Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 2.1 КС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
60.42 Кб
Скачать

6

Тема 2. Платіжна система виконання бюджетів

Лекція 1. Платіжна система виконання бюджетів

1. Сутність платіжної системи

2. Єдиний казначейський рахунок, його структура, значення для виконання бюджету

С/м: Управління коштами єдиного казначейського рахунку в різних країнах

1. Сутність платіжної системи.

З 1 січня 1994 року в Україні функціонує достатньо оперативна, ефективна і надійна внутрішньодержавна банківська ПС - система електронних міжбанківських переказів НБУ (СЕМП НБУ), яка відповідає світовим стандартам і включає в себе систем у електронних платежі в (СЕП ) та систем у термінових переказі в (СТП).

Система електронних платежів Національного банку (СЕП) – державна банківська платіжна система, що забезпечує проведення міжбанківського переказу через кореспондентські рахунки банків (філій) – резидентів у Національному банку із застосуванням електронних засобів приймання, оброблення, передавання та захисту інформації у файловому режимі або режимі реального часу. Функціонування СЕП забезпечується такими програмно-технічними комплексами:

ЦОСЕП – центр оброблення, розміщений у Центральній розрахунковій палаті ЦОСЕП;

АРМ-СЕП – автоматизоване робоче місце учасника СЕП;

АРМ-РП – автоматизоване робоче місце територіального управління НБУ;

АРМ-Ю – автоматизоване робоче місце юридичної особи, що забезпечує приймання від банків до СЕП у файловому режимі тих початкових платежів, які отримали схвалення Національного банку.

Основними функціями СЕП НБУ є:

  • проведення міжбанківських розрахунків у національній та іноземних валютах;

  • обмін інформацією про здійснені міжбанківських розрахунків;

  • забезпечення надійності міжбанківських розрахунків;

  • контроль достовірності даних на різних стадіях міжбанківських розрахунків;

  • контроль НБУ стану кореспондентських рахунків банків;

  • захист інформації від несанкціонованого доступу чи фальсифікації.

Функціонування СЕП організовується за такими принципами:

  • абсолютна закритість - грошові кошти не виходять із СЕП;

  • відображення кожного платежу на відповідних коррахунках учасників СЕП;

  • здійснення усіх операції виключно у безготівковій (електронній) формі;

  • здійснення і завершення усіх платежів і розрахунків протягом операційного дня;

  • ініціювання переказу здійснюється учасником, який дебетує свій рахунок;

  • зарахування коштів одержувачу тільки після надходження їх на коррахунок учасника;

  • виконання доручень у черговості їх надходження у СЕП і у межах наявних на коррахунку коштів.

З 10 листопада 2006 року запроваджено СЕП-2, яка крім нового програмного і технічного забезпечення, має і нову архітектуру. Учасники СЕП-2 нині напряму пов'язані із ЦРП новим програмним комплексом АРМ-СЕП. Проведені платежі відображаються в Центрі обробки СЕП за коррахунками учасників СЕП в територіальних управліннях НБУ та рахунках обліку міжобласних оборотів в ОПЕРУ НБУ.

ДКСУ працює за 8 моделлю обслуговування консолідованого коррахунку, при якій центральний апарат ДКСУ має консолідований кореспондентський рахунок в регіональному управлінні НБУ, а обласним управлінням ДКСУ відкриваються субкореспондентські рахунки на балансі ДКСУ та технічні рахунки в ОУ НБУ.

У жовтні 2003 року ДКУ разом з НБУ розробили модель роботи за єдиним кореспондентським(казначейським) рахунком (ЄКР), яка розподілила великий обсяг платежів між усіма головними управлін­нями (ГУДКУ) та центральним апаратом ДКУ, забезпечивши при цьому ведення ЄКР та механізм управління платоспроможністю ГУДКУ з боку ДКУ.

Сьогодні в СЕП НБУ працює центр оброблення (ЦОСЕП) - єдиний складний програмно-технічний комплекс, який здійснює оброблення платіжної і технологічної інформації, складається з серверів бази даних, серверів застосувань, клієнтських місць керування роботою СЕП. Уся платіжна і технологічна інформація, якою обмінюються ДКСУ та його головні управління з СЕП, обробляється в АС «Казна-Доходи» і надходить до неї від СЕП через АРМ-СЕП, який виконує функцію шлюзу до СЕП.

У СЕП НБУ існує два режими взаємодії з учасником СЕП - он-лайновий та оф-лайновий (файловий). Під он-лайновим режимом взаємодії розуміють режим, за яким встановлюється он-лайнове з'єднання між АС «Казна-Доходи» та АРМ-СЕП, який, у свою чергу, встановлює он-лайнове з'єднання з відповідним сервером застосувань ЦОСЕП і обмінюється з ЦОСЕП інформацією у вигляді пакетів ТСР/ІР. Реакція СЕП на ініціалізовану певним пакетом подію (переказ коштів або технологічну дію) відбувається практично миттєво (за частки секунди), а результат її виконання оформлений технологічно як невід'ємна частина самої події. В он-лайновому режимі працює тільки центральний апарат ДКСУ. Платежі, здійснені іншими учасниками СЕП на адресу ГУДКСУ в он-лайновому режимі, отримуються у файловому режимі та обов'язково обробляються.

Оф-лайновий (файловий) режим взаємодії з СЕП передбачає, що ДКСУ та ГУДКСУ засобами АС «Казна-Доходи» формують і приймають файли з платіжною і технологічною інформацією, якими обмінюються із СЕП за допомогою АРМ-СЕП. Реакція СЕП на ініціалізований переказ або технологічну дію відбувається за певний проміжок часу (хвилини, години), а отримання результату її виконання оформлене у вигляді окремої технологічної дії (файл-квитанція). Файли, що були передані з АС «Казна-Доходи» та оброблені АРМ-СЕП, передаються до ЦОСЕП, а файли, сформовані ЦОСЕП, передаються до АРМ-СЕП для оброблення і подальшої передачі в АС «Казна-Доходи» засобами електронної пошти НБУ. У файловому режимі працюють ДКСУ та ГУДКСУ.

Платежі у системі ДКСУ забезпечуються розрахунковими палатами (РП) ДКСУ, які є структурними підрозділами ДКСУ та його територіальних управлінь. До основних завдань РП відноситься:

  • безперебійне і своєчасне проведення розрахунків з виконання державного та місцевих бюджетів за доходами та видатками;

  • ведення субкоррахунку ЄКР в ОУ НБУ;

  • надання ДКСУ інформації про стан розрахунків в регіоні з метою ефективного використання залишків бюджетних коштів та їх перерозподілу;

  • налагодження оперативного обліку бюджетних коштів органів ДКСУ;

  • щоденне відображення підсумкових платіжних балансів органів ДКСУ;

  • захист каналів зв'язку та електронних документів від по стороннього впливу.

Для відображення операцій, проведених через СЕП протягом банківського дня, Казначейству та його територіальним управлінням у регіональних розрахункових палатах (РРП) НБУ відкриваються технічні рахунки, а на балансі Казначейства - відповідні субрахунки територіальних управлінь.

Операції, проведені через СЕП, відображаються як на технічних рахунках ДКСУ і територіальних управлінь, так і на відповідному ЄКР Казначейства і субрахунках територіальних управлінь.

Казначейство має право встановлювати ліміт технічного рахунку та ліміт початкових оборотів у СЕП в системі моніторингу технічних рахунків НБУ, чим забезпечує контроль і управління видатковими операціями територіальних управлінь. З цією метою використовується АРМ управління ЄКР.

На кінець банківського дня центральний апарат ДКСУ отримує від ЦОСЕП підсумкову інформацію про обороти органів ДКСУ в СЕП. На її підставі в системі автоматизації ДКСУ відображається значення ЄКР та технічних рахунків органів ДКСУ. Робота органів ДКСУ в платіжній системі ДКСУ допускається тільки впродовж операційного дня. Відкриття наступного операційного дня без закриття попереднього не допускається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]