Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema12.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
864.77 Кб
Скачать

Практична частина

Студенти створюють і працюють з презентацією “Доказова медицина”.

Питання для самостійної роботи

  1. Як називається медицина, котра базується на доказах?

  2. Що передбачає доказова медицина?

  3. Яка ціль рандомізації?

  4. Які ви знаєте методи доказоваго дослідження?

  5. Які існують аспекти доказової медицини?

  6. Що таке мета-аналіз?

  7. Які ви знаєте проблеми мета-аналізу?

  8. Що таке Кокранівске співробітництво?

  9. Які основні тенденції розвитку Кокранівського співробітництва?

  10. Які ви знаєте принципи створення довідника?

ДОДАТОК 1

Глосарій термінів MEDLINE

(глосарій Medline http://www.med.ualberta.ca/ebm/medglos.htm;

глосарій з керівництва по PubMed – http://www.nlm.nih.gov/bsd/pubmed_tutorial/glossary.html)

Automatic explosion (explode) (Автоматичне розширення). У PubMed терміни MeSH (медичні наочні рубрики), рівно як і будь-які підрубрики, які не є кінцевими у ієрархічної структурі «дерева підрубрик» («subheading tree»), автоматично «розширяються», дозволяючи одержати записи, які відносяться до вказаної рубрики (або підрубриці) MeSH, а також записи, які відносяться до будь-якої нижчестоящої рубрики (підрубриці) в ієрархічній структурі («Tree structure»).

Automatic term mapping (Автоматичне відображення запрошуваного терміну). Після введення комбінації термінів в полі запиту PubMed автоматично проводить пошук еквівалента запрошуваних термінів. При цьому пошук еквівалентного терміну ведеться спершу в покажчику медичних наочних рубрик (MeSH Translation Table), потім в покажчику журналів (Journals Translation Table), потім в покажчику фраз (Phrase List), нарешті, в авторському покажчику (Author Index). Якщо в якому-небудь з покажчиків знаходиться термін, еквівалентний запрошуваному, процес пошуку еквівалента зупиняється. Якщо еквівалентного терміну не знайдено, кожний з термінів, заданих для пошуку, шукається в ‘All Fields’ (всіх полях), після чого виконується операція AND.

Clinical Queries (Клінічні запити). Це спеціальна система пошуку в PubMed, призначена для практичних лікарів. Вона дозволяє обмежити пошук статтями, які містять звіти про дослідження, що відповідають певним критеріям.

Explode (Розширення). Дозволяє одночасно вести пошук як по якій-небудь широкій темі, так і по вужчих темах, які в неї входять. Оскільки за правилами індексації використовується найвужча наочна рубрика, стаття, занесена в покажчик під конкретнішою рубрикою, як правило, не проіндексована під ширшою рубрикою. Таким чином, пошук тільки ширшого поняття приводить до втрати тих бібліографічних описів, які занесені в покажчик під конкретнішими рубриками.

Mapping (Відображення). Функція зіставлення запрошуваному терміну найближчих наочних рубрик бази даних.

Medline. База даних Національної медичної бібліотеки США, доступна он-лайн і включаючи мільйонів посилань на журнальні статті по медичних науках, опубліковані починаючи з 1966 року.

MeSH. Медичні наочні рубрики (Medical Subject Headings), тезаурус для Medline; словник контрольованих термінів, який забезпечує одноманітну термінологію для понять з бази даних.

MeSH Major Topic (Головна наочна рубрика). Рубрики MeSH, що відображають основний зміст даної статті.

Related Articles (Схожі статті). Функція PubMed, яка дозволяє знайти сукупність бібліографічних описів, близьких до даної статті, шляхом порівняння слів з назви кожної статті, її анотації і відповідних статті наочних рубрик MeSH за допомогою алгоритму «зважування» слів.

Restrict to focus (Обмежитися головним). Можливість вибору, пропонована після введення наочної рубрики для пошуку; якщо при цьому вибрати «all documents» (всі записи), то будуть знайдені всі записи, проіндексовані під вказаною рубрикою; якщо вибрати «Restrict to focus», то будуть знайдені тільки посилання на статті, в яких дане поняття є основною темою.

Scope Note (Опис області). Дає визначення терміну для конкретної рубрики MeSH і описує всі її параметри, указує набір синонімів, який віднесений до даної рубрики, рік, в якому ця рубрика стала використовуватися в Medline, рубрики, які використовувалися раніше для індексації по даній темі, а також перехресні посилання на суміжні рубрики.

Subheadings (Підрубрики). використовувані Національною медичною бібліотекою для індексації посилань в поєднанні з MeSH. Підрубрики використовуються, щоб уточнити певний аспект поняття MeSH, зробити пошук по наочній рубриці MeSH вужчим і цілеспрямованим. У системах OVID опис кожної підрубрики вказаний на правій панелі екрану пошуку, призначеного для вибору підрубрик. Кожного разу можна вибирати одну або декілька підрубрик, а також вибрати «all subheadings» (всі підрубрики).

Systematic Reviews (Систематичні огляди): Дана стратегія призначена для отримання записів, які визначені як систематичні огляди, мета-аналізи, огляди клінічних випробувань, матеріали по науково обґрунтованої медицині, матеріали конференцій по встановленню консенсусу, керівництва, а також описів статі з журналів, які спеціалізуються на оглядових дослідженнях, що представляють цінність для практичних лікарів. Пошук серед цієї підмножини можна провести за допомогою екрану клінічних запитів (Clinical Queries).

Textword (Слово з тексту): пошук конкретних слів в полі назви и/или анотації; до цього способу вдаються, якщо для запрошуваного поняття не існує жодної рубрики MeSH. Пошук по слову вимагає використовування синонімів, при цьому не виконується операція mapping, яка дозволяє «обмежитися головним» і вибрати підрубрики. Взагалі кажучи, переважно вести пошук на основі тезауруса (т. е. використовуючи рубрики MeSH).

Додаток 2

Глосарій термінів по науково обґрунтованій практиці

Absolute risk increase – ПАРА (підвищення абсолютного ризику): абсолютна арифметична різниця в частоті несприятливих результатів між групами лікування і контролю. Не відбиває зміни ризику в одній групі щодо іншої, для цього використовується показник підвищення відносного ризику (ПІР).

Absolute risk reduction - САР (зниження абсолютного ризику): абсолютна арифметична різниця в частоті несприятливих результатів між групами лікування і контролю. Не відбиває зміни ризику в одній групі щодо іншої, для цього використовується показник зниження відносного ризику (СМІТТЯ).

Applicability Ступінь, в якій результати спостереження, дослідження або огляду застосовні при інших обставинах.

Bias – Систематична помилка (зсув) у результатах або висновках.

Blinding (masking) Сліпий метод (маскування)

Збереження в таємниці порядку віднесення учасників дослідження до тієї або іншої групи

(наприклад, лікування або контролю) від самих учасників і/або від дослідників. Сліпий метод захищає від можливості дізнатися, до якої групи відноситься хворий, і вплинути на відповідь хворого на лікування, на поведінку провідного лікування персоналу або на оцінку результату

Case series – Дослідження серій випадків – описове дослідження, що є кількісним аналізом групи хворих

Case study (syn.: anecdote, case history, single case report) – Опис випадку (син.: випадок

з практики, історія захворювання, опис одиничного випадку) Неконтрольоване дослідження обсервації втручання і результату у однієї людини.

Clinical trial (syn.: therapeutic trial, intervention study) – Клінічне випробування Випробування ліків або іншого втручання з метою оцінки його ефективності і безпеки.

Clinically significant - Клінічно значущі результати: невипадкові, на відміну від статистично значущих результатів, які можуть бути пов'язані з дією випадковості.

Cohort study (syn.: follow-up, incidence, longitudinal, prospective study) – Когортне дослідження , в якому виділену групу людей (когорту) спостерігають протягом деякого часу, і порівнюють результати у тих, хто піддавався і не піддавався дії втручання, що вивчається, або іншого чинника, або був підданий різною мірою.

Controls – Контроль 1. У clinical trials – клінічних випробуваннях, де проводиться порівняння двох і більш втручань, контроль – це особа з групи порівняння, яке одержує placebo – плацебо, або не одержує втручання, або звичного лікування, або іншого лікування.

2. У case–control studies – дослідженнях випадок–контроль, контроль – це людина з групи порівняння без захворювання, що вивчається, або результату.

3. У статистиці контроль означає стандартизацію або облік сторонніх впливів або спостережень.

4. Слово "контроль" в застосуванні до інфекційних хвороб може означати також програму заходів, направлених на зниження захворюваності або усунення захворювання.

Controlled clinical trial – Контрольоване клінічне випробування

Дослідження, в якому проводять порівняння однієї і більш групи втручання з однієї і більш групою порівняння .

Critical appraisal – Критична оцінка

Процес оцінки і інтерпретації доказу шляхом систематичного розгляду його validity – достовірності результатів і відповідності мети.

Critically Appraised Topics (CATs) - Критично апробовані твердження – короткі резюме журнальної статі, відібраної на основі критеріїв доказової медицини, присвячені актуальним проблемам медичної практики.

Cross-sectional study (syn.: prevalence study) – Поперечне дослідження

Дослідження, яке розглядає взаємовідношення між захворюваннями (або іншими характеристиками стану здоров'я) і іншими змінними, що вивчаються, в певної популяції в даний конкретний час. Поперечне дослідження не завжди дозволяє знайти зв'язок між причиною і наслідком в часі.

Cross-over trial – Перехресне випробування

Тип клінічного випробування, в якому проводиться порівняння двох і більш втручань, коли учасникам випробування після завершення одного лікування призначають інше. Недолік такого дослідження у тому, що ефекти першого лікування можуть виявлятися в той період, коли хворий одержує друге лікування.

Double blind (double masked) – Подвійний сліпий метод (подвійне маскування)

Ні учасники випробування, ні дослідники (ті, хто оцінюють результат) не знають, яке саме втручання проводиться учасникам випробування

Effectiveness – Дієвість (реальна ефективність)

Ступінь, в якій дане втручання у разі його застосування в звичних умовах надає ту дію, яка очікувалася. Клінічні випробування, які оцінюють реальну ефективність, іноді називаються випробуваннями практичного застосування

Efficacy – Ефективність (ідеальна ефективність) - Ступінь, в якій втручання дає позитивний результат в ідеальних умовах.

External validity Ступінь, в якій результати даного спостереження залишаються у силі при інших обставинах.

False positive неправдиво позитивний результат: позитивний результат діагностичного тесту у відсутність у хворого шуканого стану або захворювання (за даними золотого діагностичного стандарту).

False negative - неправдиво позитивний результат: негативний результат діагностичного тесту за наявності у хворого шуканого стану або захворювання (за даними золотого діагностичного стандарту).

Gold standard – “Золотий стандарт” (еталонний метод)

Метод, процедура або вимірювання, повсюдно визнане як якнайкращий з тих, що є, з яким слід порівнювати нові методи, зокрема при дослідженні точність діагностичних тестів.

Heterogeneity – неоднорідність

Під неоднорідністю в застосуванні до systematic reviews – систематичним оглядам розуміють варіабельність або відмінності між дослідженнями в оцінці ефектів. Іноді розрізняють "статистичну неоднорідність" (відмінності в описаних ефектах), "методологічну неоднорідність" (відмінності в типах досліджень) і "клінічну неоднорідність" (відмінності між дослідженнями по основних характеристиках учасників, втручаннях або оцінках результатів). Статистичні критерії неоднорідності використовуються для того, щоб визначити, наскільки спостережувані відмінності в результатах різних досліджень (розміри ефектів) більш ніж ті, які могли б виникнути випадково.

Homogeneity – Однорідність

Під однорідністю в systematic reviews – систематичних оглядах розуміють те, наскільки однакові результати включених в огляд досліджень. "Клінічна однорідність" означає, що учасники, втручання і оцінки результату однакові. Дослідження вважаються "статистично однорідними", якщо відмінності в результатах не більш тих, які могли б виникнути випадково.

Incidence – Частота нових випадків Число знов виявлених випадків захворювання або іншої події в популяції за певний період часу.

Individual patient data – Дані про кожного хворого. У systematic reviews – систематичних оглядах цей термін означає доступність необроблених даних про кожного учасника з кожного включеного в огляд дослідження, а не тільки сукупних даних (узагальнених даних для порівнюваних груп в кожному дослідженні).

Intention-to-treat (analysis) – Аналіз відповідно до наміру застосувати втручання (аналіз відповідно до протоколу). Аналіз відповідно до наміру застосувати втручання має на увазі, що всі учасники випробування аналізуються відповідно до того, до якої групи втручання вони були віднесені, незалежно від того, було проведено це втручання чи ні.

Likelihood ratio - ОП (відношення правдоподібності): відношення вірогідності одержати позитивний результат діагностичного тесту у хворих до вірогідності одержати позитивний результат у здорових осіб.

Meta-analysis – Мета-аналіз

Застосування статистичних методів при створенні systematic review – систематичного

огляду з метою об'єднання результатів включених в огляд досліджень. Мета-аналізом також називають систематичні огляди, в яких використовується цей статистичний метод.

Negative likelihood ratio- ОП- (відношення правдоподібності негативного результату тесту): відношення вірогідності отримання істинно від’ємний результату до вірогідності отримання неправдиво позитивного результату.

Negative predictive value- Прогностична цінність негативного результату – вірогідність відсутності захворювання при негативному (“нормальному”) результаті

Number needed to harm(NNH) - ІПВ (індекс потенційної шкоди): один з показників недоліків лікування. Рівний числу хворих, яких необхідно лікувати визначеним методів протягом певного часу, щоб у одного додаткового хворого розвинувся несприятливий результат.

Number needed to treat (NNT) – Число хворих, яких необхідно лікувати (ЧБНЛ) Число хворих, яких необхідно лікувати певним методом протягом певного часу, щоб запобігти несприятливому результату у одного хворого.

Odds ratio (OR) – Відношення шансів (ОШ)

Відношення шансів настання події в експериментальній групі (групі втручання) до шансів настання події в control – контрольній групі. Шанс – це відношення числа людей в групі, у яких дана подія наступила, до числа людей, у яких дана подія не наступила.

Placebo – Плацебо

Неактивна речовина, що призначається хворому, або процедура для порівняння його ефектів з

ефектами справжніх ліків або іншого втручання. Іноді плацебо призначають, щоб допомогти хворому, вселяючи в нього віру, що він одержує лікування.

Positive likelihood ratio-(LR+) ОП+ (відношення правдоподібності позитивного результату тесту): відношення вірогідності отримання істинно позитивного результату до вірогідності отримання неправдиво позитивний результату.

Positive predictive value- Прогностична цінність позитивного результату – вірогідність захворювання при позитивному (“ненормальному”) результаті тесту.

Prevalence – Поширеність - Число випадків даного захворювання або стану в даній популяції у визначений час

Prospective study – Проспектівне дослідження , яке проводиться з метою вивчення пов'язаних із здоров'ям втручань, де учасників ділять на групи, які будуть або не будуть піддані втручанню, що вивчається, до того як наступили результати

Publication bias – Систематична помилка, пов'язана з переважною публікацією позитивних результатів досліджень. Упередженість виданої літератури виникає унаслідок того, що на рішення про публікації впливає характер і спрямованість результатів дослідження. Якщо втручання не визнане ефективним, то його результати не завжди публікуються. Оскільки неопубліковані дослідження неможливо включити в систематичні огляди, останні можуть давати завищену оцінку істинного ефекту втручання.

Random allocation – Випадковий порядок віднесення учасників випробування до тієї або іншої групи

Метод, який використовує випадковий порядок віднесення учасників випробування до

порівнюваним в групам, наприклад на основі таблиці випадкових чисел або випадкової послідовності випадкових чисел, що генерується комп'ютером.

Randomised controlled trial (RCT) (randomised clinical trial) – Рандомізовані контрольні випробування (РКІ; рандомізовані клінічне випробування) Експериментальне дослідження, в якому учасників у випадковому порядку відносять до тієї або іншої групи (наприклад, лікування або контролю), в одній з яких буде проведене втручання, а в іншій – ні, або до груп, в яких будуть проведені різні втручання, що вимагають порівняння. Результати оцінюються шляхом порівняння результатів в групі лікування і групі контролю.

Relative Risk (RR) – Відносний ризик (відношення ризиків) Відношення ризику в групі втручання до ризику в групі контролю. Ризик (частка, вірогідність або відсоток) – це відношення числа людей, у яких відбулася дана подія, до загальної чисельності групи. Якщо відносний ризик рівний одиниці, це указує на відсутність відмінностей між порівнюваними групами. Для небажаних результатів відносний ризик менше одиниці свідчить про те, що втручання, направлене на зниження ризику цього результату, виявилося ефективним.

Relative Risk Increase - ПІР (підвищення відносного ризику): відносне збільшення частоти несприятливих результатів в основній групі в порівнянні з контрольною

Relative Risk reduction - зниження відносного ризику: відносне зменшення частоти несприятливих результатів в основній групі в порівнянні з контрольною

Reliability – Відтворність Ступінь, в якій одержані при вимірюванні результати можуть бути повторені. Причиною низької відтворності може бути як відмінності оцінок, одержуваних різними дослідниками або різними вимірювальними інструментами, так і непостійність оцінюваної ознаки.

Retrospective study – Ретроспективне дослідження. Дослідження, в якому результати наступили до того, як почате дослідження.

Risk difference (RD) (absolute risk reduction) – Різниця ризиків (зниження абсолютного ризику) Різниця ризиків, рівна нулю, указує на відсутність відмінності між порівнюваними групами. Для небажаних результатів різниця ризиків менше нуля свідчить про те, що втручання, направлене на зниження ризику цього результату, виявилося ефективним.

Sensitivity – Чутливість: вірогідність позитивного результату діагностичного тесту за наявності хвороби (не плутати з прогностичною цінністю позитивного результату тесту).

Specificity - Специфічність: вірогідність негативного результату діагностичного тесту у відсутність хвороби (не плутати з прогностичною цінністю негативного результату тесту).

Statistical significance – Статистична вартість Оцінка вірогідності того, що така ж, як спостерігалася в дослідженні, або більш сильний зв'язок (ефект), могла б виникнути випадково.

Surrogate endpoints – Непрямі критерії оцінки Критерії оцінки, які не мають прямого практичного значення, але відображають, як вважається, значущі результати; наприклад, величина артеріального тиску не має безпосереднього значення для хворого, але часто використовується як міра результату в клінічних випробуваннях, тому що це чинник ризику інсульту і серцевих нападів. Непрямими результатами можуть бути фізіологічні або біохімічні маркери, які можна порівняно швидко і легко зміряти і які використовуються для прогнозування важливих клінічних результатів. Непрямі результати часто використовуються

тоді, коли виявлення клінічних результатів вимагають тривалого періоду спостереження.

Systematic review (systematic overview) – Систематичний огляд, в якому чітко сформульоване питання, детально описаний систематичний метод пошуку, відбору і критичної оцінки досліджень, що відносяться до теми огляду, а також збору і аналізу даних досліджень, включених в огляд. Аналіз і узагальнення результатів включених в огляд досліджень можна проводити з використанням статистичних методів, але можна і без них..

Triple blind (triple masked) – Потрійний сліпий метод (потрійне маскування)

Інформація про приналежність випробовуваних до порівнюваних груп, зберігається в таємниці

від статистика, що аналізує дані, від випробовуваних і дослідників (тих осіб, які оцінюють результат).

True negative – Істинно від’ємний результат: негативний результат діагностичного тесту у відсутності у хворого шуканого стану або захворювання (за даними золотого діагностичного стандарту).

True positive - Істінноположітельний результат: позитивний результат діагностичного тесту за наявності у хворого шуканого стану або захворювання (за даними золотого діагностичного стандарту).

1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]