Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 Виховна година.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
25.83 Кб
Скачать

3 Того дня Сергій постійно думає про Світлану та наступне їхнє побачення. Кожного разу, коли вони залишаються наодинці, вони більше і більше набли­жаються до фізичних стосунків.

У той самий час Сергію ніяково від уваги Світлани. Іноді йому здається, що вона існує у своєму власному світі, де роль Сергія - тільки в тому, щоб догоджати їй. Він зовсім не впевнений, що вона відчуває до нього справжні глибокі почуття.

Уявіть , що ви - з того кола друзів, з якими Сергій проводить час, і ви знайомі з його дівчиною. Ви мали можливість спостерігати за розвитком їх стосунків. Ви бачите, як вони постійно тримаються за руки, обіймаються і цілуються. Світлана часто примушує робити Сергія те, чого б він не хотів. Схоже, Сергій далеко не такий щасливий з нею, як здавалося.

Ви вже попереджали Сергія про те, щоб був обережним. Ви маєте усі підстави думати, що Світлана вже має певний сексуальний досвід. Ви вважаєте, що цей факт дуже засмутить Сергія, якщо він про нього дізнається. Але коли намагаєтеся висловити йому свою стурбованість, він неодмінно відповідає, що тримає все під контролем.

Нещодавно Сергій і Світлана посварилися. Сергій говорить, що не хоче більше зустрічатися з нею, але йому важко відмовитися від можливості мати фізич­ну близькість із нею, Що ви порадите Сергію?

Відповіді учнів

Учитель

П'ять етапів прийняття рішення

Прийняття правильних рішень - це досить важка справа. Коли є складна ситуація і ми не аналізуємо її, часто наш вибір ґрунтується на почуттях, а не на уявленнях про те, як саме потрібно було вчинити.

Ірина повинна прийняти рішення, тому ми зараз об­говоримо її проблему. Нам необхідно все проаналі­зувати. Які вона має варіанти вибору? Як передбачити їх можливі наслідки? Як, врешті, вирішити, який з них буде найкращим у її ситуації? Що вона повинна зробити, щоб вирішити свою проблему?

Ми проведемо детальну розмову про етапи прийняття рішень. Для цього ми утворимо групи з 3 - 5 учнів. Обговорюючи кожен з етапів, робіть записи на своїх "Робочих сторінках".

Етап 1: усвідомити проблему

Чия ця проблема? Кого вона стосується? Хто найкра­ще міг би її вирішати ?

Ви повинні відповісти на ці запитання і, можливо, на інші, наприклад: "Які думки або які вчинки Ірини,Сергія загострюють проблему?

Зрозуміло, робити вибір доведеться їм, але ви їх друзі , і вони просять вас допомогти їм прийняти рі­шення. Будьте обережні зі своїми порадами, щоб не нашкодити і не збільшити їх проблеми.

Можливо, вам потрібна буде додаткова інформація. Що б ви запитали в Ірини, Сергія? Ви маєте дві хвилини, щоб усвідомити проблему.

Хто хотів би поділитися своїми міркуваннями?

Молодці. Ось що ще можна було б запропонувати:

1. Ірина боїться стати "білою вороною", якщо в неї не буде хлопця. Вона готова ризикувати ба­гато чим у своєму житті (можливо, навіть три­валістю життя у тому випадку, якщо Олександр заражений СНІД), тільки б не відстати від своїх подруг, які зустрічаються з хлопцями.

2. Ірина захоплена Олександром. їй подобаєть­ся, що він веселий, чуйний, добрий, ввічливий. Вона готова "закрити очі" на його схильність до алкоголю і на його інтимні зв'язки, на загрозу заразитися ВІЛ.

3. Ірина страждає від самотності і готова зуст­річатися з будь-ким, аби тільки мати хлопця. Вона намагається не помічати "сигналів три­воги" і не думати про майбутнє - так спокійніше, і ніщо не заважає насолоджуватися тим, що є тепер.

Дякую. Перейдемо до другого етапу.

ЕТАП 2: СКЛАСТИ ПЕРЕЛІК УСІХ МОЖЛИВИХ РІШЕНЬ

Приймаючи рішення, ми завжди повинні пам'ятати про те, що існує декілька можливих варіантів вибору Дуже добре мати поруч вірного друга або порадника ,який допоміг би нам побачити альтернативні шляхи виходу зі складної ситуації.

Які варіанти є в Ірини? Ви маєте три хвилини, щоб скласти такий список

учнів.

Отже, кожна група має можливість презентувати один з варіантів вибору.

Дякую. Переходимо до наступного етапу.

ЕТАП 3: ОЦІНИТИ КОЖНЕ ІЗ ЗАПРОПОНОВАНИХ РІШЕНЬ

Цей етап може виявитися складнішим. Нам потрібне не тільки вміти передбачати наслідки рішень, але й оцінити, наскільки вони відповідають визначення цільного характеру.

Давайте пригадаємо, які критерії ми могли б використати, оцінюючи можливий вибір Сергія.

1. Чи відповідає це рішення "Золотому правилу" "Стався до інших людей так, як ти хочеш, щоб ставилися до тебе"?

2. Як вчинити? Наскільки мій вибір відповідає основним рисам позитивного характеру?

• Довіра

• Повага

• Відповідальність

• Справедливість

• Турбота

• Почуття громадянського обов'язку

3. Чи погодились б інші (якби дізналися про ваше рішення) з тим, що цей вибір відповідає рисам позитивного характеру.

4. Чи не почувалися б ви незручно, знаючи, що про ваш вибір відомо іншим?

Цей етап потребує більше часу, тому постарайтеся виконати завдання протягом 5 хвилин.

Давайте прослухаємо декілька відповідей.

Останні два етапи ми обговоримо усім класом. Да­вайте виберемо найкраще рішення і складемо план його здійснення.