Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорема Коуза.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
76.8 Кб
Скачать

Зовнішні ефекти.

Зовнішні ефекти, экстерналии - це витрати або вигоди від ринкових операцій, що не відображені в цінах. Вони називаються "зовнішніми", оскільки стосуються не тільки економічних агентів, що беруть участь в даній операції, але і третіх осіб. Виникають вони в результаті як виробництва, так і споживання товарів і послуг.

Зовнішні ефекти діляться на негативні і позитивні. Негативні ефекти пов'язані з витратами, позитивні — з вигодами для третіх осіб. Таким чином, зовнішні ефекти показують різницю між соціальними витратами (вигодами) і приватними витратами (вигодами).

МSС = МРС + МЕС

де МSС — граничні суспільні витрати;

Мрс — граничні приватні витрати;

Мес— граничні зовнішні витрати.

Рис.1. Негативний зовнішній ефект

Негативний зовнішній ефект виникає у випадку, якщо діяльність одного економічного агента викликає витрати інших. Покажемо це на прикладі. Целюлозно-паперовий комбінат скидає недостатньо добре очищену воду в річку. Допустимо, що скидання стічної води пропорційне обсягу виробництва. Це означає, що у міру зростання виробництва росте і обсяг забруднення навколишнього середовища. Оскільки целюлозно-паперовий комбінат не здійснює повного очищення води, його граничні приватні витрати виявляються нижчими за граничні суспільні витрати, оскільки не включають витрати на створення додаткової системи очисних споруд. Це приводить до того, що кількість продукції, що випускається, перевищує ефективний обсяг випуску (рис.1). Без очисних споруд кількість продукції, що випускається, складає Q1 паперу при ціні Р1. Ринкова рівновага встановлюється в точці Е1 в якій пропозиція, рівна граничним приватним витратам МРС, перетинається з кривою попиту, рівною граничним суспільним вигодам МSB, тобто МРС — МSB.

Тим часом граничні соціальні витрати, рівні сумі граничних приватних витрат плюс граничні зовнішні витрати. Отже, якби вдалося перетворити зовнішні витрати на внутрішні, ефективний обсяг випуску скоротився б до Q2 при зростанні ціни до Р2. У точці Е2 граничні суспільні вигоди дорівнювали б граничним суспільним витратам МSВ = МSС. Звернемо увагу на те, що і в точці Е2 не усуваються повністю наслідки забруднення навколишнього середовища (адже в нашому випадку випуск стічних вод пропорційний обсягу виробництва, а обсяг виробництва целюлозно-паперового комбінату в точці Q2 зовсім не рівний нулю). Проте збиток від забруднення істотно зменшується. Площа трикутника АЕ1Е2, показує втрати ефективності, пов'язані з тим, що граничні приватні витрати виявилися нижчими за граничні соціальні витрати. Таким чином, за наявності негативного зовнішнього ефекту економічне благо продається і купується в більшому в порівнянні з ефективним обсязі, тобто має місце перевиробництво товарів і послуг з негативними зовнішніми ефектами.

Мал. 2. Позитивний зовнішній ефект

Позитивний зовнішній ефект виникає у випадку, якщо діяльність одного економічного агента приносить вигоди іншим.

де МSВ = МРВ + МЕВ

МSВ — граничні суспільні вигоди;

Мрв— граничні приватні вигоди;

Мев— граничні зовнішні вигоди.

Розвиток освіти дає прекрасний приклад досягнення позитивного зовнішнього ефекту. У суспільстві кожен його член виграє від того, що співгромадяни здобувають хорошу освіту. Проте кожен з нас, ухвалюючи рішення про здобування освіти, навряд чи замислюється про ті вигоди, які отримує суспільство в цілому. Ухвалюючи рішення, раціональний споживач співвідносить витрати, пов'язані із здобуванням хорошої освіти, і ті вигоди, які можуть бути в результаті цього отримані. Не дивно, що інвестиції в людський капітал можуть бути нижче оптимальних для суспільства (рис. 2). Ринкова рівновага Е1 встановлюється в точці перетину граничних приватних вигод і граничних соціальних витрат: МРВ = МSС.

Тим часом граничні соціальні вигоди більше граничних приватних вигод на величину граничних зовнішніх вигод. Тому ефективна для суспільства рівновага досягалася б в точці перетину граничних соціальних вигод і витрат, тобто в точці Е2. Ефективність збільшується на площі трикутника АЕ1Е2. Таким чином, за наявності позитивного зовнішнього ефекту економічне благо продається і купується в меншому в порівнянні з ефективним обсязі, тобто має місце недовироблення товарів і послуг з позитивними зовнішніми ефектами.