійні сліпі рандомізіровані контрольовані дослідження

Когортні дослідження

Дослідження "випадок – контроль" Дослідження серій випадків Опису випадків

Редакційні статті, ідеї, думки Дослідження на тваринах

Дослідження in vitro ("у пробірці")

Постановка проблеми за допомогою питань PICO

Перш ніж приступати до пошуку доказових даних, необхідно чітко уявити собі, якого роду інформацію ви шукаєте, наприклад - які варіанти лікування (якщо йдеться про них) ви хочете досліджувати.

Для цього слід поставити ряд питань стосовно даної клінічної проблемі. Такий метод формулювання питань називається PICO (Patient or population — пацієнт або популяція, Intervention — втручання, Comparison — порівняння, Outcomes — результати).

Пацієнт або популяція Опис характеристик пацієнта

(вік, стать, раса, анамнез і т.д.)

Втручання (або чинники дії) Що відбувається або що повинне бути зроблене: лікування, діагностичні тести, чинники дії (наприклад,

пасивне куріння)

Порівняння З чим проводиться порівняння? Відсутність дії, плацебо, інший вид втручання

Результати (переважно клінічні) Який ефект втручання?

(Конкретизуйте: смертність, число госпіталізації)

Перш ніж починати пошук, запишіть відповіді на ці питання PICO. Найважливіші елементи відповідей і стануть ключовими термінами при пошуку.

Потім визначите, чого торкається питання, що ставиться вами: лікування, діагностики, етіології/шкоди або прогнозу. Для кожного типу питань існує своя стратегія пошуку.

Лікування — питання про те, яке лікування (якщо це потрібно) призначити пацієнту і які можуть бути результати різних варіантів лікування.

Діагностика — питання об ступені надійності і клінічної цінності того або іншого діагностичного тесту, які звичайно задають, щоб вирішити, чи принесе його застосування достатню користь пацієнту. У більшості статі по діагностиці результати діагностичного тесту, що вивчається, порівнюються з результатами іншого стандартного тесту, який вважається еталоном — "золотим стандартом".

Прогноз — питання, що стосуються майбутнього здоров'я пацієнта, тривалості і якості його життя у разі вибору того або іншого способу лікування.

Етіологія/шкода — питання, що стосуються зв'язку тим часом або іншим захворюванням і його можливою причиною.

Критична оцінка публікацій

Є різні інструменти, які можуть допомогти вам оцінити статтю: це спеціальні контрольні списки для оцінки різних типів публікацій (з погляду схеми дослідження або з погляду типу питань).

Програма розвитку навиків критичної оцінки CASP (Critical Appraisal Skills Programme) підготувала такі інструменти для оцінки систематичних оглядів, рандомізованних контрольованих випробувань, якісних досліджень, когортних досліджень, досліджень «випадок - контроль», досліджень діагностичних тестів і досліджень економічних оцінок (http://www.phru.nhs.uk/~casp/appraisa.htm).

Керівництво користувача по науково обґрунтованій практиці (Users' Guides to Evidence- Based Practice) пропонує наступні інструменти для оцінки статі по терапії і профілактиці, діагностиці, шкоді і прогнозу (http://www.cche.net/usersguides/main.asp).

Запити для критичної оцінки досліджень по терапії, діагностиці, шкоді, прогнозам і систематичних оглядів, розроблені Канадським центром науково обгрунтованої медицини (http://www.cebm.utoronto.ca/teach/materials/caworksheets.htm).

Стратегії пошуку в MEDLINE

1. Визначте для себе, що саме ви шукаєте

База даних MEDLINE включає більше 11 мільйонів бібліографічних описів, але не всі ці джерела містять необхідні вам відомості. Визначте тему, що цікавить вас, і продумайте, де можна знайти найціннішу інформацію. Конкретизуйте задачу і розбийте її на важливі складові: проблемна або тематична група, втручання, результат і (або) тип дослідження. Навіть якщо вам не доведеться використовувати всі ці поняття в стратегії пошуку, вони допоможуть виявити найбільш відповідні серед знайденої вами статі.

MEDLINE є високо структурованою базою даних. Кожну статтю прочитують експерти по відповідному предмету, які описують її зміст шляхом привласнення спеціальної термінології (Medical Subject Headings, або MeSH — медичні наочні рубрики). З другого боку, текстовий пошук (по ключовому слову) дозволяє знайти статті, в заголовку або рефераті яких зустрічається дане слово, що, проте, не гарантує, що стаття буде цілком присвячена саме цій темі. Функція mapping в Ovid побудована так, щоб допомогти вам визначити відповідні вашим ключовим словам наочні рубрики (терміни MeSH).

Інтерфейс системи. У верхній частині сторінки нижче за логотип системи знаходиться поле для введення запиту. Зліва знаходиться меню вибору бази. Для пошуку в Medline треба вибрати PubMed. Справа знаходиться кнопка ?Go?, при натисненні якої відбувається відправка пошукового запиту системі. Нижче за поле запиту знаходиться меню додаткових інструментів, за допомогою яких можна уточнити запит і спростити роботу з системою.

Меню Limits. Дозволяє обмежувати і уточнювати запит. Містить наступні поля:

- All Fields задає поле пошуку (автор, дата публікації, номер гранту і т.д.);

- Publication Types обмежує пошук публікаціями певного типу (Clinical Trial, Editorial, Letter, Meta-Analysis, Practice Guideline, Randomized Controlled Trial, Review);

- Ages дозволяє вибрати вікову групу розглядається в публікації;

- Enterz Date ? вибір ретроспективної пошуку. Від 30 днів до 10 років (ступінчасто);

- Publication Date ? дата публікації. Можливий вибір інтервалу, з вказівкою точності до дня;

- Only items with abstracts ? опція. При її виборі не проводиться пошук по публікаціях без рефератів;

- Languages обмежує пошук по мовній ознаці (English, French, German, Italian, Japanese, Russian, Spanish). Запит при цьому все одно виробляється на англійській мові;

- Human or Animal. Вибір виду групи (люди або тварини);

- Subsets. Обмеження одним з розділів - суббаз (AIDS, Bioethics, Cancer, Complementary Medicine, Core clinical journals, Dental journals, History of Medicine, Medline, Nursing journals, Oldmedline, PubMed Central, Space Life Sciences, Toxicology)

- Gender. Обмеження по підлозі (чоловічий або жіночий).

Меню Preview/Index корисне для швидкого пошуку і визначення стратегії. В результаті пошуку виводиться тільки кількість одержаних посилань в результаті запиту. Також дозволяє комбінувати пошук шляхом додавання Булевих операторів (див. нижче).

Меню History дозволяє проглянути всю історію запитів поточної сесії (зберігається 1 година від останнього запиту). При необхідності можна швидко перейти до будь-якого результату. Внизу є кнопка примусового очищення історії. Якщо необхідно довготривало зберігати результати скористайтеся меню Cubby (див. нижче).

Меню Clipboard - тимчасове сховище посилань. Зручно для приміщення відібраної статі після аналізу результатів пошуку. Відзначивши потрібні статті галочкою зліва можна перемістити їх за допомогою кнопки Clip Add внизу сторінки. Відібравши в результаті пошуку дійсно необхідні посилання, можна проводити подальші операції з ними (зберігати у файл, відправляти на e-mail). Обмеження clipboard - не більш 500 посилань. Час зберігання ? 8 годин з моменту останнього пошуку.

Меню Details необхідне для перегляду і корекції складних запитів. Буде корисно у разі детального знайомства з мовою запитів.

Мова пошукових запитів. Крім натуральної мови запитів в Medline можна проводити пошук, використовуючи так звану Булеву логіку, яку використовують багато різних пошукових машин. Використовуючи слова-операторів, можна задати наступні співвідношення слів і фраз:

- AND (і) має на увазі що в шуканому тексті повинне бути присутнім і одне слово і інше (або фраза).

- OR (або) має на увазі що в тексті повинне бути присутнім або одне слово або інше (або фраза).

- NOT (ні) має на увазі що в шуканому тексті не повинне бути присутнім слово (або фраза).

Круглі дужки об'єднують слова у фразу. Якщо невідома частина слова або необхідно знайти всі словоформи терміну, то замість змінної частини слова вкажіть оператора -знак ?*?. Як і в багатьох пошукових системах в MEDLINE є стоп-слова (stopwords). Це слова, які зустрічаються практично у всіх документах (прийменники) Можна обмежити пошук в певних полях бази даних. Для цього використовуються мітки-теги (tags). Перелік їх приведений в таблиці. При їх використовуванні необхідно дотримувати декілька правил:

- Пошуковий тег повинен бути укладений в квадратні дужки. Приклад: [mh]

- Пошуковий тег поміщається після шуканого слова. Приклад: heart [mh]

- Немає різниці, чи є пропуск перед тегом або його немає. heart [mh] = heart[mh]

- Регістр букв пошукового тега не має значення. [mh]=[MH]

Для пошуку конкретної статті швидше і простіше використовувати ?Single Citation Matcher?. Заповнивши всі або деякі поля (назва журналу, номер журналу, перша сторінка статті, прізвище автора і слова з назви статті) і відправивши запит буде виданий результат. І природно, чим більше інформації буде вказано, тим точніше буде пошук.

Видача результатів. Після відправки запиту на екран виводяться результати. Документи можуть відображатися в шести форматах: Summary, Brief, Abstract, Citation, MEDLINE, ASN.1 і XML. За умовчанням вони мають формат Summary. Кожен запис в цьому форматі складається з декількох рядків:

- Автор, список авторів (При натисненні на це рядок вибраний запис відображається у форматі Abstract)

- Заголовок

- Інформація про джерело. У разі журналу ця назва, рік, дата публікації, номер, сторінки

- Номер PMID

Зліва від кожного запису знаходиться її номер. Справа є гіперпосилання Related Articles і Links. Перейшовши по посиланню Related Articles (посилання по темі) можна подивитися замітки по темі реферату що мають близький зміст. Деякі замітки (як правило, нові) не мають Related Links. Це тимчасове явище ? стаття ще не пройшла обробку. Пункт Links веде до зовнішніх джерел інформації (як правило, повні тексти статі).

Зверху і знизу сторінки з результатами є ідентичні меню, за допомогою яких можна змінити формат висновку результатів. Поряд з кнопкою Display можна вибрати формат відображення результатів:

- Brief. Відображається автор, перші 30 букв заголовка і номер PMID.

- Abstract. Цей формат відображення включає: назва джерела, заголовок, автор, місце роботи автора, абстракт (якщо є) тип публікації і номер PMID, а також посилання на повний текст (якщо є).

- Citation - цей формат практично ідентичний попередньому. Включає додаткові поля номера гранту і т.д.

- Medline ? Відображає повний запис. Використовується ідентифікація по тегам. Використовуються також двохбуквені скорочення (розшифровка у файлі довідки). Використовуйте цей формат при збереженні записів для подальшої роботи в програмах менеджерах посилань (MedPRO, BiblioExpress, EndNote і ін.)

- Решта форматів: ASNI, XML, UI List необхідні для подальшої обробки даних іншими програмами і серверами і для повсякденного застосування не потрібні.

За умовчанням, Medline відображає результати по 20 записів на сторінку. Змінити цю кількість можна за допомогою меню Show. Також можна вибрати сортування записів. Можливі варіанти: По прізвищу автора, по даті публікації і назві журналу. У випадку якщо в результаті пошуку записів повернено більше, ніж відображається на сторінці, то справа буде виведена загальна кількість сторінок. Поряд буде вікно введення і відображення поточної сторінки (набравши в цьому вікні номер потрібної сторінки можна швидко перейти до неї), а також посилання переходу до наступної сторінки (Next) і попередньої (Previous).

Для збереження інформації в меню використовується функція Send To, до якої відносяться пункти:

- Text - висновок простого тексту на екран без меню.

- File - збереження результатів пошуку на локальному комп'ютері. Обмеження: не більш 10 тисяч заміток і формат тільки ?простий текст?.

- Clipboard - копіювання результатів в ?контейнер? на сайті Medline (роботі з ним описана вище)

- Order - замовлення друкарської версії статті в бібліотеці. Працює в США і деяких інших країнах

- E-mail - відправка результатів пошуку на адресу e-mail. Має сенс користуватися у такий спосіб збереження результатів. По-перше, Ви можете проводити пошук на будь-якому комп'ютері, і при цьому не маєте з собою дискет, Flash-пам'яті. По-друге, при такому способі можна зберегти текст у форматі HTML ? а це зручно, оскільки такий файл можна відкрити завжди і при необхідності перейти до повного тексту статті (чого не можна зробити в текстовому файлі)

Для збереження результатів пошуку в HTML форматі використовуйте функцію (Save as...) браузера. При цьому необхідно вказати назву файлу разом з розширенням html. У такому разі зберігаються всі результати, які показані на сторінці разом з додатковими меню. Тому прагніть використовувати функцію відправки результатів на адресу електронної пошти. У такому разі Ви не одержите нагрузки у вигляді додаткових елементів оформлення сторінки.

Додаткові можливості системи. На сторінці серверу зліва доступне меню. Опишемо деякі його можливості.

Entrez PubMed:

- Overview - короткий огляд системи

- Tutorial - довідковий центр системи з прикладами ілюстраціями

- E-Utilities - опис можливостей для доступу до бази Medline минувши сервер. Розділ цікавий програмістам (цілком можливо організувати пошук в Medline на вашому сервері університету або клініки).

- Help | FAQ - файл допомоги і розділ ?Часто питань, що ставляться?.

- New/Noteworthy - новини системи (іноді проглядайте цей розділ, щоб бути в курсі нових можливостей)

Related Resources: меню з посиланнями на інші проекти Національної медичної бібліотеки США

PubMed Services:

- Journals Database - пошук журналів по списку-базі.

- MeSH Database - база термінів MeSH

- Cubby - можливість, якій раніше відрізнялися тільки комерційні системи. Дозволяє зберігати історію запитів (стратегію пошуку), переваги відображення і збереження документів на довгий час. Спочатку необхідно реєструватися. Реєстрація безкоштовна.

- Single Citation Matcher - пошук одного журналу за відомими даними

- Batch Citation Matcher - пошук декількох журналів за відомими даними

- Clinical Queries - пошук статі з результатами клінічних досліджень

- LinkOut -база зовнішніх джерел інформації.

Вдосконалення пошуку в PubMed MEDLINE

1. Користуйтеся MeSH (MeSH Database)

Виберіть MeSH Database для визначення наочних рубрик (і підрубрик) . MeSH Database дозволяє: проглядати визначення для більшості термінів MeSH; представляти на екрані терміни MeSH у вигляді ієрархічної структури; вибирати терміни MeSH для пошуку; обмежувати пошук статтями, в яких даний термін MeSH є основною (major) темою; вибирати до термінів MeSH відповідні підрубрики (subheadings) ; при введенні синоніма представляти на екрані відповідний (переважний) термін MeSH .

2. Вводьте обмеження по типу документа (Publication Type)

Обмежуйте результати пошуку по типу документа: Meta-Analyses (мета-аналіз), Randomized Controlled Trial (рандомізірованноє контрольоване випробування), Practice Guideline (практичне керівництво).

3. Використовуйте фільтри Clinical Queries (клінічні запити) і Systematic Reviews

(систематичні огляди)

Ці два види спеціалізованих пошукових фільтру призначені для практикуючих лікарів. Доступ до вбудованих фільтрів Clinical Queries і Systematic Reviews можна дістати, клацнувши на посиланні Clinical Queries на бічному вертикальному полі PubMed. Обидва фільтри обмежують пошук статтями, де повідомляється про дослідження, проведені по певній методиці.

В рамках Clinical Queries передбачені чотири фільтри по темах досліджень: therapy— лікування (за умовчанням); diagnosis — діагностика; etiology — етіологія; prognosis —прогноз.

Передбачені також два фільтри по широті пошуку:

sensitivity — чутливість, або "повнота"; при виборі цього фільтру зменшується вірогідність пропустити потрібні статті, але зростає вірогідність включення менш релевантних документів і, відповідно, видається більше результатів

specificity — специфічність, або "точність" (приймається за умовчанням); при виборі цього фільтру видається менше результатів.

Фільтр Systematic Reviews відбирає систематичні огляди і мета-аналізи по темі, що цікавить вас.

Чотири типи питань і чотири стратегії пошуку

Пошук якісних досліджень методів лікування

(З курсу науково обгрунтованої медицини Медичного центру Університету

штату Нью-Йорк в Брукліне

[SUNY Downstate Medical Center Evidence Based Medicine Course])

http://library.downstate.edu/ebm/4300.htm

Щоб знайти статті про методи лікування, введіть назву захворювання (термін MeSH) і виберіть підрубрики TH (therapy — лікування), DT (drug therapy — лікарська терапія), PC (prevention and control — профілактика і контроль) (можливі і додаткові – дієтотерапія, хірургічне втручання і т.д.). Потім введіть вид втручання - наприклад, назва ліків (термін MeSH) і виберіть підрубрику TU (therapeutic use — терапевтичне застосування). Потім об'єднаєте результати цих двох пошуків. Щоб знайти солідні джерела науково обґрунтованих медичних даних, обмежте результати пошуку певними типами документів (Publication Types).

Пошук рандомізірованих контрольованих досліджень

Для більшості питань, пов'язаних з лікуванням, вам потрібно найвагоміші докази, тобто дані рандомізованного контрольованого дослідження (РКІ). Ще краще, якщо це дослідження проводилося подвійним сліпим методом. Нижче висловлюється звичний спосіб пошуку РКІ.

1. Обмежте пошук типом документа Randomized Controlled Trial. Це дозволяє відібрати бібліографічні джерела, що є реальними звітами про рандомізірованних контрольовані випробування.

2. Не рекомендується використовувати термін MESH Randomized Controlled Trials, оскільки, будучи наочною рубрикою, він пов'язаний з обговоренням даного методу медичних досліджень, а не із звітами про реальні клінічні випробування.

3. Пошук по ключовому слову "random" (тобто пошук будь-яких слів, що починаються з "random", в заголовку або рефераті статті): до такого широкого способу пошуку можна удатися, якщо перший спосіб не дав корисних результатів (звичайно також не рекомендується).

Пошук подвійних сліпих досліджень

Для пошуку подвійних сліпих досліджень зручно користуватися терміном MESH Double Blind Method. Якщо вам потрібна ширша сфера пошуку, спробуйте шукати по ключовому слову blind.

Пошук мета-аналізів і систематичних оглядів

Для пошуку мета-аналізів введіть обмеження по типу документа (Publication type) і клацніть на Meta Analysis.

Для пошуку систематичних оглядів в Ovid Medline потрібно ввести обмеження по типу документа (Publication type) і вказати як Randomized Controlled Trial, так і Meta Analysis.

Клацніть на Meta analysis, натисніть кнопку Ctrl, потім, утримуючи її в натиснутому положенні, прокрутіть вікно до Randomized Controlled Trial і клацніть на цьому параметрі.

Пошук якісних досліджень по діагностиці

(З курсу науково обгрунтованої медицини Медичного центру Університету

штату Нью-Йорк в Брукліне

[SUNY Downstate Medical Center Evidence Based Medicine Course])

http://library.downstate.edu/ebm/4400.htm

Найшвидший і ефективніший спосіб пошуку достовірної статі по діагностиці — це ввести діагноз і вибрати відповідний термін MeSH, ввести назву діагностичного тесту, об'єднати їх, а потім об'єднати з рубрикою MESH Sensitivity and Specificity (чутливість і специфічність). Щоб дістати доступ до цієї рубриці, введіть Sensitivity — і ви зможете вибрати рубрику MESH Sensitivity and Specificity на наступному екрані. Якщо ви вводитимете назву цієї рубрики повністю, не забудьте укласти його в лапки: "Sensitivity and Specificity"; інакше OVID сприйме 'and' як спеціальну команду об'єднати результати двох пошуків.

За допомогою функції "Explode" розширте рубрику Sensitivity and Specificity, включивши ROC curves (характеристичні криві) і Predictive Value of Tests (прогностична цінність тестів). Обидва ці терміну носять більш специфічний характер і сьогодні все ширше використовуються замість таких класичних характеристик тесту, як чутливість і специфічність, або на додаток до них.

Якщо система видала дуже багато посилань, можна об'єднати одержані результати з рубрикою MESH double-blind method логічним оператором AND. Це обмежить пошук подвійними сліпими дослідженнями, які відносяться до найнадійнішого типу. Якщо подвійних сліпих досліджень не виявиться, можна провести пошук по ключовому слову 'blind', щоб знайти дослідження, де хоча б в якійсь мірі застосовувався сліпий контроль.

Процедура пошуку

1. Проведіть пошук по термінах, визначених на підставі сфокусованих клінічних питань (PICO).

2. Виконайте об'єднаний пошук по цих термінах.

3. Введіть Sensitivity і натисніть клавішу Enter.

4. Виберіть термін MESH Sensitivity and Specificity.

5. Розширте цей термін, включивши в нього вужчі рубрики MeSH: ROC curves

(характеристичні криві) і Predictive Value of Tests (прогностична цінність тестів)

6. Об'єднайте результати етапу 2 і етапу 5 логічним оператором AND.

7. Якщо отримали дуже багато посилань, введіть слово double, виберіть рубрику MESH double-blind method і об'єднайте з результатами попереднього етапу логічним оператором AND.

Пошук якісних досліджень за прогнозом

(З курсу науково обгрунтованої медицини Медичного центру Університету

штату Нью-Йорк в Брукліне

[SUNY Downstate Medical Center Evidence Based Medicine Course])

http://library.downstate.edu/ebm/4500.htm

Термін MESH Prognosis дозволяє ефективно шукати дослідження за прогнозами. Якнайкращим методом дослідження для відповіді на питання, що стосуються прогнозів, звичайно є когортноє дослідження. Для більшості питань цього типу, представляючих клінічний інтерес, рандомізірованниє контрольовані випробування виключаються по етичних міркуваннях.

Кращий спосіб пошуку когортних досліджень — розширення (explode) терміну MESH

Cohort Studies.

По вищезазначених міркуваннях хорошою стратегією пошуку досліджень, що стосуються прогнозів, є проведення розширеного пошуку (explode) Prognosis і Cohort Studies і об'єднання цих результатів за допомогою логічного оператора OR (АБО).

Залежно від типу прогнозу, що цікавить вас, корисними в пошуку можуть опинитися

і такі терміни, як:

Mortality (explode) — смертність (розширений термін MESH)

Morbidity (explode) — захворюваність (розширений термін MESH)

Risk (explode) — ризик (розширений термін MESH).

Пошук якісних досліджень з питань етіології/шкоди

(З курсу науково обгрунтованої медицини Медичного центру Університету

штату Нью-Йорк в Брукліне [SUNY Downstate Medical Center Evidence Based Medicine Course]) http://library.downstate.edu/ebm/4600.htm

Найпряміше відношення до досліджень етіології /вреда (Etiology/Harm) має рубрика MESH Risk (ризик).

Для вивчення шкоди майже завжди застосовується метод когортних досліджень.

Рандомізіровані контрольовані дослідження питань, пов'язаних з шкодою, звичайно неможливі по етичних міркуваннях, а дослідження "випадок – контроль" і дослідження серій випадків, як правило, не дають досить вагомих доказів (хоча іноді до них доводиться звертатися, якщо виникає гостра необхідність хоч в якій-небудь інформації про те, чим може бути викликана та або інша медична проблема).

Це означає, що найзручніше провести пошук по термінах MESH Risk і Cohort Study (розширивши обидва), а потім об'єднати їх логічним оператором OR (АБО). Якщо ви хочете дещо розширити пошук, можна провести пошук за ключовими словами Risk і Cohort, що дозволить одержати дещо більше число посилань.

Учбові матеріали Кокранівської бібліотеки

Кокранівська бібліотека (Clib) в даний час є основним джерелом інформації про ефективність медичних втручань. Ця інформація зведена разом зусиллями Кокранівського співпраці, Центром оглядів і розповсюдження інформації Національної служби охорони здоров'я (Великобританія) (the NHS Centre for Reviews and Dissemination) і іншими організаціями. Clib.

Кокранівська бібліотека включає наступні бази даних:

Cochrane Database of Systematic Reviews (CDSR) Кокранівська база даних систематичних оглядів: повний текст завершених оглядів, а також протоколи оглядів, які знаходяться у стадії підготовки.

Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (DARE) Реферативна БД оглядів по ефективності медичних втручань: реферати інших систематичних глядів; коментар про якість методології оглядів, опублікованих в медичній літературі.

Cochrane Controlled Trials Register (CCTR/CENTRAL) Кокранівській регістр контрольованих випробувань: посилання на рандомізірованні контрольовані випробування (РКІ), які були виявлені шляхом переглядання de visu журналів і баз даних. Включене також Medical Editors Trials Amnesty («Сповіщення медичних редакторів про клінічні випробування»), що містить повідомлення про неопубліковані випробування разом з контактними даними. Даний може бути надмірним і містити інформацію про випробуваннях, які не є рандомізовані.

Cochrane Review Methodology Database (CRMD) (База даних за методологією Кокранівськіх оглядів): посилання на статті і т. п., присвячені принципам і методам підготовки систематичних оглядів, проведення РКІ і ін.

Розділ About the Cochrane Collaboration (Про Кокранівську Співпрацю) містить контактні дані різних підрозділів Кокранівської Співпраці.

NHS Economic Evalutaion Database (База даних оцінок економічної ефективності Національної служби охорона здоров'я) містить структуровані рефератиоцінок економічної ефективності медичних втручань.

Health Technology Assessment (HTA) База даних оцінки медичних технологій містить систематичні огляди і первинні дослідження.

Кокранівська бібліотека містить також глосарій термінів, що часто вживаються в систематичних оглядах і в Clib, а також Навчальний посібник по методології складання оглядів і Каталог ресурсів Інтернету по доказовій медицині.

Важливо розуміти, що інформація, яку надають ті або інші розділи Clib, розрізняється за об'ємом — від повнотекстових оглядів в CDSR до бібліографічних посилань в CCTR.

Робочий екран

Він ділиться на три частини: панель інструментів, вікно покажчика і вікно документа.

Панель інструментів, розташована внизу зліва, дозволяє виконувати функції загального характеру, наприклад, пошук, друк, виклик екрану допомоги і вихід з Clib. Вікно покажчика вверху екрану містить список баз даних Кокранівської бібліотеки з вказівкою числа записів в кожній з них. Після виконання пошуку в цьому вікні показується число знайдених записів. При виборі мишею що знаходяться зліва червоних стрілець відкриваються відповідні бази даних з появою каталогу підрозділів і списку заголовків документів. У вікні документа показується документ, який був вибраний у вікні покажчика шляхом подвійного клацання мишею.

У лівій частині смуги між вікном покажчика і вікном документа розташовані три кнопки зміни розміру, які дозволяють змінити відносний розмір двох вікон. Тут же в правій частині знаходяться кнопка Outline (план), яка дозволяє перейти безпосередньо до окремих частин поточного документа, і кнопка Find (пошук), яка забезпечує пошук заданих слів в документі, що відображається.

Пошук

Клацніть мишею по кнопці пошуку на панелі інструментів. Не можна вказати конкретну базу даних з тих, що є в бібліотеці, пошук ведеться по всіх базах даних відразу. Ось деякі операції, які можна використовувати при пошуку в Кокранівській бібліотеці.

Усікання (Truncation): для пошуку по усіченому слову використовуйте зірочку *; наприклад, arter* означає пошук artery (артерія), arteries (артерії), arterial (артеріальний) і т.д.

Пошук фрази (Phrase searching): для пошуку певних поєднань слів використовуйте лапки, наприклад, “myocardial infarction” (інфаркт міокарду) або “hip replacement” (протезування тазостегнового суглоба).

Комбінування термінів (Combining terms): слова для пошуку можна об'єднувати за допомогою логічних операторів AND (И), OR (АБО) і NOT (НЕ). Використовування оператора AND приводить до пошуку документів, в яких містяться обидва терміни, наприклад, “myocardial infarction” and aspirin («інфаркт міокарду» І аспірин). OR приведе до пошуку документів, які містять хоча б один з термінів, наприклад, cancer or neoplasm (рак АБО новоутворення). NOT приведе до пошуку записів, які містять перший термін, але не містять другого, наприклад, “breast cancer” NOT male.

Простій пошук (Simple search): введіть ключове слово (слова) разом з вище наведеними простими логічними операторами і клацніть по кнопці пошуку (search). У вікні покажчика з'являться червоні числа, що позначають число знайдених записів в кожній з баз даних; проглянути окремі записи можна, відкриваючи відповідні бази даних, як це описано вище. При простому пошуку можна також обмежити область пошуку тільки новими або оновленими записами.

Розширений пошук (Advanced search): дозволяє робити складніші запити з використанням покажчика (MeSH). N.B. Оскільки не всі записи індексуються із застосуванням тезауруса MeSH, для повного пошуку в Clib необхідно комбінувати використовування MeSH із звичним текстовим пошуком.

Введіть необхідні слова для пошуку і клацніть мишею по кнопці пошуку. Ви побачите, що зроблені вами пошукові запити відображаються у вікні нижче, причому кожному запиту привласнений номер. Можна скласти складнішу комбінацію запитів, виділяючи раніше зроблені запити (утримуючи клавішу CTRL, клацнути мишею по тому або іншому із запитів) і клацаючи по кнопках AND, OR або NOT справа. Екран розширеного пошуку дозволяє також обмежити пошук певними полями записів (наприклад, полемо автора) або задати діапазон для дати. Після кожного запиту указується число знайдених записів. Для проглядання знайдених записів потрібно клацнути по кнопці «show the results of the search in the index window» (показати результати пошуку у вікні покажчика) внизу екрану пошуку.

MeSH: Більшість записів Clib (хоча не все) проіндексовані з використанням медичних наочних рубрик MeSH Національної медичної бібліотеки США. Запит на пошук в Clib виконується шляхом пошуку в Permuted index . Введіть одне слово і зробіть клацання мишею по тезаурусу. Вам буде показане відповідне місце в алфавітному покажчику, а також список всіх включень даного слова в рубрики MeSH. Виберіть необхідний заголовок і клацніть мишею ‘Choose’ (вибрати). Ви одержите зображення фрагмента дерева MeSH для даного заголовка з показом примикаючи до даного терміну ширших і вужчих термінів. Для пошуку вибраного терміну виберіть ‘single term’ (окремий термін) і клацніть мишею по кнопці пошуку. Якщо для даного терміну є вужчі терміни, тобто можливість вибрати ‘Explode in all trees’ (розкрити у всіх деревах) або ‘Explode in selected tree’ (розкрити у виділеному дереві), що приведе до пошуку вибраного терміну І всіх записів, проіндексованих з використанням вужчих термінів. Одержаний у результаті пошукове розпорядження MeSH буде перенесене в екран розширеного пошуку, де його можна буде скомбінувати з іншими запитами.

Збереження і завантаження

Є можливість завантаження і збереження запитів, а також імпортування їх з Clib і експортування в Clib. Кожному запиту, що зберігається, має бути дане окреме ім'я.

Друк і збереження документа

Щоб вибрати документ для друку або збереження, зробіть відмітку мишею по квадратику зліва від назви документа у вікні покажчика; коли документ вибраний, в квадратику з'являється галочка. Клацніть по кнопці ‘Print + Save’ (друк і збереження) на панелі інструментів. Виберіть, що саме виводитимете (окремий документ або вибрані документи) і в якій формі (цілий документ, анотацію або список). Потім зробіть вибір між збереженням і друком. Документи з CDSR можуть бути дуже довгими! Діаграми мета-аналізів необхідно роздруковувати окремо.

Завершення пошуку

Пошукові розпорядження можна стерти, використовуючи кнопку стирання (clear) на панелі інструментів. Для виходу з Кокранівської бібліотеки впевніться, що зберегли необхідні записи і клацніть мишею по кнопці виходу (exit).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]